2021 Yılı Mayıs Ayı Sanayi Üretimi: "Kapanma Koşullarına Rağmen Sanayi Üretiminde Aylık Artış Görüldü"

​​

Türkiye Ekonomisi: Mayıs Sanayi Üretimi

Kapanma Koşullarına Rağmen Sanayi Üretiminde Aylık Artış Görüldü.

Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, beklentilerin üzerinde yıllık %40,7 artarken (Foreks Anketi'nde beklenti %38,8), mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1,3 arttı ve yılın en iyi rakamına işaret etmekte, arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise beklentilerin üzerinde yıllık %39,5 (Foreks Anketi'nde beklenti %38,4) arttı.

Mayıs ayındaki kapanma, finansal koşullardaki sıkılaşma, imalat PMI verisindeki daralma ve anket göstergelerindeki düşüş sanayi üretiminde nisan ayında gördüğümüz aylık bazdaki düşüşün devam edebileceğini düşündürmüştü fakat sanayi üretimi aylık %1,3 arttı. Haziran ayında ise imalat PMI tekrar genişleme bölgesinde, ihracat haziran ayında 19,8 milyar USD ile rekor seviyede, RKGE ve diğer sektörel güven endekslerinde ise aylık artış gördük ve elektrik tüketiminde de artış görülmekte. Bu açıdan haziran ayında sanayi üretimi açısından daha olumlu bir görüntü mevcut.
Hatırda Kalması Gerekenler:

•Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde en belirgin katkıyı ara malı %1,6 ile verirken, dayanıksız tüketim malı %0,2 katkı verdi ve sermaye malı %0,4, dayanıklı tüketim malı ise %0,1 üretimi aşağı çekti. Yıllık bakıldığında ise baz etkisinin de katkısıyla bütün kalemler üretime katkı yaptı. Son 9 aydır olduğu üzere en yüksek katkıyı %20 ile ara malı verdi, dayanıksız tüketim malı ise %8,2 katkı yaparken, yatırımlara ilişkin bir gösterge olan sermaye malı %7,3 ile üretimi desteklemeye devam etti.

101.png​Nisan ayında sanayi üretiminde aylık bazda düşüş görmüştük. Mayıs ayı verileri bu durumun geçici olduğunu gösterdi. Aşılama sürecindeki ilerleme ve normalleşme süreci ile artan iç talep üretimi destekleyecektir fakat BDDK'nın uygulamaya koyduğu makro ihtiyati tedbirler ve finansal sıkılık iç talebin büyümeye katkısını sınırlayabilir. Net ihracatın ise yılın geri kalanında üretimi destekleyici unsur olmaya devam etmesi beklenebilir. Bu açıdan dengeli bir büyüme kompozisyonu ile yıl genelinde büyümenin %6'nın da belirgin üzerinde gerçekleşmesi olası gözükmekte. 

3.png4.png5.png