2021 Yılı Mayıs Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: ''Tam Kapanmaya Karşılık Anket Göstergelerinde Görünüm Görece Sakin''


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Tam kapanmaya karşılık anket göstergelerinde görünüm görece sakin.

Tam kapanma dönemini kapsayan mayıs ayında anket göstergelerinde belirgin bir değişim gözlenmedi. İlk çeyrekte anket göstergeleri güçlü bir büyümeye işaret etmişti, gelecek hafta 1. çeyrek büyüme rakamı açıklanacak. Beklentiler 4. çeyrekte %5,9 olan yıllık büyümenin %6,5'e hızlanacağı yönünde şekilleniyor.

Sıkılaşan finansal koşullara karşın muhtemelen hava koşullarının da desteğiyle inşaat sektörü güven endeksi mayıs ayında aylık artış kaydeden tek güven endeksi oldu. Perakende ticaret sektörü güven endeksinde düşüş önceki aya göre hız kesse de sürdü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi, hafif düşüşle neredeyse yatay seyretti. Hizmet sektörü güven endeksi, son 2 aydır düşüş eğiliminde ancak nisana göre düşüş sınırlı.

2.png 

Motorlu kara taşıtları, ihracatımızın yaklaşık %15'ini oluşturmakta ve bu sektöre ilişkin kapasite kullanım oranındaki sert azalışın etkili olmasıyla arındırılmış kapasite kullanım oranı, 1 puan düşüşle %75,2 seviyesine geriledi. Salgını derinden hissettiğimiz geçen sene nisan ayından beri ihracatçı sektörlerin desteğiyle kapasite kullanım oranında düzenli bir artış görüyorduk. Özellikle bu yılın şubat-nisan döneminde ihracatçı sektörlerin kapasite kullanım oranı, manşet kapasite kullanım oranının üzerinde seyrediyordu, neticede mayıs ayındaki kapanmanın da etkisiyle KKO'da düşüş gözlemliyoruz.

KKO'daki seyirle uyumlu olarak ihracatın mayıs ayında nisana göre yavaşladığını hesaplıyoruz. Bununla birlikte muhtemelen hem AB'de hızlanan aşılama süreci hem de tedarik zincirindeki sıkıntıların yılın ikinci yarısında hafifleyebileceği öngörüsü altında iktisadi yönelim anketinde gelecek 3 aya yönelik ihracat sipariş beklentileri artışında güçlenme görüyoruz. Yatırımlardaki görünüme işaret eden sabit sermaye yatırım harcamasındaki kısmi zayıflama ise dikkat çeken diğer bir detay.

4.png6.png7.png