2021 Yılı Nisan Ayı Dış Ticaret Dengesi: ''İhracatta Güçlü Görünüm Sürüyor, İthalat Hız Kesmeye Başladı''


Türkiye Ekonomisi: Nisan Dış Ticaret Dengesi

İhracatta güçlü görünüm sürüyor, ithalat hız kesmeye başladı

Küresel imalat sektörünün gücünü koruması ihracatın güçlü görünümünü sürdürmesine yardımcı oluyor ve nisan ayında ihracat aylık %1 azalışa karşılık baz etkisiyle yıllık %109 artarak geçen ayki rekor seviyesine yakın seyretti ve 18,8 milyar USD gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veride ise aylık %3,5 artış sonucu rekor bir ihracat görüyoruz. Salgın kaynaklı baz etkisinin de katkısıyla mayıs ayında da yıllık ihracatta belirgin artış göreceğiz. Bu arada hükümet yetkililerinin bu yıl geneli için 200 milyar USD ihracata ulaşabileceğimizi değerlendirdiklerini görüyoruz ki ilk 4 ayda gerçekleşen ihracatımız 69 milyar USD olduğunu da dikkate alınca bu hedefin ulaşılabilir olduğunu görüyoruz.

İthalat, mart ayında tarihi yüksek seviyelere yakın gerçekleşmişti, nisan ayında ise hız kesmeye başladı ancak yüksek seviyelerini korumaya devam etti. Aylık %7,5 azalan ithalat baz etkisiyle yıllık %61 arttı ve 21,8 milyar USD gerçekleşti. İç talepteki görünümün seyri için izlediğimiz enerji ve altın hariç ithalat, aylık %7 azalışla iç talebin hız kesmeye başladığını gösterdi. Geçen sene dolarizasyonla birlikte artış kaydeden altın ithalatı, son 2 ayda tarihsel ortalamasının altında seyrediyor. Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü seyirle birlikte enerji ithalatında yükseliş sürüyor.

Böylece dış ticaret açığı nisan ayında 3,1 milyar USD ile geçen seneki 4,6 milyar USD'nin altında gerçekleşti. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı 0,4 milyar USD oldu. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı hafif düşerek 46,4 milyar USD, GSYH oranı da %6,5 gerçekleşti.

125.png 

Hatırda Kalması Gerekenler

3,1 milyar USD'lik dış ticaret açığı, nisan ayında yaklaşık 2 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi işaret ediyor, salgının derin hissedildiği Nisan 2020'de 5,3 milyar USD ile yüksek bir cari açık görmüştük. Bu da 12 aylık kümülatif cari açıktaki gerilemenin süreceğini gösteriyor.

Günlük açıklanan ihracat verileri ışığında mayıs ayında ihracatın nisana göre hız kestiğini, 16-17 milyar USD arasında bir seviyede gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz. Tam kapanmanın da etkisiyle kısmi bir yavaşlamaya karşılık ihracatın yılın geri kalanında pozitif seyrini sürdüreceğine dair beklentiler sürüyor. AB'de hızlanan aşılama süreci olumlu bir haber olurken, başta otomotiv sektörü olmak üzere tedarik zincirindeki sıkıntıların gelişimi önemli bir faktör olmayı sürdürüyor. Bununla birlikte imalat PMI verilerinin gücünü koruması aşağı yönlü risklerin sınırlı kalmasını sağlayabilir. Tüketici güveni ve kredi kartı harcamaları gibi öncü göstergeler ise iç talebin hız kesmeye başladığını gösteriyor, dolayısıyla ortalamanın altında seyreden altın ithalatının desteğiyle ithalatta yavaşlama sürebilir, bununla birlikte enerji fiyatları burada önemli bir risk faktörü olarak durmakta.​

3.png4.png