2021 Yılı Şubat Ayı Dış Ticaret Dengesi: "İhracat Güçlü Seyrederken, İthalatta Belirgin Bir Yavaşlamadan Bahsetmek İçin Erken"

​​

Türkiye Ekonomisi: Şubat Dış Ticaret Dengesi

İhracat güçlü seyrederken, ithalatta belirgin bir yavaşlamadan bahsetmek için erken.

  • Küresel imalat sektörünün gücünü koruması tarihi yüksek bir seviyede şubat ayı ihracatını da beraberinde getirdi ve şubat ayında ihracat aylık %6,5 ve yıllık %9,6 artarak 16 milyar USD gerçekleşti.
  • İthalat ise aylık %6,8, yıllık %9,4 arttı ve 19,3 milyar USD gerçekleşti. İç talepteki görünümün seyri için izlediğimiz enerji ve altın hariç ithalat, yıllık %17,9 ile 2020 yılı son çeyrek ortalamasına yakın ve güçlü arttı, iç talepte belirgin bir yavaşlamanın olmadığını gösterdi. 
  • Böylece dış ticaret açığı da şubat ayında 3,3 milyar USD ile geçen sene aynı ayın sınırlı üzerinde gerçekleşti. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı 0,2 milyar USD oldu. 12 aylık kümülatif dış ticaret açığı yatay kalarak 48,7 milyar USD, GSYH oranı da %6,8 gerçekleşti.​

58.pngHatırda Kalması Gerekenler

  • 3,3 milyar USD'lik dış ticaret açığı, şubat ayında yaklaşık 2 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi işaret ediyor, bu durumda kümülatif cari açık 37 milyar USD'nin hafif üzerine çıkabilir.
  • Günlük açıklanan ihracat verilerinden mart ayının ilk 28 gününe dair fikir edinebiliyoruz, hesaplamalarımıza göre mart ayında 18 milyar USD civarında rekor bir ihracat rakamı görebileceğimizi düşünüyoruz.
  • Henüz keskin bir yavaşlama görmesek de bu sene sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle ithalatın hız keseceği düşünülmekte, aşılama süreciyle turizm gelirlerinin güçlü bir toparlanma sergileyeceği öngörülmekte. Tedarik zincirine dair haber akışları bir yandan izlenirken, ihracatın güçlü bir görünüm sergileyerek yıl geneli için umut vermeyi sürdürmesiyle cari açığın geçen seneye göre daralacağı tahmin edilmekte. Bununla birlikte emtia fiyatlarının seyri de enerji ithalatı gibi unsurların etkisiyle önemli bir faktör olmaya devam etmekte.

60.png64.png