2021 Yılı Temmuz Ayı TCMB Faiz Kararı: "Enflasyondaki Yüksek Seviyeler Neticesinde Sıkı Duruş Sürüyor"

Türkiye Ekonomisi: TCMB Faiz Kararı

Enflasyondaki Yüksek Seviyeler Neticesinde Sıkı Duruş Sürüyor.

Merkez Bankası, enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeleri göz önüne alarak mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini yineledi ve politika faizini beklentiler doğrultusunda %19 seviyesinde sabit tuttu. 

''Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizinin, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği'' cümlesi korundu. Son dönemde ithalat fiyatları ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışların yanı sıra, talep koşulları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları, açılmanın etkisiyle yaz aylarında enflasyonda görülebilecek oynaklıklar ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyelerin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam ettiği vurgulanmış.

Başta gelişmiş ülkeler kaynaklı olmak üzere dünyada aşılanmanın hızlanmasının küresel ekonomideki toparlanma sürecini desteklediği yinelenirken, aşılama programlarında ilerleme kaydeden ekonomilerin kısıtlamaları hafifleterek iktisadi faaliyette daha güçlü bir performans sergilediğine yer verilmiş. Küresel enflasyon konusunda da temkinli bir görünüm sürmekte. Buna gerekçe olarak küresel talepteki hızlı toparlanmayı, emtia fiyatlarındaki artış eğilimini, bazı sektörlerdeki arz kısıtlarını ve taşımacılık maliyetlerindeki artışı göstermekte.

Yurt içinde büyümenin güçlü seyrettiği, aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanmasının hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına ve büyümenin daha dengeli bir kompozisyonla sürdürülmesine olanak tanıdığı yinelenmekte. Ticari kredilerin ılımlı seyrettiği belirtilirken ancak bireysel krediler tarafında temkinli ifadeler yer almakta. Açılma ve ertelenmiş talebin etkisiyle bireysel kredi kullanımı artış gösterirken, TCMB alınan makro ihtiyati önlemlerin etkilerinin izleneceğini vurgulamakta.

Cari dengeye ilişkin beklentilerin daha da pozitifleştiğini görüyoruz. Hem olumlu dış talep koşulları hem de uygulanmakta olan sıkı para politikasının cari dengeyi  pozitif etkilediğine yer verilmiş. Hatta ihracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmekte.

Neticede gerçekleşen enflasyona göre reel politika faizi gelişimine baktığımızda Türkiye, gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının üzerinde reel faiz vermeyi sürdürüyor. Temmuz-eylül döneminde enflasyonun %18'in üzerinde seyretmesi beklenmekte, bu da reel faizdeki alanda daralmaya işaret ediyor. Yıl sonu enflasyon beklentileri de %15 ve üzeri şekillenirken, bu da yılın geri kalanında öngörülen faiz indirimleri için alanın daraldığını gösteriyor. Haziran ayına ilişkin Foreks Anketi'nde yıl sonunda politika faizinin medyan olarak %16 olması bekleniyordu, temmuzdaki ankette beklentiler %17,5 seviyesine işaret etmekte. Bu sene hiç faiz indirimi gerçekleşmeyeceğini düşünen anket katılımcıları da bulunmakta.

100.png 

4.png6.png