2022 Yılı Mart Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Öncü Göstergelerde İvme Kaybı Devam Ediyor"


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim, Hizmet, Perakende Ticaret, İnşaat Sektörleri Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Öncü Göstergelerde İvme Kaybı Devam Ediyor


Mart ayında da şubat ayına benzer şekilde güven endeksl​erinde gerileme sürüyor. Kapasite kullanım oranında ise artış görülüyor.

Mart ayında aylık %6,2 azalışla hizmet sektörü endeksi en çok düşüş gösteren güven endeksi oldu. Perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,1, inşaat sektörü güven endeksi %2 ve reel kesim güven endeksi %1,5 düştü. Öncesinde açıklanan tüketici güven endeksi ise mart ayında aylık %1,9 artışla 72,5’e yükselmiş fakat tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etmişti. Hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise 98,2’den 95,7’ye gerilediğini öngörmekteyiz.

Geçen ay İran kaynaklı enerji arzındaki kesintilerle kapasite kullanım oranlarında düşüş görmüştük. Mart ayında ise Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşa rağmen kapasite kullanım oranı %78,2 seviyesine yükseldi ve tarihsel ortalamalarının üstünde seyretmeye devam etti. Arındırılmamış KKO ise %76,6’dan %77,3’e yükseldi. Mal grupları bazında bakıldığında dayanıksız tüketim mallarında KKO oranı sınırlı düşerken, dayanıklı tüketim mallarında 4,8 puan arttı, ara malları KKO ise yatay seyretti. İmalat sektörüne alt gruplar bazında bakıldığında ise KKO oranı en fazla artan sektörler, motorlu kara taşıtları ve elektrikli teçhizat imalatı oldu. Bu sektörlerde şubat ayında ise düşüş görmüştük. Geçen ay enerji kesintileri nedeniyle otomotiv sektörü başta olmak üzere bazı firmalar şubat ayının ilk haftasında üretime ara vermiş ve KKO belirgin düşmüştü. Mart ayında kapasite kullanım oranı en fazla düşen sektörler ise kimyasal ürünler ve gıda imalatı oldu.

Mart ayında küresel imalat PMI verilerinde ise jeopolitik risklerin yarattığı olumsuz risklere rağmen sınırlı değişim görüldü ve PMI verileri genişleme bölgesindeki seyrini sürdürdü fakat özellikle ihracatın çoğunluğunu oluşturan Avrupa Bölgesi’nin büyüme tahminlerinin çeşitli kurumlarca aşağı çekildiğini görmekteyiz. Bu durum kısa ve orta vadede dış talep açısından aşağı yönlü risk unsuru oluşturmakta. Ayrıca Ukrayna ve Rusya’ya olan ihracatta azalma olacaktır fakat TCMB son PPK toplantısı özetinde ihracatçıların pazar çeşitlendirme esnekliğine atıf yaparak bu kaybın diğer bölgelere yapılan ihracat artışı ile büyük ölçüde telafi edildiğini vurgulamakta. Ayrıca AB ve Rusya arasındaki gerilim ile Rusya’ya olan dış talebin Türkiye’ye yönelmesi de olumlu bir faktör olabilir. TCMB tarafından açıklanan iktisadi yönelim anketinin detaylarındaki ‘’gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri’’ beklentisinde de hafif azalış görmekle birlikte yüksek seviyelerini koruması ihracattaki pozitif seyrin sürebileceğine dair mesaj vermekte. Dolayısıyla dış talep kısa vadede destekleyici görünümünü sürdürüyor. Günlük olarak izlediğimiz ihracat verilerine göre bu tempoda gidilirse mart ayında tahmini 21 milyar USD üzerinde ihracat rakamı gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz ki bu da aylık artışa işaret etmekte.​

663.png664.png