Türkiye Ekonomisi: Nisan Sanayi Üretimi

Üretimde İkinci Çeyreğe Yatay Başlangıç 


Sanayi üretimi nisan ayında aylık bazda yatay seyrederken, yıllık bazda ise beklentilerin üzerinde %10,8 arttı. Perakende satış hacmi aylık %2,1, yıllık ise %14,7 artarak iç talepte güçlü seyrin devam ettiğine işaret etmekte. Ciro endeksleri ise aylık %6, yıllık %128,8 arttı.

Mayıs ayında imalat PMI 49,2 ile daralma bölgesindeki seyrini sürdürürken, ihracat tarafında ise tarihsel ortalamaların üzerindeki seyre rağmen, resmi iş günü sayısının az olmasıyla düşüş görüldü, elektrik tüketimi ise tarihsel ortalamasına yakın seyretti, reel kesim güven endeksi sınırlı gerilerken ve kapasite kullanım oranı ise yatay seyretti. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretiminde mayıs ayında nisan ayına benzer bir seyir görebileceğimize işaret etmekte. Orta vadede ise tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları, fiyat baskıları ve küresel ölçekte artan finansal koşullardaki sıkılaşmanın dış talebe olan etkisi ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir. Ayın başlarında olmamıza rağmen günlük ihracat verilerine baktığımızda haziran ayında geçen aya göre toparlanma gözükmekte. Bu açıdan dış talepte kısa vadede olumlu görünüm sürmekte.

Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde sermaye malı üretimi hariç diğer alt kırılımlarda düştüğü gözlendi. Sermaye malı üretimi 1,2 puan yukarı çekerken, ara malı üretimi 0,9 puan aşağı çekti. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine dayanıksız tüketim malı üretiminden geldi. Ara malındaki artış seyri devam ederken, 3,9 puan ile en yüksek ikinci katkıyı yaptı.

Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında bütün alt gruplarda üretim daralırken, yüksek teknoloji grubu üretimi aylık %23,5 artış ile diğer gruplardaki üretim düşüşünü telafi etti. İmalat sanayi alt sektör kırılımlarına baktığımızda karışık seyir dikkat çekmekte. Diğer ulaşım araçlarının imalatındaki ve bilgisayar üretimindeki artış dikkat çekmekte. İhracatın çoğunluğunu oluşturan; ana metal sanayinde %5 aylık düşüş görülürken, motorlu kara taşıtı imalatı ise %4 arttı. 

952.png953.png

954.png