2022 Yılı Ocak Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Güven Endeksleri Ekonomik Aktivitenin Gücünü Koruduğunu Gösteriyor"


Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim, Hizmet, Perakende Ticaret, İnşaat Sektörleri Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Güven endeksleri ekonomik aktivitenin gücünü koruduğunu gösteriyor


TÜİK, ‘’Sektörel Güven Endeksleri’’ başlığıyla verilen haber bülteninin ismini, kapsamının daha iyi anlaşılması adına ‘’Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endeksleri’’ olarak değiştirdi.

Ocak ayında üretime ilişkin öncü endeksler, inşaat sektörü hariç yükselirken, kapasite kullanım oranı ise geriledi. Kurlarda görülen durağanlaşmanın anket göstergelerine olumlu yansıdığı görülmekte. Sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve tüketici güven endeksinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin 3 aylık düşüşünün ardından tekrar yükselişe geçtiğini hesaplamaktayız. Ocak ayında 97,6’dan 100,1’e yükselerek tekrar iyimserlik eşik seviyesinin üzerine çıktığını öngörmekteyiz.

Son dönemde İran’dan gelen gaz akışındaki sorunlar nedeniyle BOTAŞ 20 Ocak’ta yaptığı duyuruyla yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile sınırlı olmak üzere doğal gaz iletiminde kısıtlamaya gidileceğini duyurmuştu. İlgili kesintilerin önümüzdeki ay reel kesim güven endeksine ve özellikle kapasite kullanım oranı verisine olumsuz yansıması olası.

556.png 

Ocak ayında aylık %2,5 artışla perakende ticaret sektörü endeksi en çok yükseliş gösteren güven endeksi oldu. Reel kesim güven endeksi %1,6, hizmet sektörü güven endeksi %1,2 arttı. İnşaat sektörü güven endeksi ise %5 düştü. Geçen hafta açıklanan tüketici güven endeksi ise kurdaki yatay seyirle 73,2’ye yükseldi fakat tarihsel ortalamasının belirgin altında kalmaya devam etti.

Ayrıca hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin kısıtlayan temel faktörlere bakıldığında ise çoğunlukla ‘kısıtlayan faktör yoktur’ cevabı verilirken, finansman sorunları ise kısıt bildiren firmalar arasında birinci sebep olarak yer almakta. Reel kesimde ise ham madde ve ekipman yetersizliği en büyük kısıt olarak gösterilmekte.

Arındırılmış kapasite kullanım oranı, 0,4 puan düşüşle %78 seviyesine geriledi fakat 2021 yılının üzerinde seyretmeye devam etti. Sektörel bazda baktığımızda motorlu kara taşıtları kapasite kullanım oranında belirgin düşüş var. Birçok otomobil fabrikası bu hafta üretimine ara verdi, bazı firmalar da şubat ayının ilk haftasını da dahil etti. Bu görüntü altında şubat verilerinde de bu yönden de baskı sürebilir.

Reel kesim güven endeksinin alt detaylarına baktığımızda ekonomik durumu yansıtan genel gidişat endeksi geçen ay gördüğümüz sert düşüş sonrası bu ay %15,3 artarak 88,8’e yükseldi. Son 3 aydaki toplam siparişlerde %7,2 ile belirgin artış görmekteyiz, Yatırımların göstergesi “sabit sermaye yatırım harcamalarında” ise sınırlı artış var ama tarihi yüksek seviyelere yakın, dolayısıyla yatırımlara dair bir olumsuz sinyal yok. Gelecek 3 aydaki ihracat beklentilerindeki düşüş ise dikkat çekici. Mamul mal stoku endeksinde ise yatay seyir görmekteyiz.

557.png