Türkiye Ekonomisi: Şubat Ayı İstihdamı

İşsizlik Oranında Düşüş


İş gücüne katılım oranındaki düşüş, işsiz sayısındaki gerileme ile mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı geriledi. Arındırılmış verilere göre şubat ayında işsizlik oranı %11,2'den %10,7'ye, arındırılmamış işsizlik oranı ise %12,1'den %11,4'e düştü. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 178 bin kişi azalırken, iş gücüne katılım oranı %52,4'ten %52,2'ye geriledi, istihdam oranı da %46,6'da yatay seyretti. (Şekil 1). Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 45,3'ten 45,6 saate yükseldi.

Arındırılmış verilere göre istihdam şubatta 90 bin kişi arttı. İşsiz sayısı 178 bin kişi azalarak 3 ay sonra ilk kez düştü. Genç nüfus işsizliği ise %21,3'ten %20,7'ye geriledi.

Erkek istihdam göstergeleri ile kadın istihdam göstergeleri arasında belirgin bir  farklılaşma görülmemekte fakat şubat ayında erkek grubunda istihdam göstergeleri daha pozitif seyretti. Şubat ayında kadın işsizlik oranı %13,7'den salgın sonrası en düşük rakam olan %13,4'e gerilerken, erkek işsizlik oranı ise %9,9'dan %9,3'e geriledi. 

Tamamlayıcı göstergelerde ise gerileme dikkat çekerken, erkeklere ilişkin tamamlayıcı istihdam göstergelerinde kadınlara göre pozitif seyir dikkat çekmekte.  

Tamamlayıcı göstergelere baktığımızda şubat ayında atıl iş gücü oranı %22,7'den %21,8'e, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,5'ten %14,7'ye, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı %18,7'den %18,1'e geriledi. 

OVP'de 2022 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12 seviyesinde. Bu dönemde özellikle ihracatın desteklediği sanayi istihdamı ve ertelenen turizm seyahatlerinin devreye girmesiyle hizmet sektöründe istihdam artışı beklenmekteydi. Fakat özellikle jeopolitik risklerin artışı kısa ve orta vadede özellikle hizmet istihdamı üzerinde aşağı yönlü risk unsuru olabilecektir. Sektörel güven endekslerinde gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentilerinde reel kesim hariç düşüş görmekteyiz fakat inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmekte. Mart ayında İŞKUR'un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise şubat ayına göre hızlanma görülmekte.

679.png680.png