Türkiye Ekonomisi: Ekim Enflasyonu

Dokuz canlı bir canavar

Enflasyon, %1,70 olan beklentilerin üzerinde aylık bazda %2,08 artış gerçekleştirdi. Yıllık enflasyon hızlanarak %11,9 seviyesinde gerçekleşti. ÜFE enflasyonu yukarı yönlü sürpriz yaparak %0,78 olan tarihsel ortalamasının ve %0,60 olan piyasa beklentisinin üstünde %1,71 artış kaydetti. Yıllık ÜFE Eylül ayındaki %16,3 düzeyinin üzerine çıkarak %17,3 gerçekleşti. ÜFE enflasyonuyla uyumlu olarak çekirdek enflasyon ise 2004 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak %11,82’ye tırmandı.(Şekil)

Dikkat Çeken Noktalar:

  • Merkez Bankası'nın enflasyon raporunda işaret ettiği üzere Ekim ayı enflasyonu yukarı yönlü bir sürpriz gerçekleştirdi.
  • Enflasyon patikasının seyrini dikkate aldığımızda, ÜFE’nin bu ay zirveye ulaştığını, TÜFE’nin ise gelecek ay zirveye ulaşabileceğini düşünmekteyiz.
  • Bununla birlikte enflasyonun yaklaşık 1 puan ile beklentimizin üzerinde gelmesi sonrası bu yılı çift hanelerdeki bir seviyeyle kapatmamız mümkün olabilir.
  • Aralık ayıyla birlikte enflasyonun düşüşe geçmesinin beklendiği bir ortamda Merkez Bankası, 3 Ocak’ta açıklanacak Aralık ayına ait enflasyon verisine ulaşmayı amaçlamakta.
  • Para politikası sıkı duruşundaki ‘’kararlı’’lığın enflasyonun tek haneye düşeceği Mart ayından sonra daha çok hissedilmesi beklenebilir.

Resim1.png               Kaynak: TÜİK, Bloomberg, Ziraat