Türkiye Avrupalı turistlerin güzergahına döndü: Thomas Cook (Bloomberg)

Günümüzde, ekonomiyi takip etmek için kullanılan veri kaynakları ve analiz yöntemleri ciddi ölçüde esnek hale geldiler. Uydu görüntüleri, bu yöntemler arasında başı çekiyor. Bizim de turizm için sevdiğimiz göstergelerden birisi, FlightRadar gibi uçuş takip hizmetlerine başvurmak.

Geçtiğimiz yıl, turizmde toparlanmanın başlangıcını bu şekilde tespit edebilmiştik:

“Tam 20 ay sonra Nisan ayında pozitife dönen verilerin bugün de pozitif bölgede seyrini sürdürmesini bekliyoruz. Çeşitli sebepler bu sene turizmi desteklemekte:

·Rus Rublesi – Türk Lirası paritesindeki gelişmeler ve iki ülke arasında artan diyalog Rus turist talebini canlandırdı (Şekil 1).

·İran, Irak, Gürcistan gibi kapı komşumuz ülkelerden karayolu turizmi canlanma eğiliminde.

· Thomas Cook, Condor gibi Antalya rotasındaki charter uçuşlarla Avrupa’dan talebin sürdüğü anlaşılıyor.” (Erken Ekonomi Brifingi, 29 Haziran 2017)

“Şekil 1: Havacılık istatistiklerini halka açıklayan hizmetlere bakarak, Antalya rotasında uçan uçaklar sayesinde turizme ilişkin bu sene pozitif beklentideydik (her ne kadar gerçekleşme beklentilerimizi aşsa da piyasada sene başında pozitif beklentiye sahip ender tahmincilerdendik). Günümüzde teknolojinin sunduğu imkanlar tahmincilere kullanmak için geniş yelpazede bilgi sağlamakta.” (Erken Ekonomi Brifingi, 2 Ağustos 2017)

 

Bu yıl turizmde “güçlenme senesi” temasıyla çalışıyoruz. Sektör temsilcileriyle görüşmelerimiz, erken rezervasyon verileri, Avrupa talebinin canlı seyrettiğini söylüyordu (Erken Ekonomi Brifingi, 31 Ocak 2018).

Derken, izlediğimiz charter operatörlerinden Thomas Cook CEO’su Peter Fankhauser, Bloomberg haber ajansına demeç verdi ve gözlemlerimiz teyit etti.

​​​​​​Türkiye Avrupalı turistlerin güzergahına döndü: Thomas Cook

Richard Weiss

(Bloomberg) -- 

Tur operatörü Thomas Cook Group Plc, kapasitesini doğu Akdeniz’deki daha ılıman bölgelere yönlendirmeye başladığını açıkladı.

  • Şirketten Perşembe günü yapılan açıklamada, Türkiye ve Mısır’ın yeniden Avrupalı turistlerin güzergahına girdiği belirtildi
  • Şirketin CEO’su Peter Fankhauser, "İspanya bu yaz, Türkiye ile Mısır’ın da dahil olduğu doğu Akdeniz ülkelerindeki cazip fırsatlar ile kıyaslandığında pahalı hale geldi" dedi