Ortalamasına dönmeye niyeti yok

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, %0,3 artış yönündeki piyasa beklentisinin üzerinde bir performans göstererek %0,7 arttı. Bu görüntüyle uyumlu olarak takvim etkisinden arındırılmış endeks, yıllık bazda %5,3 artış beklentisinin üzerinde %7,3 yükseliş kaydetti.

Dikkat Çeken Noktalar:

  • Sanayi üretimi, trendinin üzerinde seyrederek hızlanıyor. Dış talebin güçlü seyri iç talepteki sınırlı zayıflığı telafi ediyor. (Şekil 1)
  • Kapasite kullanım oranının %80 seviyesine yaklaşmasıyla birlikte sermaye malı üretimi de aylık bazda %8 oranında arttı. Bu durum yatırımların büyümeye katkısının artabileceğine yönelik bir işaret olabilir.
  • Beklentiler doğrultusunda dayanıklı tüketim malı üretimi %18,5 azaldı. Eylül ayının sonunda sona eren beyaz eşya ve mobilya vergi indirimi sonrasında dayanıklı tüketim malında sert gerileme gözlendi. İkinci çeyrekte ortalama %5,7 artmıştı.
  • Metalik olmayan diğer mineraller üretimi, üçüncü çeyreğin ortalamasına göre %2,2 artarak inşaat sektörüne dair pozitif bir görüntü sundu.
  • Avrupa’daki öncü göstergeler üretimin gelecek yıl başında hız kazanabileceğine işaret etmekte. Bu durumda dış taleple birlikte yerel imalatın destekleneceğini göstermekte.

        Şekil 1: Sanayi üretimi trendinin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Resim1.png           Kaynak: TÜİK, Ziraat