​​Toplam döviz mevduatı, üç hafta aradan sonra azalış kaydetti.

Gerçek kişiler sınırlı da olsa döviz almaya devam ederken tüzel kişiler USD 1,8 milyarlık döviz sattı.

Gerçek kişilerin toplam DTH içindeki payı, son haftalarda döviz alımının tercih edilmesiyle orantılı olarak artmaya devam ediyor.

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 23-30 Kasım tarihleri arasında, USD 1,8 milyar azalarak USD 157,9 milyar seviyesine geriledi. Bu tutar, 17 Ağustos'tan bu yana gerçekleşen en yüksek döviz satış miktarı olurken satışın tamamı tüzel kişilerden kaynaklanmakta.

Hane halkı DTH ları USD 76 milyonluk sınırlı artış kaydetti ve USD 94,6 milyar seviyesine yükseldi. Gerçek kişiler, dövizde alım yönlü tercihlerine ara vermekte isteksiz davranıyorlar ve son sekiz haftadır döviz alımını tercih ediyorlar.

Bu görüntüye karşın 30 Kasım'la biten haftada hanehalkı döviz alımını sürdürse de hanehalkı DTH'larının USD 77 milyonla, önceki haftalara oranla daha sınırlı arttığını görüyoruz (Diğer 7 haftada ortalama USD 670 milyon artış gerçekleşti).

Reel Sektör DTH ları ise son iki haftadır azalmaya devam ediyor. Kasım ayının son haftasında USD 1,9 milyarla 17 Ağustos'tan bu yana en yüksek azalışı gerçekleştirdi ve USD 63,3 milyar seviyesine geriledi. 

Altın tarafında; USD 47 milyonu gerçeklerde artış ve USD 2 milyonu tüzellerde azalış olmak üzere toplamda USD 45 milyonluk artış kaydedildi.

Neticede 30 Kasım'la biten haftada özellikle petrol fiyatlarında gerçekleşen düşüşten kaynaklı olarak 5,13 seviyelerine kadar gerileyen USD/TL kuruna rağmen gerçek kişilerin aksi yönde çok sınırlı döviz alımına yöneldiği görülüyor. İçerisinde bulunduğumuz aralık ayının ilk haftasında ise kurda yukarı yönlü hareketlerin gerçekleştiğini gözlemledik. Dolayısıyla bu haftada gerçek kişilerin döviz DTH larında sınırlı artış şaşırtıcı olmayabilir.

Kısa vadede ise 13 Aralık tarihinde yapılacak TCMB PPK toplantısı sonrası kur hareketi ve buna bağlı gerçek ve tüzel kişilerin döviz alış/satış hareketlerini takip ediyor olacağız.

Şekil 1: Gerçek Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar)     Şekil 2: Tüzel Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar) 

Resim2.png       Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                                          Kaynak: TCMB, Ziraat

Yılbaşına göre değişimlerini incelediğimizde, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ı USD 7,5 milyar azalmış durumda.

•Yılbaşından bu yana hanehalkı DTH ı USD 2,6 milyar azalmış durumda. Kasım ayında içerisinde toplamda USD 2,8 milyarlık bir artış mevcut.

•Yılbaşından bu yana tüzel kişiler DTH ını USD 4,9 milyar azaltmış görünüyor. Kasım ayında toplamda USD 2,9 milyar azalmış görünüyor.

Gerçek kişilerin toplam DTH içindeki payı, son haftalarda döviz alımının tercih edilmesiyle orantılı olarak artmaya devam ediyor ve %59,9 seviyesine ulaşmış durumda. Tüzel kişilerin toplam DTH içindeki payı ise %40,1 seviyesinde.

Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %54,4 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %33,4'lerde.

  Tablo 1: Toplam Döviz Mevduatının Kırılımları

Resim3.png  Kaynak: TCMB, Ziraat

       Şekil 3:Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri               

      (USD Milyar)                                                                                                                     Şekil 4:Toplam DTH'ın Dağılımı
Resim4.png      Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                                       Kaynak: TCMB, Ziraat