Yurtiçi yerleşikler, 2 Ağustos haftasında yaklaşık USD 1 milyar seviyesinde döviz satışı gerçekleştirdi. Satış, tüzel kişilerden kaynaklanırken, gerçek kişiler ise son 10 haftadır dövizde alım yönlü hareket ediyor ve toplam DTH'larında rekor seviye yenilenmiş durumda.

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri, 2 Ağustos haftasında haftalık bazda USD 181 milyon artarak USD 98,57 milyar seviyesine yükseldi.​

Gerçek kişilerin toplam döviz mevduatı, 2 Ağustos haftasında USD 61 milyonluk artışla USD 116,5 milyar seviyesine ulaşarak, verilerin tutulduğu Aralık 2012'den bu yana olan dönemin en yüksek seviyesine ulaşarak rekorunu yeniledi. Ancak gerçek kişilerin, döviz alımında belirgin bir yavaşlama gözlenmekte. Bu kapsamda, gerçek kişilerin döviz alımı 21 Haziran haftasında USD 1,27 milyar seviyesine ulaşmasının ardından kademeli bir şekilde düşüşe geçerek, 2 Ağustos haftasında USD 61 milyona kadar gerilediği görülmekte.

Buna karşın, tüzel kişiler son iki haftadır dövizde satış tarafında bulunmakta. Bu kapsamda, tüzel kişilerin, 26 Temmuz haftasında USD 235 milyonluk satış ve               2 Ağustos haftasında ise USD 1 milyarlık satış olmak üzere, son iki haftada toplam USD 1,24 milyarlık döviz satışı yaptıkları gözlenmekte.

Nitekim, TCMB Başkanı Murat Uysal, yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumunda yaptığı konuşmada, yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduat hesaplarındaki artışın, belli bir zaman diliminde gerçekleştiğini belirterek, son dönemde bunun bir miktar durulduğunu, beklentilerin olumluya dönmesiyle zaman içinde çözülme olacağını düşündüklerini ve dolarizasyonda bir miktar daha pozitif bir döneme girileceği beklentisinin oluştuğunu vurgulamıştı. 

     DTH Rakamlarının Haftalık Bazda Değişimi (USD Milyar)

Resim1.pngÖzellikle, yurtiçinde beklentilerin altında gelen enflasyon verileri, TL varlıkların, özellikle bono ve tahvillerin, dünyada ticaret savaşları endişesinin arttığı bir ortamda yüksek getiri arayan yatırımcıların artan ilgisini görmesi, Türkiye CDS primindeki ılımlı seyir ve Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilere yönelik artan olumlu beklentilerle yurtiçinde gerileyen ve istikrara kavuşan kurlar kapsamında, gerçek kişilerin, döviz taleplerini azalttıkları görülmekte.

z.png 

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 26 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında, USD 942 milyon tutarında azalarak USD 185,7 milyar seviyesine geriledi.

Gerçek kişilerin, 31 Mayıs-2 Ağustos tarihleri arasında, son on haftada toplam USD 6,24 milyarlık döviz alımı yaptıkları görülmekte.

Tüzel kişilerin, 17 Temmuz haftasındaki USD 726 milyonluk alımın ardından, 26 Temmuz haftasında USD 235 milyonluk satış ve 2 Ağustos haftasında ise USD 1 milyarlık satışla son iki haftadır döviz tarafında yeniden satışa geçtikleri gözlenmekte.

Altın tarafında ise, yatırımcıların, 19 Temmuz haftasında USD 89 milyonluk satışın ardından, 26 Temmuz haftasında USD 123 milyonluk alım ve 2 Ağustos haftasında USD 140 milyonluk alımla son iki haftadır yeniden alış tarafına geçtikleri gözlenmekte.

Döviz mevduatları, TL mevduatları üzerinde seyretmeye devam ediyor (Şekil 1). 

Hane halkı DTH ları yaklaşık USD 61 milyon arttı ve USD 116,5 milyar seviyesine yükseldi.

Reel Sektör DTH ları ise USD 1 milyar azalış gösterdi ve USD 69,2 milyara geriledi. 

Geçtiğimiz yılın sonuna göre (28 Aralık) incelediğimizde, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ı USD 24,7 milyar artmış durumda.

•Yılbaşından bu yana hanehalkı DTH ı USD 20,0 milyar artmış durumda.

•Yılbaşından bu yana tüzel kişiler DTH ını USD 4,7 milyar artırmış görünüyor.

Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %54 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %34'lerde.

     Tablo 1: Toplam Döviz Mevduatının Kırılımları

fgf.png     Kaynak: TCMB, Ziraat

d.png 

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri, 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre USD 181 milyon artarak USD 98,39 milyardan USD 98,57 milyar seviyesine yükseldi.

Brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre yaklaşık USD 429 milyonluk artışla USD 74,97 milyar seviyesinden USD 75,40 milyar seviyesine yükselirken, altın rezervleri ise USD 248 milyonluk azalışla USD 23,42 milyar seviyesinden USD 23,17 milyar seviyesine azaldı.

•TCMB'nin net uluslararası rezervleri ise 2 Ağustos itibarıyla USD 140 milyonluk azalışla USD 32,29 milyar seviyesinden USD 32,15 milyar seviyesine geriledi. 

Toplam DTH içerisinde gerçek kişilerin payı, 2 Ağustos haftasında %62,75 seviyesinde gerçekleşerek son on beş haftadır %60 seviyesinin üzerine yükselmiş durumda bulunuyor.
Tüzel kişilerin, toplam DTH içerisindeki payının ise 2 Ağustos haftasında %37,25 seviyesinde gerçekleşerek son on beş haftadır %40 seviyesinin altına sarktığı gözlenmekte. 

ss.png 

                  Kaynak: TCMB, Ziraat