Yurtiçi yerleşiklerin DTH'ları, 15 Mayıs haftasında yaklaşık 1,5 milyar USD artış sergiledi. Gerçek kişilerin DTH'larında 702 milyon USD'lik artış gerçekleşirken, tüzel kişilerin DTH'larında ise 748 milyon USD tutarında artış gözlendi. Altın mevduatlarında ise yaklaşık 1,3 milyar USD'lik artış görüldü.

Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 15 Mayıs haftasında haftalık bazda yaklaşık 1,4 milyar USD azalarak 84,4 milyar USD seviyesine geriledi.

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 8 – 15 Mayıs tarihleri arasında, 1,45 milyar USD artarak 195,7 milyar USD seviyesine yükseldi. Bu kapsamda, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ında önceki son üç haftada toplam yaklaşık 1,3 milyar USD'lik azalışın ardından yeniden yükseliş gözlendi.

  • Gerçek kişilerin DTH'ında, 15 Mayıs haftasında 702 milyon USD'lik artış gerçekleştiği görülüyor. Bu artışın 504 milyon USD'lik kısmı döviz mevduat hesaplarındaki azalıştan ve 1,2 milyar USD'lik kısmı ise altın mevduat hesaplarındaki artıştan oluştu.
  • Tüzel kişilerin DTH'ında ise, 15 Mayıs haftasında 748 milyon USD'lik artış yaşandığı gözleniyor. Söz konusu 748 milyon USD'lik artış, döviz hesaplarındaki 656 milyon USD tutarlı artıştan ve altın mevduat hesaplarındaki 92 milyon USD tutarlı artıştan kaynaklandı.   ​
  • Altın tarafında ise, 15 Mayıs haftasında 1,3 milyar USD'lik büyük tutarlı artış olduğu görülüyor.

Öte yandan BDDK, finansal piyasaların istikrarlı işleyişine ve kredi sisteminin etkin çalışmasına katkıda bulunulmasını teminen bugünden itibaren gerçek ve tüzel kişilerin günlük 100 gram ve üzerinde altın alım işlemlerinde, altının ilgilinin hesabına aktarılmasının ve/veya kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesine karar verildiğini bildirdi. Özellikle, Şubat ayının sonlarından itibaren haftalık bazda yüksek artışların ve dalgalanmaların olduğu altın mevduat hesaplarının, söz konusu düzenlemeyle daha ılımlı seyretmesi beklenebilir. 

2020 yılının başına göre incelediğimizde, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ı 2,1 milyar USD artmış durumda.

  • Yıl başından bu yana hanehalkı DTH'ı 2 milyar USD azalmış durumda. Yıl başından bu yana tüzel kişiler DTH'ını 4,1 milyar USD artırmış görünüyor.
  • Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %51,6 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %32,6 seviyesinde bulunuyor.​

Döviz mevduatları, TL mevduatların üzerinde seyretmeye devam etmekle birlikte, döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, geçen yıl en yüksek seviyeyi mayıs ayında %56,2 oranıyla görmesinin ardından düşüşe geçmişti. Payın, bir önceki hafta olan 8 Mayıs haftasındaki %52,6 seviyesinden 1 yüzde puandan fazla düşüşle 15 Mayıs haftasında %51,5 seviyesine gerilediği gözleniyor.

Toplam DTH içerisinde gerçek kişilerin payı, 15 Mayıs haftasında %60,4 seviyesinde gerçekleşerek son elli altı haftadır %60 seviyesinin üzerine yükselmiş durumda bulunuyor. Tüzel kişilerin, toplam DTH içerisindeki payının ise 15 Mayıs haftasında %39,6 seviyesinde gerçekleşerek son altı beş haftadır %40 seviyesinin altına sarktığı gözlenmekte.

Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 15 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 1,4 milyar USD azalarak 85,8 milyar USD seviyesinden 84,4 milyar USD seviyesine geriledi.

  • Brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre  2,3 milyar USD azalışla USD 51,1 milyar seviyesinden 48,9 milyar USD seviyesine gerilerken, altın rezervleri ise 851 milyon USD artışla 34,7 milyar USD seviyesinden 35,5 milyar USD seviyesine yükseldi.
  • TCMB'nin net uluslararası rezervleri ise 15 Mayıs itibarıyla yaklaşık 100 milyon USD düşüşle 26 milyar USD seviyesinden 25,9 milyar USD seviyesine geriledi. ​

8.png9.png