Yurt içi yerleşiklerin DTH'ları, 19 Haziran haftasında 1,3 milyar USD azalış sergiledi, bunun yaklaşık 0,2 milyar USD'si gerçek kişilerden, 1,04 milyar USD'si tüzel kişilerden kaynaklandı. Altın mevduatlarında ise yaklaşık 0,3 milyar USD'lik azalış görüldü. BDDK'nın, bireysel yatırımcıların döviz ve altın talebini azaltıcı yöndeki son düzenlemelerinin etkisiyle döviz mevduatına yönelimin azalmaya devam ettiği gözleniyor.

Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 19 Haziran haftasında haftalık bazda yaklaşık 1,5 milyar USD azalarak 91,6 milyar USD seviyesine geriledi.

Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 12 19 Haziran tarihleri arasında, 1,3 milyar USD azalarak 201,6 milyar USD seviyesine geriledi. Bu kapsamda, yurt içi yerleşiklerin toplam DTH'ında beş haftalık artışın ardından düşüş gözlendi.

  • Gerçek kişilerin DTH'ında, 19 Haziran haftasında 0,2 milyar USD'lik azalış gerçekleştiği görülüyor. Bu azalışın tamamına yakını altın mevduat hesaplarındaki azalıştan oluşurken, döviz mevduat hesaplarında ise 71 milyon USD'lik çok sınırlı artış gözlendi.
  • Tüzel kişilerin DTH'ında ise, 19 Haziran haftasında 1,04 milyar USD'lik düşüş yaşandığı gözleniyor. Bu düşüşün tamamına yakını döviz hesaplarındaki düşüşten kaynaklanırken, altın mevduat hesapları ise 29 milyon USD tutarında çok sınırlı düşüş sergiledi ve yatay seyir izledi.​
  • Altın tarafında ise, 19 Haziran haftasında 0,3 milyar USD'lik azalış olduğu görülüyor.​

2020 yılının başına göre incelediğimizde, yurt içi yerleşiklerin toplam DTH'ı 8 milyar USD artmış durumda.

  • Yıl başından bu yana hanehalkı DTH'ı 1,1 milyar USD artmış durumda. Yıl başından bu yana tüzel kişiler DTH'ını 6,9 milyar USD artırmış görünüyor.
  • Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %51,2 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %32,3 seviyesinde bulunuyor.​

Döviz mevduatları, TL mevduatların üzerinde seyretmeye devam etmekle birlikte, döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı (dolarizasyon oranı), geçen yıl en yüksek seviyeyi mayıs ayında %56,2 oranıyla görmesinin ardından düşüşe geçmişti. Payın, bir önceki haftaya göre 0,3 yüzde puan düşüşle 19 Haziran haftasında %51,2 seviyesine kadar gerilediği gözleniyor.

Toplam DTH içerisinde gerçek kişilerin payının 19 Haziran haftasında %60,2 seviyesinde gerçekleşerek yeniden %60 seviyesinin üzerine çıktığı gözleniyor. Bu kapsamda, tüzel kişilerin, toplam DTH içerisindeki payının ise %39,8 seviyesine gerilediği görülmekte. 

Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 19 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1,5 milyar USD azalarak 91,6 milyar USD seviyesine geriledi.

  • Brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre yaklaşık 2,3 milyar USD azalışla 53,2 milyar USD seviyesine gerilerken, altın rezervleri ise yaklaşık 0,8 milyar USD artışla 38,4 milyar USD seviyesine yükseldi.
  • Net uluslararası rezervler ise, bir önceki haftaya göre 0,2 milyar USD azalışla 31,4 milyar USD seviyesine geriledi. ​

16.png17.png