Kurlarda dalgalanma boyutunun azalmasına rağmen yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı son iki haftadır yükseliyor.

Altın mevduatlarında da son 6 haftadır artış devam ediyor.​

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 12-19 Ekim tarihleri arasında, USD 1,08 milyar artarak USD 156,6 milyar seviyesine yükseldi.

•Böylece, 5-19 Ekim tarihleri arasındaki son iki haftada yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatındaki artış USD 3,16 milyara ulaştı. 18 Ekim'de USD/TL kuru, 9 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan 5,5073 seviyesine kadar gerilemişti. Hane halkı ve reel sektör bu seviyelerden alım yönlü tercih yapmış gözüküyor.

Hane halkı DTH ları yaklaşık USD 436 milyon arttı ve USD 91 milyar seviyesine yükseldi. Böylelikle son iki haftadır artış gösteren gerçek kişi DTH'arı, 5-19 Ekim tarihleri arasında USD 1,18 milyar artış kaydetti.

Reel Sektör DTH ları da USD 646 milyon arttı ve USD 65,6 milyara yükseldi. Son iki haftadır artış gösteren tüzel kişi DTH'larında 5-19 Ekim tarihleri arasında USD 1,98 milyar artış yaşandı.

Altında da son 6 haftadır (14 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında) artış devam ediyor ve toplamda USD 1.281 milyonluk artışla yaklaşık USD 6,8 milyar seviyesine ulaşmış durumda. 12-19 Ekim haftasında da USD 294 milyonluk artışın USD 278 milyonu gerçek kişiler ve USD 16 milyonu tüzel kişilerden kaynaklanmakta.

     Şekil 1:Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar)     Şekil 2: Tüzel Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar) 

Resim1.png 

      Kaynak: TCMB, Ziraat                                                      Kaynak: TCMB, Ziraat

Yılbaşına göre değişimlerini incelediğimizde, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ı USD 8,5 milyar azalmış durumda.

•Yılbaşından bu yana hanehalkı DTH ı USD 5 milyar azalmış durumda.

•Yılbaşından bu yana tüzel kişiler DTH ını USD 3,5 milyar azaltmış görünüyor.

Gerçek kişilerin toplam DTH içindeki payı %58,1 iken, tüzel kişilerin toplam DTH içindeki payı ise %41,9 seviyesinde.

Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %54,3 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %33,5'lerde.

    Tablo 1: Toplam Döviz Mevduatının Kırılımları

Resim2.png 

      Kaynak: TCMB, Ziraat

     Şekil 3: Gerçek Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar)        Şekil 4:Toplam DTH'ın Dağılımı

Resim3.png 

     Kaynak: TCMB, Ziraat​                                                                                 Kaynak: TCMB, Ziraat