Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı  son iki haftadır artıyor.  Kıymetli maden mevduatındaki artış Aralık 2016'dan bu yana en yüksek seviyesinde.

Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı, son iki haftadır (7-21 Eylül) artmakta. Ancak Yeni Ekonomik Programının açıklandığı geçen haftada hem gerçek hem tüzel kişilerde döviz mevduat artış miktarlarının bir önceki haftaya göre sınırlandığı görülüyor. Bugün ise TL'nin emsallerinden pozitif ayrışarak 6 seviyesinin altını denediğini görüyoruz. 6 seviyesinin altındaki kalıcılık DTH'larda kısmi bir çözülmeyi beraberinde getirebilir.

Yurtiçi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 14-21 Eylül tarihleri arasında USD 1,2 milyar arttı ve son 6 haftanın en yüksek seviyesi olan USD 154,3 milyara yükseldi.

Hane halkı DTH ları yaklaşık USD 1,1 milyar arttı ve USD 89,4 milyar seviyesine ulaştı. Son iki haftadır gerçek kişilerdeki artış miktarı ortalama USD 1,4 milyarın üzerinde seyrediyor.

Reel Sektör DTH ları da yaklaşık USD 114 milyon arttı ve USD 64,9 milyara yükseldi. Yani, tüzel kişilerdeki döviz mevduatı artışı gerçek kişilere oranla daha sınırlı oldu.

Bu haftada dikkat çeken nokta ise;

Altında USD 382 milyonu gerçek ve USD 18 milyonu tüzellerde olmak üzere toplamda USD 400 milyonluk artış kaydedildi. Bu artış Aralık 2016'dan bu yana gerçekleşen en yüksek artış miktarı (Şekil 2).

  Şekil 1:Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri                Şekil :Kıymetli Maden (Altın) Mevduatının Haftalık Değişimleri (USD Milyar)

  (USD Milyar)           

Resim5.png       Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                                          Kaynak: TCMB, Ziraat

Yılbaşına göre değişimlerini incelediğimizde, yurtiçi yerleşiklerin toplam DTH'ı USD 11,1 milyar azalmış durumda.

•Yılbaşından bu yana hanehalkı DTH ı USD 7,8 milyar azalmış durumda.
Yılbaşından bu yana tüzel kişiler DTH ını USD 3,3 milyar azaltmış görünüyor.

Gerçek kişilerin toplam DTH içindeki payı %57,9 iken tüzel kişilerin toplam DTH içindeki payı ise %42,1 seviyesinde.

Dolar DTH'ların, toplam DTH içerisindeki payı %54 seviyesinde; Euro DTH'ların (Dolar Karşılığı) payı ise %34'lerde.

  Tablo 1: Toplam Döviz Mevduatının Kırılımları​

Resim6.png Kaynak: TCMB, Ziraat   

   Şekil 3: Gerçek Kişilerin Döviz Mevduatının Haftalık Değişimleri                   Şekil 4:Toplam DTH'ın Dağılımı

   (USD Milyar)                                   

Resim7.png       Kaynak: TCMB, Ziraat                                                                                    Kaynak: TCMB, Ziraat