​​​

Toplam krediler tarihsel ortalamalarının altında seyrediyor.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,3’lük azalış kaydetti. Merkez Bankası’nın kredileri izlemek için takip ettiği, toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması da azalmaya devam ediyor ve %14,1 seviyesinden %13,7 seviyesine gerilemiş durumda (Şekil1).

    Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png 2018 yılının ikinci çeyreğinde krediler 2007-2016 dönemi ve 2017 yılındaki seviyelerin altında bir görünüm sergilemekte. Bu durum 2017 yılında güçlü bir performans sergileyen iktisadi faaliyetin 2018 yılında ılımlı bir görünüm sergilemesiyle uyumlu. Tam bir ay sonra 11 Haziran’da birinci çeyrek büyüme verisi TÜİK tarafından piyasayla paylaşılacak. Birinci çeyrekte ekonominin %7’in üzerinde büyüdüğü öngörülmekte. İkinci çeyrekte ise kredilerdeki seyir de göz önüne alındığında hafif bir normalleşme beklenebilir.

Bankacılık sektörü kredileri 4 Mayıs itibarıyla 2.309 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda %15,2 arttı. Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde %0,3 artış olurken, ticari kredilerde %0,2 ve kurumsal kredilerde %0,4’lük azalış kaydedildi. Konut kredilerinde yıllık artış Ekim 2016’dan bu yana en düşük seviyelerde. Konut sektörüne yönelik teşviklerin artmasıyla birlikte konut kredilerinde artışın yansımasını izleyeceğiz

Resim2.png                 Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim3.png               Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim4.png             Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat

Resim5.png            Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat