Toplam kredilerin 13 Haftalık ortalaması (kur etkisinden arındırılmış) %15,4 seviyesine yükseldi.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,3 arttı. Merkez Bankası’nın kredileri izlemek için takip ettiği, toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması, %13,9 seviyesinden %15,4 seviyesine yükselmiş durumda (Şekil1).

Bu yıla hızlanarak başlayan krediler birinci çeyreği yataylaşmış şekilde bitirdi. Krediler ikinci çeyreğe, birinci çeyreğe göre temposunu hafif artırarak başladı. Nefes Kredisi’nde yeni dönemin başlamasıyla birlikte kredilerde etkisini sonraki haftalarda daha net gözlemleyebiliriz. Haftaya Şubat ayına ait sanayi üretim verisini izleyeceğiz. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin  bir önceki ayki %12’lik artıştan sonra %9 ile güçlü artışını sürdürmesi bekleniyor. Her ne kadar krediler birinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yavaşlamaya işaret etse de sanayi üretimindeki seyir ekonominin yatırım ve sanayi tarafından desteklendiğine referans veriyor.

Bankacılık sektörü kredileri 6 Nisan itibarıyla 2.258 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ise %16,9 arttı. Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici ve ticari kredilerde %0,1 lik bir artış kaydedildi. Kurumsal krediler de haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,3 artış mevcut.

   Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png             Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim2.png               Kaynak: BDDK, Ziraat​   

Resim3.png                Kaynak: BDDK, Ziraat​

Resim4.png            Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat

Resim5.png​           Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat​