Kredilerdeki yavaşlamayla iç talepteki normalleşme sürüyor ve cari açıktaki dengelenme de hızlanıyor.

Bankacılık sektörü kredileri 7 Eylül itibarıyla 2.743 milyar TL oldu. Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,4'lük azalış kaydetti. Kredilerin yıllık bazda artışı ise %10,5'den %10,2 seviyesine geriledi. Kredilerin 13 haftalık hareketli ortalaması keskin yavaşlayarak %0 seviyesinde. (Merkez Bankası kredileri bu yöntemle izlemeyi tercih etmekte.)

 Kredilerin sektörlerini incelediğimizde;

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici ve kurumsal kredilerin her ikisinde de %0,4 azalış olurken ticari, konut ve taşıt kredilerde sırasıyla %0,1, %0,2 ve %1'lik azalış kaydedildi.

Yıllık bazda ise tüketici, ticari, konut ve taşıt kredilerinde sırasıyla %10,6, %10,2, %7,4 ve %3,5'lik artış kaydedildi.
Dünkü güçlü faiz artışı, TL'deki değer kazançlarını artıracak ve enflasyonist baskıları hafifletecektir. Bununla birlikte krediler, halihazırda 2007-2016 ortalaması ve 2017 ortalamasına göre, zayıf görünümünü sürdürmekte. Güçlü parasal sıkılaştırma ise kredilerdeki yavaşlamanın devamına işaret etmekte. Dolayısıyla iç talepteki yavaşlamanın daha da hızlanmasını bekleyebiliriz. Ancak iç talepteki daralmanın olumlu yansımasını ithalat kanalında gözlemleyeceğiz. İthalattaki keskin düşüş cari açığı belirgin şekilde aşağı çekebilecek bir unsur. Nitekim bugünkü 12 aylık kümülatif cari açık verisi de dış ticaret açığındaki daralma ve turizm gelirlerindeki artışla geçen aya göre USD 3 milyar düşüş kaydetti.

            Şekil 1: 12 Aylık Kümülatif Cari Açık ile tüketici kredilerinin gelişimi

Resim1.png 

            Kaynak: BDDK, TCMB, Ziraat

Resim2.png 

                  Kaynak: TCMB, Ziraat

Resim3.png 

          Kaynak: TCMB, Ziraat

Resim4.png 

              Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim5.png 

         Kaynak: TCMB, Ziraat

Resim6.png 

            Kaynak: BDDK, TCMB, Ziraat

Resim7.png 

          Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, ZiraatResim8.png

            Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat

Resim9.png 

               Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim11.png 

          Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat