Kredilerin 13 haftalık hareketli ortalaması, son dört haftadır pozitif bölgedeki seyrini sürdürüyor ve artış hızını artırıyor.
4 Ekim haftasında kredi faizlerindeki düşüş eğilimi devam etti ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın azalması, özellikle konut ve ihtiyaç kaynaklı kredi talebini olumlu yönde etkiliyor.

Kredilerin seyrinin yorumlanmasında önemli bir gösterge olan ve TCMB tarafından da takip edilen kredilerin 13 haftalık hareketli ortalamasının (HO), 4 Ekim haftasında %2,44 seviyesine yükselerek, son 17 haftanın en yüksek seviyesine yükseldiği gözlenmekte.

4.pngÖte yandan, küresel koşulların da desteğiyle TCMB'nin, son iki toplantısında önden yüklemeli faiz indirimlerinde bulunması ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın azalmasıyla kredi talebindeki toparlanmanın belirginleşmesinin ardından, 24 Ekim'deki toplantısında alacağı karar, faizlerin önümüzdeki dönemde seyri açısından belirleyici olacaktır. 

TCMB'nin, piyasadaki likidite ihtiyacının karşılanması için, çeşitli enstrümanlarla (repo vb.) farklı vadelerde (gecelik, haftalık vb.) yapılan fonlamanın faizlerinin ağırlıklı ortalamasını gösteren TCMB ağırlıklı ortalama fonlama faizindeki (AOFM) düşüşle uyumlu olarak, kredi ve mevduat faizlerindeki düşüşlerin de belirginleştiği  görülmekte. 4 Ekim haftası itibarıyla tüketici kredileri faizinin ortalama %17,3, ticari kredi faizinin %16,9, mevduat faizinin %14,2 ve TCMB AOFM'nin ise %16,2 seviyelerine kadar gerilediği gözleniyor.

6.png7.png8.png