Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2 artarken; Merkez Bankası'nın takip ettiği 13 Haftalık ortalama %13,6 seviyesine geriledi.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2 arttı. Toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması %13,6 seviyesinde bulunmakta. Her ne kadar hareketli ortalama bir önceki haftaki %14,6 seviyesinden %13,6 seviyesine gerilese de hala 2017 yılı trendinin üzerinde bulunuyor (Şekil1).

Geçtiğimiz günlerde sanayi üretiminde gerçekleştirilen revizeyle birlikte 2017 yılını %7’yi aşan bir büyümeyle sonlandırmayı beklemekteyiz. 2018 yılına da sanayi üretiminin ve PMI verilerinin güçlü başlangıç yapmasından dolayı 2017 yılındaki büyüme temposunun ılımlı şekilde bu seneye aktarıldığını gözlemliyoruz. Bu bağlamda, kredi büyümesinde gözlemlediğimiz ılımlı seyirde büyümenin diğer öncü göstergeleriyle uyumlu bir hareket sergiliyor.

Bankacılık sektörü kredileri 16 Mart itibarıyla  2.211 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ise %18,2 arttı.

Tüketici kredilerindeki sınırlı gerilemeye karşın ticari ve kurumsal krediler haftalık bazda artış gösterdi. Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde %0,3 lük bir azalış kaydedilirken ticari kredilerde %0,1 artış görüldü. Kurumsal kredilerde de yine haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,4 lük artış gözlendi.

  Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png            Ka​ynak: BDDK, Ziraat

   ​Resim3.png
               Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                              Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat

Resim4.png
             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                            Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat​