​​

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2 artarken; Merkez Bankası’nın takip ettiği 13 Haftalık ortalama %14,5 seviyesine yükseldi.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2 arttı. Toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması %13,5 seviyesinden %14,5 seviyesine yükselmiş durumda (Şekil1).

   Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim7.png           Kaynak: BDDK, Ziraat

2017 yılının son çeyreğine ilişkin büyüme verisi dün beklentilerden güçlü açıklandı. Özel tüketimin dördüncü çeyrekte, üçüncü çeyreğe göre sınırlı yavaşladığı gözlense de temposunu sürdürmesi 2018 yılının ilk çeyreği içinde umut vaat ediyor. Yılın ilk çeyreğinde kredilerin geçtiğimiz senenin trendinin üzerinde seyretmesi, ilk çeyreğin özel tüketim açısından bir önceki seneye göre iyi geçtiğine işaret edebilir.

Bankacılık sektörü kredileri 23 Mart itibarıyla 2.225 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ise %17,6 arttı.

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici ve ticari kredilerde %0,4 lük bir artış kaydedildi. Kurumsal krediler de haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,1 artış kaydetti.

Resim6.png                  Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                           ​Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat