Geçtiğimiz hafta toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,6 arttı. Akım değişken göstergesi yılı %12,8 oranında tamamladı.

 Bankacılık sektörü kredileri 29 Aralık itibarıyla 2.135 milyar TL oldu. Krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,6 artış kaydetti. Yıllık bazda kur etkisi hariç %18,1 arttı.

Üçüncü çeyrekte %11,1 büyüme ile son 6 yılın en iyi çeyreğini geride bıraktık. Büyümeye üçüncü çeyrekte önemli ölçüde katkı yapan iç talebin yılın son çeyreğinde mevsimselliğin de etkisiyle hızını azalttığını düşünüyoruz. Bu gelişmeler ışığında kredilerdeki özellikle tüketici kredilerindeki gelişim beklentimizle uyumlu yatay seyrediyor. Ticari kredilerse sanayiden aldığımız pozitif sinyalleri teyit etmekte. Bu süreçte dış talep büyümeyi destekliyor gibi görünüyor.

Toplam krediler kur etkisinden arındırılmış (13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama) %12,8 seviyesinde bulunmakta. Neticede kredilerin haftalık olarak gelişimi ülkenin finansal istikrarı ile uyumlu seyrini sürdürüyor. (Şekil 1).

 Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png           Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim2.pngResim3.png               Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat

Resim4.png            Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat