Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,4 artarken akım değişken ivmesi de %12,9 seviyesine geriledi.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,4 artarken yılbaşından bu yana karışık bir seyir izleyen Akım değişken göstergesi  %13,1 seviyesinden %12,9 seviyesine geriledi. %12,9’luk bu oran son 7 haftanın en düşük seviyesi.

Bankacılık sektörü kredileri 2 Mart itibarıyla  2.181 milyar TL oldu. Toplam krediler, haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,4 artarken yıllık bazda kur etkisi hariç de %18,4 arttı. %18,4 lük oran Temmuz 2014’ten bu yanan gerçekleşen en yüksek artış oranı.

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde  %0,2 ve ticari kredilerde %0,3 artış kaydedildi. Kurumsal kredilerde de yine haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,5 lik artış gözlendi. Konut ve taşıt kredilerinde ise yatay bir seyir hakim.

Toplam krediler kur etkisinden arındırılmış (13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama) %12,9 seviyesinde bulunmakta. (Şekil 1).

Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim3.png           Kaynak: BDDK, Ziraat
  Resim4.png               Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat

Resim5.png              Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                           Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD Ziraat​