Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2 arttı. Bu görüntüye karşın akım değişken göstergesi %13,6 seviyesinden %12,5’e geriledi.

Bankacılık sektörü kredileri 12 Ocak itibarıyla 2.132 milyar TL oldu. Krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2 artış kaydetti. Yıllık bazda kur etkisi hariç %17,4 arttı.

Küresel iktisadi konjonktür sanayi ve ticaret ağırlıklı sürüyor. Yeni yıla başlarken; kredi büyümesi yurtdışı koşulların yurtiçine yansıdığını gösteriyor. Sanayideki bu pozitif görünümle Kasım ve Aralık döneminde kur etkisinden arındırılmış ticari krediler haftalık olarak %1,2 artış gerçekleştirdi. 2018 yılının ilk iki haftasında ise ticari krediler yatay bir görünüm sergiliyor.

Toplam krediler kur etkisinden arındırılmış (13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama) %12,5 seviyesinde bulunmakta. Neticede kredilerin haftalık olarak gelişimi ülkenin finansal istikrar ve %5 büyüme trendiyle uyumlu seyrini sürdürüyor. (Şekil 1).

 Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png           Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim2.png

Resim3.png              Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                           Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat​

 Resim4.png           Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat​

​​​