Geçtiğimiz hafta toplam kredi stoğu haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,5 arttı. Akım değişken göstergesi %13,1 oranına hızlandı.

Bankacılık sektörü kredileri 15 Aralık itibarıyla 2.134 milyar TL oldu. Krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak % 0,5 arttı. Yıllık bazda kur etkisi hariç % 18,3 artış kaydetti.

Üçüncü çeyrekte %11,1 büyüme ile son 6 yılın en iyi çeyreğini geride bıraktık. Büyümeye üçüncü çeyrekte önemli ölçüde katkı yapan iç talebin yılın son çeyreğinde mevsimselliğin de etkisiyle yavaşlayacağı öngörüsünü sürdürmekteyiz. Bu gelişmeler ışığında kredilerdeki özellikle tüketici kredilerindeki gelişim beklentimizle uyumlu yatay seyrediyor. Bu süreçte dış talep büyümeyi destekleyecek gibi görünüyor.

Toplam krediler kur etkisinden arındırılmış (13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama) %13,1  ile 27 Ekim haftasından bu yana en yüksek seviyede bulunmakta. Neticede kredilerin haftalık olarak gelişimi KGF etkisinin hafiflemesiyle birlikte mevsimsel karakteristikle uyumlu seyri sürüyor. (Şekil 1).

   Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png           Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim2.png               Kaynak: BDDK, Ziraat​                                                                                       ​Kaynak: BDDK, Ziraat