Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,7 artarken akım değişken ivmesi de %14,6 seviyesine yükseldi.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,7 oranı ile son üç haftanın en yüksek artışını gerçekleştirdi. Akım değişken göstergesi ise iki haftalık düşüş sonrası %13,9 seviyesinden %14,6 seviyesine yükseldi.

Bankacılık sektörü kredileri 16 Şubat itibarıyla 2.162 milyar TL oldu. Krediler, haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,7 artış kaydederken yıllık bazda kur etkisi hariç %17,9 arttı. %17,9 luk artış yılbaşından bu yana en yüksek artış özelliği taşımakta.

Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde %0,3 azalış olurken ticari kredilerde ise iki haftalık azalış sonrası yönünü yukarı çevirdi ve ilgili haftada %0,6 artış kaydedildi. Toplam krediler kur etkisinden arındırılmış (13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalama) %14,6 seviyesinde bulunmakta. (Şekil 1).

Ocak ayı toplam taşıt satışları incelendiğinde Ocak 2017 den bu yana en düşük seviyelerde olduğunu gözlemliyoruz. Konut satışları da Haziran 2017 den bu yana en düşük seviyede. Buna karşılık ihracat, beklediğimiz gibi iç talepteki yavaşlamayı dış talebin seyri ile kompanse etmekte.

     Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png          Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim2.png              Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                               Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat

 Resim3.png             Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat                                                           Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD Ziraat​

Resim4.png​             Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat