Bu sabah EuroStat’ın açıkladığı verilere göre; Ekim ayında araç tescilleri Avrupa’da yıllık %5,9 oranında artış kaydetti.

Veriye ilişkin ön yorumumuzu ve ilgili grafiğimizi Erken Ekonomi Brifingi’nde paylaşmıştık. Geçtiğimiz ayki gerilemenin sıradan bir istatistiksel düzeltme sonucu gerçekleştiği yönündeki argümanımız güçlendi.

Avrupa’da istihdam artışı uygun finansman koşulları ile birleşince otomotiv sektörünün canlılığını koruyabileceğini söyleyebiliriz. İlaveten çevre duyarlılığı otomotiv pazarı için elverişli koşullar sağlamakta. Yüksek egzoz gazı çıkaran dizel motorlu araçlardan düşük egzoz gazı çıkaran tipte motorlu araçlara  geçiş için teşvikler sunuluyor. Çevre duyarlılığını arttıran teşvikler tüketiciler tarafından cazip bulunuyor.

Bugün FOREKS Haber Ajansı’nın derlediği bilgilendirmeye göre Kasım ayının ilk yarısında ihracat yıllık %9,4 oranında artış kaydetmiş. İlgili dönemde en yüksek ihracatı yıllık %5,6 oranında artışla otomotiv sektörü sağlamış. Habere göre otomotiv ihracat tutarı 1,2 milyar ABD Doları. Malum, bu sene otomotiv için rekor senesi.

Önümüzdeki dönemde iç talep yavaşlarken dış talebin ülke büyümesini sırtlayacağı görüşümüzü koruyoruz. Avrupa ekonomisindeki canlılığın ihracata dayalı imalat sektörü üzerinden iç pazara yansıması muhtemel.  

​