​​

Çekirdekteki düşüş kalıcı mı?

Enflasyon, %0,90 olan beklentilerin doğrultusunda aylık bazda %0,99 artış gerçekleştirdi. Yıllık enflasyon sınırlı gevşeyerek %10,23 seviyesinde gerçekleşti. ÜFE enflasyonu artış hızını azaltsa da %0,70 olan tarihsel ortalamasının üzerinde ve 8 yılın en yüksek Mart ayı değerini alarak %1,54 artış kaydetti. Yıllık ÜFE ise sınırlı hızlanarak %14,28 düzeyinde gerçekleşti. ÜFE enflasyonun aksine çekirdek enflasyon 3 aydır gevşemekte ve yılın en düşük seviyesi olan %11,44’te.

Dikkat Çeken Noktalar:

  • Gıda enflasyonunun beklentilerin üzerinde artış sergilemesine karşın ulaştırma kaleminin beklentilerden zayıf kalması enflasyonun beklentilerle uyumlu olmasını sağladı.
  • Sepet kur Mart ayında %4 civarında değer kaybetmişti. Çekirdek göstergelerde kurun belirgin bir etkisini gözlemleyemiyoruz. Yıllık olarak B endeksi son 5 ayın, C endeksi son 7 ayın en düşük seviyesinde.
  • ÜFE enflasyonu, enflasyon görünümdeki en büyük risklerden biri. Verinin önceki aya göre aylık bazda artış hızını azalttığı görülse de hala ortalamasının üzerinde.
  • Nisan ayında doğalgaz ve elektriğe yapılan zam enflasyona yukarı yönlü katkı bulanacak.
  • Yılın sonuna kadar enflasyonda çift hanelerde kalmamız muhtemel gözüküyor.

Resim1.png

Çekirdek Enflasyon Düşüyor

Çekirdek enflasyon Mart ayında şaşırtarak beklentilerden daha güçlü düşüş gösterdi. B ve C endeksi sırasıyla 31 ve 50 baz puan gerileyerek %11,95 ve %11,44 seviyesine gerçekleşti.

Normal koşullarda Mart ayında sepet kurda gözlemlediğimiz hareket sonrası çekirdek göstergelerde artışın hızlanmasını bekleyebilirdik. Ancak çekirdek enflasyonların yıllık değişimlerinin baz etkisinin de katkısıyla birlikte gerilediği gözleniyor.

   Şekil 1: Çekirdek enflasyon göstergelerinin seyri (Yıllık Değişim, %)

Resim2.png          Kaynak: TÜİK, Ziraat 
  Çekirdek enflasyondaki düşüşü iki nedene bağlayabiliriz.

1.si kur etkisinin büyük çoğunluğu Nisan ayına sarkmış olabilir.

2.si dün Mart ayına ait imalat PMI verisi 11 ayın en yavaş genişlemesine işaret etmişti. Kredilerde de Mart ayında sınırlı bir ivme kaybı gözlemlemiştik bu durum dolayısıyla talep kaynaklı bir düşüş olabilir. 

Bu iki şıkkı göz önüne aldığımızda Nisan ayında resmi daha net görebiliriz. Ayrıca yetkililerin büyümeyi sürdürebilir hale getirebilmek için açıklamayı sürdürdükleri teşvikler zayıflığın geçici olacağına da işaret ediyor bunu da vurgulamak lazım.

Dolayısıyla eğer çekirdek enflasyondaki düşüş talep kaynaklı ise bunun önümüzdeki dönemde sınırlanabileceğini söyleyebiliriz.

Görünüm

Gıda enflasyonu dalgalı seyretmeye devam ediyor. Veri,  aylık %2 artışla Mart ayları ortalaması olan %1,4’ın üstünde gerçekleşti. Yaz aylarında gıda fiyatlarındaki seyir enflasyonun düşüş derecesini belirleyecek.

   Şekil 2: Gıda Enflasyonunun Mart aylarındaki gelişimi

Resim3.png          Kaynak: TÜİK, Ziraat

Tarihsel olarak verilere baktığımızda üretici fiyatlarının dalgalanma aralığının, tüketici fiyatlarına göre daha geniş olduğu görülmekte. ÜFE’nin yüksek seviyeleri korumasının bir nedeni de bu. ÜFE’deki yüksek seviyelerin devam etme olasılığı enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü riske işaret ediyor. Özellikle bu ayki elektrik ve doğalgaza gerçekleştirilen zam ardından ÜFE’ye yansımasına göre tahminlerde güncelleme görebiliriz.

Enflasyon verisi sonrası dikkatler 25 Nisan’daki PPK toplantısına çevrilmiş durumda. Merkez Bankası’nın enflasyona ve kurdaki hareketliliğe bakışı piyasanın odağında olacaktır.