​Yabancı yatırımcılar, 3-10 Ağustos haftasında USD 46 milyon hisse senedi satın alırken; USD 218 milyon repo hariç DİBS sattı. BIST 100 endeksi, 10 Ağustos'la biten haftada %0,7'lik düşüş gösterdi. Ancak içerisinde bulunduğumuz haftada düşüşün daha belirginleştiğini görüyoruz. Halihazırda haftalık olarak BIST 100 endeksi %8'in üzerinde düşüş göstermiş durumda.

MSCI GOÜ endeksi de son dönemde yönünü aşağı çevirmiş durumda. 24 ülkenin (Çin, Güney Kore, Hindistan, Tayvan, Güney Afrika…) borsalarının ağırlıklandırılmasıyla oluşan endeks, GOÜ ülkelerin borsasında da bizimki kadar belirgin olmasa da satış baskısını işaret etmekte.

   Şekil 1: GOÜ'lerin borsa endeksi ile BIST 100 endeksinin seyri (2016=1)

Resim1.pngYurtiçinde yılbaşından bu yana toplamda USD 1,1 milyarlık net sermaye çıkışı gözlenmekte(Şekil 2). Bu çıkışın tamamı hisse senedinden kaynaklanmakta. Yılbaşından bu yana DİBS tarafına USD 14,7 milyonla sınırlı bir giriş gözlenmekte.

   Şekil 2: Haftalık Hisse senedi+Tahvil Giriş/Çıkışının Seyri

Resim2.pngYabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise USD 17 milyar ve hisse senedi USD 29,4 milyar seviyesinde bulunuyor. Haziran ayı başında DİBS stoku USD 25 milyar, hisse senedi stoku USD 38 milyardı.

Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 15,6 milyar seviyesinde bulunuyor. Haziran ayında USD 23 milyardı.

   Şekil 3:Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi

Resim3.png       Kaynak: TCMB, Ziraat

   Şekil 4: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye)

Resim4.png        Kaynak: TCMB, Ziraat

    Şekil 5: DİBS'teki Yabancı Payı

Resim5.png     Kaynak: TCMB, MKK, Ziraat

   Şekil 6: Sermaye Hareketlerinin Tarihsel Gelişimi

Resim6.png            Kaynak: TCMB, Ziraat

Resim7.png