Uluslararası yatırımcılar, 16-23 Mart haftasında değerleme etkisinden arındırılmış şekilde USD 26 milyon hisse senedi  ve USD 234  milyon repo hariç DİBS satın aldı.

BIST 100 endeksi 23  Mart’la biten haftada %0,5 lik bir azalış kaydetti.

Resim1.png Uluslararası yatırımcıların toplam DİBS portföyü yaklaşık USD 30,1 milyar ve hisse senedi USD 51,2 milyar seviyesinde bulunuyor.

Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 28 milyar seviyesinde bulunuyor.

2018 yılının başlangıcından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 1,1 milyarlık giriş gerçekleşmesine karşın, hisse senedi tarafında USD 165 milyonluk çıkış gözlenmekte. (Şekil 1).

   Şekil 1: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları

Resim3.png          Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat

Tahvil piyasasında yabancı payları ise özellikle enflasyon verisi ardından bono piyasasında gözlenen çıkışla birlikte 2-9 Mart arasında %19,31 seviyesinden %18,68 seviyesine kadar gerilemişti. 23 Mart ile biten haftada ise oldukça sınırlı yükselerek %18,7 seviyesine geldi. 2017 yılı ortalama oran %18,4 seviyesindeydi. Sonlandırmaya hazırlandığımız 30 Mart haftasında ise tahvil piyasasında hareketli bir dönem geride kaldı. USD/TL kurunun 4 seviyesini aşmasıyla keskin yükselen tahvil faizleri kurdaki düzeltmeyle birlikte sonrasında kayıpların bir kısmını telafi etti. Dolayısıyla DİBS tarafında giriş anlamında keskin bir hareket gözlemleyemeyebiliriz.

    Şekil 2: DİBS'teki Yabancı Payı

Resim4.png             Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat

Borsada yabancı yatırımcı payı Ocak ayının sonunda %66 seviyesine çıkarken; Şubat ayında dış ticaret korumacı politikalar ağırlıklı olmak üzere küresel borsalarda hakim olan satış baskısının da etkisiyle %65’lere gerilemişti. Mart ayıyla birlikte yabancı yatırımcı payının %65’in altındaki seyrini sürdürdüğünü görüyoruz.

    Şekil 3: Hisse senedi piyasasındaki yabancı payı

Resim5.png               Kaynak: TCMB, MKK, Bloomberg, Ziraat

    Şekil 4: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi

Resim6.png            Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat

         Şekil 5: Sermaye Hareketlerinin Tarihsel Gelişimi     

Resim7.png               Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat