Yabancı yatırımcılar, koronavirüs endişeleriyle küresel risk iştahının azalmaya devam ettiği 6 Mart haftasında hem hisse senedi tarafında hem de DİBS/tahvil tarafında satış yönünde hareket etti. Özellikle, yabancılar son 5 haftada her iki piyasada da satış gerçekleştirdiler. Söz konusu piyasalardan haftalık bazda çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı ise 676 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı %60,8 seviyesinde gerçekleşirken, tahvil piyasasındaki yabancı payı ise %8 seviyesinin altına sarkarak rekor düşük seviyelerini yenilemiş durumda bulunuyor.

Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 28 Şubat – 6 Mart 2020 tarihleri arasında hisse senedi piyasasında 270 milyon USD tutarında satış yaparken, repo hariç DİBS tarafında ise 406 milyon USD tutarında satış gerçekleştirdi. Söz konusu haftada çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı 676 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.

•Geçen yılın ilk on haftasında (4 Ocak – 8 Mart 2019 haftalarında) yabancıların hisse senedinden kaynaklanan girişi toplam 1,4 milyar USD seviyesinde gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde (3 Ocak ve 6 Mart 2020 haftalarında) ise yaklaşık toplam 1,3 milyar USD seviyelerinde çıkış gerçekleştirdikleri gözleniyor.

Geçen yılın ve bu yılın ilk on haftasında, yabancıların DİBS tarafında ise çıkış yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, geçen yılın ilk dokuz haftasında toplam 829 milyon USD tutarında satış yaptığı görülürken, bu yılın ilk dokuz haftasında ise toplam 2,8 milyar USD tutarında satış yaptıkları gözleniyor. 

Küresel çapta merkez bankaları ve hükümetler, koronavirüsün olumsuz etkileriyle mücadele etmek için çeşitli parasal gevşeme adımları ve mali destek paketlerini koordineli bir şekilde  açıklamaya devam etmelerine karşın, yatırımcıların, söz konusu destekleyici tedbirlerin yetersiz kalacağına ve küresel resesyona girileceğine yönelik artan endişelerle, küresel çapta risk iştahının azalmaya devam ettiği ve bu kapsamda, gelişmiş ülke tahvilleri ve dolar ve Japon yeni gibi güvenli liman özelliğindeki varlıklara yönelimin artmasıyla, TL dahil GOÜ para birimlerinin ve varlıklarının baskı altında kaldığı gözleniyor. Bu çerçevede, yabancı yatırımcıların çıkışlarına, kurlardaki yükselişin (Şekil 1) ve Türkiye CDS primindeki yükselişin eşlik ettiği (Şekil 2) görülmekte.

Küresel çapta artan riskten kaçış eğilimiyle birlikte, TL dahil GOÜ para birimleri dolar karşısında değer kaybı yaşarken, ülke riski göstergesi olan CDS priminde de yükselişler dikkat çekmekte. Nitekim, yılın başında USD/TL kuru, 5,95 seviyelerinde seyrederken, piyasalarda koronavirüs endişeleriyle şu sıralarda 6,40 seviyesinin üzerinde bulunuyor. Türkiye 5 yıllık CDS priminin ise, bu yılın başında 285 baz puan seviyelerinde seyrederken, artan risk algısıyla şu sıralarda 500 baz puanın üzerinde seyrettiği gözleniyor.

8.png9.png 

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payının ise 6 Mart 2020 tarihinde %60,8 seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte. Geçen yılın başından bu yana borsada yabancı payı en yüksek seviyeyi %66,16 seviyesi ile 25 Ocak 2019 tarihinde görmüştü. Bu yılın başından bu yana hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı ise en yüksek seviyeyi 17 Ocak 2020 tarihinde %63,4 seviyesiyle görmüştü.

Tahvil piyasasındaki yabancının payı ise, geçen yılın başındaki %15,03 seviyesinden gerilemesini kademeli bir şekilde sürdürerek, geçen yılın sonunda 27 Aralık 2019 tarihinde %10,10 seviyesine gerilemesinin ardından, yeni yılın başlangıcıyla birlikte düşüşünü sürdürerek 6 Mart 2020 haftasında %7,9 seviyelerine kadar gerilediği görülmekte. Söz konusu payın, verinin tutulmaya başladığı Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleştiği ve düşük seviyelerdeki rekorunu yenilediği gözlenmekte.

Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise, 6 Mart 2020 haftasında 12,6 milyar USD seviyesiyle Mayıs 2019'dan bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor ve hisse senedi portföyünün ise 17 Ocak 2020 haftasında 34,9 milyar USD seviyesiyle son 50 haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, 6 Mart 2020 haftası itibarıyla 29,7 milyar USD seviyesine gerilediği görülüyor. 2019 yılı ocak ayı başında ise DİBS portföyü stoku ve hisse senedi portföyü stoku sırasıyla 17,7 milyar USD ve 27,7 milyar USD seviyelerindeydi. 2020 yılı ocak ayı başında ise, DİBS portföyü stoku ve hisse senedi portföyü stoku sırasıyla 15,4 milyar USD ve 32,3 milyar USD seviyelerindeydi.

Repo hariç toplam DİBS stoku ise, 6 Mart 2020 haftasında yaklaşık 12 milyar USD seviyesinde bulunuyor. Bu tutar, bu yılın başında yaklaşık 14,8 milyar USD seviyesinde ve 2019 yılı ocak ayı başında ise yaklaşık 17,4 milyar USD seviyesinde bulunuyordu.​