Yabancı yatırımcılar, küresel çapta koronavirüs salgınının neden olduğu olumsuz ekonomik etkilere ve resesyona yönelik artan endişelerle küresel risk iştahının baskılanmaya devam ettiği 10 Nisan haftasında hem hisse senedi tarafında hem de DİBS/tahvil tarafında satış yönünde harekete devam etti. Özellikle, yabancılar son 10 haftada her iki piyasada da satış gerçekleştirdiler. Söz konusu piyasalardan haftalık bazda çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı ise 531 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı %58,3 seviyesine gerilerken, tahvil piyasasındaki yabancı payı ise %5,8 seviyesine kadar gerileyerek rekor düşük seviyelerini yenilemiş durumda bulunuyor.

Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 3 – 10 Nisan 2020 tarihleri arasında hisse senedi piyasasında 183 milyon USD tutarında satış yaparken, repo hariç DİBS tarafında ise 348 milyon USD tutarında satış gerçekleştirdi. Söz konusu haftada çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı 531 milyon USD seviyesinde gerçekleşti.

•Geçen yılın ilk on beş haftasında (4 Ocak – 12 Nisan 2019 haftalarında) yabancıların hisse senedinden kaynaklanan girişi toplam 875 milyon USD seviyesinde gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde  (3 Ocak - 10 Nisan 2020 haftalarında) ise yaklaşık toplam 2,4 milyar USD seviyelerinde çıkış gerçekleştirdikleri gözleniyor.

Geçen yılın ve bu yılın ilk on beş haftasında, yabancıların DİBS tarafında ise çıkış yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, geçen yılın ilk on beş haftasında toplam 1,8 milyar USD tutarında satış yaptığı görülürken, bu yılın ilk on beş haftasında ise toplam 5,1 milyar USD tutarında satış yaptıkları gözleniyor. 

Küresel çapta merkez bankaları ve hükümetlerin, koronavirüsün olumsuz etkileriyle mücadele etmek için destekleyici adımlar açıklamaya devam etmelerine karşın, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finansal kurumların, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, birçok yabancı yatırım kuruluşunun küresel ekonomiye, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yönelik büyüme beklentilerini sert şekilde aşağı yönlü revize etmeleri, küresel resesyona girileceğine yönelik ilk işaretlerin ülkelerde mart ve nisan aylarına ilişkin ekonomik verilerde net bir şekilde görülmeye başlanması, OPEC+ koalisyonu tarafından günlük bazda kısılması kararlaştırılan yaklaşık 10 milyon varillik petrol arzının, kısıtlayıcı önlemler kapsamında önemli miktarda düşen petrol tüketimi nedeniyle, petrol fiyatlarını desteklemek için yeterli olmayacağının gözlenmesinin yanında, yatırımcıların, koronavirüs salgınının olumsuz ekonomik etkilerinin uzun süre devam edebileceğine ve uzun süreli resesyona girileceğine yönelik artan endişeleriyle  küresel çapta risk iştahının baskılanmaya devam ettiği ve bu kapsamda, gelişmiş ülke tahvilleri, dolar ve altın gibi güvenli liman özelliğindeki varlıklara yönelimin artmasıyla, TL dahil GOÜ para birimlerinin ve varlıklarının baskı altında kaldığı gözleniyor. 

1.png2.png 

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payının ise 10 Nisan 2020 tarihinde %58,3 seviyesine gerileyerek bu yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği gözlenmekte. Geçen yılın başından bu yana borsada yabancı payı en yüksek seviyeyi %66,16 seviyesi ile 25 Ocak 2019 tarihinde görmüştü. Bu yılın başından bu yana hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı ise en yüksek seviyeyi 17 Ocak 2020 tarihinde %63,4 seviyesiyle görmüştü.

Tahvil piyasasındaki yabancının payı ise, geçen yılın başındaki %15,03 seviyesinden gerilemesini kademeli bir şekilde sürdürerek, geçen yılın sonunda 27 Aralık 2019 tarihinde %10,10 seviyesine gerilemesinin ardından, yeni yılın başlangıcıyla birlikte düşüşünü sürdürerek 10 Nisan 2020 haftasında %5,8 seviyelerine kadar gerilediği görülmekte. Söz konusu payın, verinin tutulmaya başladığı Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyesinde gerçekleştiği ve düşük seviyelerdeki rekorunu yenilediği gözlenmekte.

Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise, 10 Nisan 2020 haftasında 8,6 milyar USD seviyesiyle verilerin tutulmaya başladığı Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor ve hisse senedi portföyünün ise 17 Ocak 2020 haftasında 34,9 milyar USD seviyesiyle son 50 haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, 10 Nisan 2020 haftası itibarıyla 22,4 milyar USD seviyesine gerilediği görülüyor. 2019 yılı ocak ayı başında ise DİBS portföyü stoku ve hisse senedi portföyü stoku sırasıyla 17,7 milyar USD ve 27,7 milyar USD seviyelerindeydi. 2020 yılı ocak ayı başında ise, DİBS portföyü stoku ve hisse senedi portföyü stoku sırasıyla 15,4 milyar USD ve 32,3 milyar USD seviyelerindeydi.

Repo hariç toplam DİBS stoku ise, 10 Nisan 2020 haftasında yaklaşık 8,1 milyar USD seviyesiyle verilerin tutulmaya başladığı Haziran 2012'den bu yana en düşük seviyelerde bulunuyor. Söz konusu tutar, bu yılın başında yaklaşık 14,8 milyar USD seviyesinde ve 2019 yılı ocak ayı başında ise yaklaşık 17,4 milyar USD seviyesinde bulunuyordu.​