Yabancı yatırımcılar, 13 Eylül ile biten haftada hisse senedi tarafında alım yönlü hareket ederken, DİBS/tahvil tarafında ise satış yönlü davrandı. Söz konusu piyasalara haftalık bazda giriş yapan net toplam yabancı sermaye miktarı yaklaşık USD 68 milyon seviyesiyle sınırlı tutarda gerçekleşti.

Hisse senedi piyasasında yabancı payı artış gösterirken, tahvil piyasasında yabancı payı ise sınırlı düşüş kaydetti.

Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 6 - 13 Eylül haftasında hisse senedi piyasasında USD 112 milyon tutarında alım gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise USD 45 milyon tutarında satış gerçekleştirdi.

2019 yılı başından bu yana (4 Ocak – 13 Eylül haftalarında) toplamda USD 1,66 milyarlık net sermaye çıkışı gözlenmekte.

Yılbaşından itibaren hisse senedinden kaynaklanan giriş USD 688 milyon seviyesinde.

Yılbaşından bu yana yabancıların DİBS tarafında ise çıkış yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, yılbaşından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 2,34 milyar seviyesinde satış yaptığı gözlenmekte. 

Resim4.png 

Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payının ise 6 Eylül tarihinde %64,12 seviyesine yükselerek son 12 haftalık dönemin en yüksek seviyesine ulaştığı gözlenmekte. Yılbaşından bu yana borsada yabancı payı en yüksek seviyeyi %66,16 seviyesi ile  25 Ocak haftasında görmüştü.

Tahvil piyasasındaki yabancı payı ise, yılbaşındaki %15,03 seviyesinden gerilemesini kademeli bir şekilde sürdürerek 10 Mayıs haftasında %10,47 seviyesine kadar düşüşle bu yılın en düşük seviyesini görmüştü. Mayıstan itibaren kısmi toparlanan tahvil piyasasındaki yabancı payı, 13 Eylül haftasında %11,18 seviyesinde bulunuyor.

Resim5.pngResim6.png