Uluslararası yatırımcılar, 9-16 Mart haftasında değerleme etkisinden arındırılmış şekilde USD 106 milyon hisse senedi  ve USD 135  milyon repo hariç DİBS satın aldı.

BIST 100 endeksi 16 Mart’la biten haftada %0,3 lük bir artış kaydetti.

Uluslararası yatırımcıların toplam DİBS portföyü yaklaşık USD 30 milyar ve hisse senedi USD 52,2 milyar seviyesinde bulunuyor.

Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 27,9 milyar seviyesinde bulunuyor.

2018 yılının başlangıcından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 825 milyonluk giriş gerçekleşmesine karşın, hisse senedi tarafında USD 191 milyonluk çıkış gözlenmekte. (Şekil 1).

 Tahvil piyasasında yabancı payları ise özellikle enflasyon verisi ardından bono piyasasında gözlenen çıkışla birlikte son iki haftadır gerilemekte ve ortalama %19’ten %18,3 seviyesine düşmüş bulunmakta. 2017 yılı ortalama oran %18,4 seviyesindeydi. Sonlandırmaya hazırlandığımız 23 Mart haftasında ise başarılı bir şekilde ihale dönemini atlatan Hazine’yle birlikte bono piyasasına girişin kısmen arttığını gözlemliyoruz. Öyle ki ihalede artan yabancı girişiyle birlikte talep-satış oranı tarihteki en yüksek ikinci orana yükselmişti. Dolayısıyla gelecek hafta DİBS’teki satışın hafiflediğini gözlemleyebiliriz.

 Borsada yabancı yatırımcı payı Ocak ayının sonunda %66 seviyesine çıkarken; Şubat ayında dış ticaret korumacı politikalar ağırlıklı olmak üzere küresel borsalarda hakim olan satış baskısının da etkisiyle %65’lere gerilemişti. Mart ayıyla birlikte yabancı yatırımcı payının düşüşünü sürdüğünü gözlemliyoruz.