2014 Faaliyet Raporu
2014 Yılının Değerlendirilmesi: Stratejiler, Gelişmeler ve Geleceğe Dair Hedefler

Ziraat Bankası 2014 yılında 4.051 milyon TL net kâr elde ederek Türk bankacılık sektörünün en kârlı bankası unvanını korumuştur.

Ziraat Bankası stratejik yol haritasında belirlediği kurumsal hedeflerine doğru yolculuğunu 2014 yılında da kesintisiz olarak sürdürmüştür.

247,6 milyar TL

toplam aktifler (2014 yıl sonu)

%22

net kârdaki artış

%28

kredilerdeki artış

Bankacılık sektörünün lideri olan Banka, odaklandığı iş kollarında varlığını güçlendirmeye devam etmiş; artan oranda istihdam yaratmış ve tüm paydaşlarının gözünde itibar ve yüksek katma değerin ifadesi olmuştur.

Ziraat Bankası finansal yönetim stratejisini;

  • Kurumsal müşteri portföyünde sektörel dağılım optimizasyonu yaratmak,
  • Daha etkin kredi süreçleri ile kredi kalitesini proaktif yönetmek,
  • Etkin işletme ve gider yönetimini sağlamak,
  • Bilanço büyüklüğü ile uyumlu bir özkaynağa sahip olmak

şeklinde belirlemiştir.

Ziraat Bankası, belirlemiş olduğu stratejileri titizlikle uygulayarak, bir faaliyet döneminde daha başarılı sonuçlara imza atmıştır.

Kaydettiği güçlü performans ile zirvedeki yerini daha da sağlamlaştıran Ziraat Bankası’nın 2014 yılı mali sonuçları, Banka’yı “her yönüyle sürdürülebilir bir başarı modeli” olarak konumlandırmış ve stratejisinin doğruluğunu bir kez daha teyit etmiştir.

Ziraat Bankası’nın 2014 yıl sonu itibarıyla toplam aktifleri 247,6 milyar TL olarak kaydedilmiştir. Sürdürülebilir kârlılığı hedefleyen Banka, 2014 yılında da sektörün en kârlı bankası unvanını korumuş, net kârını %22’lik bir artışla 4.051 milyon TL’ye yükseltmiştir.

2014 yılsonunda Ziraat Bankası’nın toplam kredileri %28 artarak 141,9 milyar TL olmuş, kredilerin aktifteki payı %57 olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın takipteki krediler oranı ise %1,9’a düşmüştür.
Ziraat Bankası toplam mevduattaki sektör liderliğini 2014 yılında da devam ettirmiştir. Mevduat kaynaklarının tabana yayılmasının sonucu olarak mevduat toplamı 153,2 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Mevduatın pasifteki payı %61,9, fonlar dahil mevduat dışı kaynakların payı ise %22,8 olmuştur.

Yurt içi hizmet ağı büyüyor.
Ziraat Bankası, Türkiye’nin hemen hemen her noktasında hizmet sunmakta, 400’ü aşkın noktada ise müşterilerin bankacılık ihtiyaçlarını tek başına karşılamaktadır. Yaygın yurt içi şube ağını, müşterileri için yeni hizmet alım noktaları ile genişleten Banka, 2014 yılında 53 yeni şube açmıştır.

Ziraat Bankası’nın yurt içi hizmet ağı, 2014 yıl sonu itibarıyla 24 Kurumsal Şube, 80 Girişimci Şube, 90 Girişimci Dinamik Şube,1.486 Şube, 2 Mobil Araç olmak üzere toplam 1.682 noktadan oluşmaktadır. Banka’nın ATM sayısı ise bir önceki yıla oranla %12,89 artış göstererek 6.043’e ulaşmıştır.

Küçük İşletme Modeli (KİM) Değerlendirme Yöntemi devreye alındı.
Ziraat Bankası 2014 yılı içerisinde hem risk yönetimini en etkili şekilde yapabilmek hem de kredi süreçlerinin hızlandırılmasını ve kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla önemli çalışma ve projeler yürütmüş ve uygulamaya almıştır.

Bu projelerden biri olan Küçük İşletme Modeli, girişimci segment mikro ölçekli işletmeler ile kitle müşterilerin kredi değerliliklerinin;

  • Banka’nın kurumsal risk algısı doğrultusunda,
  • Subjektiflikten arındırılmış olarak,
  • Hızlı ve etkin bir şekilde ölçülmesi suretiyle,

kredi taleplerinin hızlı bir şekilde değerlendirilerek sonuçlandırılmasını sağlamak amacıyla yapılandırılmıştır.
“Küçük İşletme Modeli (KİM)”, Finart bilgi işlem sistemi üzerinde kurgulanan, modüler bir yapı olan Firma Değerlendirme Sistemi (FDS) içinde geliştirilmiştir.

Kurumsal/Girişimci Bankacılık

Ziraat Bankası, son yıllarda gerçekleştirdiği köklü değişim ve kaydettiği sürdürülebilir büyüme ile ülkemizin uzun vadeli gelişme ve kalkınma sürecinde artan oranda rol almaktadır.

Kaynaklarını çeşitlendirmeyi ve müşterilerine uygun vade ve maliyetlerle finansman imkanı sağlamayı hedefleyen Ziraat Bankası, “kârlılık ve verimlilik ilkelerine göre çalışma” prensibi doğrultusunda her geçen gün ürün ve hizmet kalitesini artırarak müşterilerinin kullanımına sunmaktadır.

Ziraat Bankası, 2014 yılında da stratejilerini kararlılıkla uygulamaya devam etmiş; reel sektörü desteklemeye odaklı kredi politikalarını ödünsüz uygulamıştır. Kurumsal/Girişimci Bankacılık alanında sunduğu ürün ve hizmetlerin, sektörde rekabetçi bir konumda olmasını ve müşteri ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayabilmesini hedefleyen Banka, reel sektörün finansmanı ve müşteri portföyünün genişletilmesi çalışmalarını 2014 yılında da sürdürmüştür.

Bankacılık ürün ve hizmetlerinde zenginlik ve çeşitlilik
Ziraat Bankası büyük ölçekli, çok uluslu ve ulusal firmalardan, orta ve küçük ölçekli işletmelere kadar çeşitlilik gösteren geniş ve yaygın müşteri kitlesine cazip finansman olanakları yaratmak ve ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunabilmek amacıyla yenilikçi ürün ve hizmet sunumlarına aralıksız devam etmektedir.

Tüm şubelerde devreye alınan yeni hizmet modeli ve müşterisini merkeze alan çalışma anlayışı ile müşterilerine modern bankacılık çizgisinde hizmet sunan Ziraat Bankası, kurumsal/girişimci segment müşterilerinin tüm finansal ihtiyaçlarında çözüm ortağı olarak yer almaktadır.

Uluslararası marka gücü, aktif büyüklüğü, özkaynak yapısı ve yaygın yurt dışı teşkilatı, Ziraat Bankası’nın plasman faaliyetlerindeki en önemli rekabet avantajlarını oluşturmaktadır.

Müşteri ihtiyaçlarını gözeten bankacılık
Ziraat Bankası, endüstri ayrımı olmaksızın reel sektörü yurt içi ve yurt dışı projelerde desteklemekte, firmaların işletme sermayesi ve yatırım kredisi ihtiyaçlarına daha uygun maliyet ve vade imkanları sunulmasına yönelik çalışmalara ağırlık vermektedir.

Özellikle ülke ekonomisine katma değer sağlayacak ve dışa bağımlılığı azaltacak projeleri destekleyen Banka, tarımsal üretim, tarımsal sanayi ve endüstriyel üretimin finansmanı yanında ticari kesimin de finansmanına odaklanmıştır. Bu kapsamda, müşteri kompozisyonu içerisinde kurumsal/girişimci müşterilerin aldığı payın artırılması planlanmaktadır.

2014 yılında, Kurumsal/Girişimci Bankacılık ürün ve hizmetlerinin sektör ile rekabet edebilir ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeye getirilmesine yönelik olarak fiyatlama altyapıları tamamlanmış, ürün/sistem/mevzuat süreçlerinin sadeleştirilmesine yönelik çalışma ve eğitimler gerçekleştirilmiştir.

300 milyon ABD $

Dünya Bankası-KOBİ’lerin Finansmana Erişimi Projesi

IPARD

Tarımsal ve kırsal kalkınma projeleri için 14 yıl vadeli 100 milyon Euro kaynak sağlanmıştır

KOBİ ve Daha Büyük Ölçekli İşletmelere yönelik Dünya Bankası kredileri
Ödemesiz dönemli ve esnek geri ödeme yapısı, uzun vadeli ve düşük maliyetli yatırım ve işletme finansmanı sağlaması itibarıyla Dünya Bankası kredileri, Ziraat Bankası müşterilerine değer yaratan finansal çözüm ve destekler arasında yer almaktadır. Banka bu kredilerin müşterilerine aktarılmasına 2014 yılında da devam etmiştir.

KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin enerji verimliliği yatırımlarının finanse edilmesi için, Dünya Bankası ile Mayıs 2013’te 67 milyon ABD doları tutarlı kredi anlaşması imzalanmıştır. Ziraat Bankası bu kredi kapsamında Küresel Enerji Fonu’ndan sağlanan hibe kaynağı ile enerji verimliliği yatırımları konularında müşterilerine teknik destek verilmesi amacıyla bir danışmanlık firması ile anlaşma sağlamış, kredi 2014 yılında kullandırılmaya başlanmıştır.

Dünya Bankası ile Ağustos 2013’te imzalanan, KOBİ’lerin Finansmana Erişimi Projesi kapsamında 300 milyon ABD doları tutarındaki üçüncü uzun vadeli kaynak, leasing şirketleri ve leasing işlemleri yapmaya yetkili bankalar aracılığıyla KOBİ’lere kullandırılmak üzere Ziraat Bankası’na aktarılmıştır. Kaynağın leasing şirketlerine ilk kullandırımları 2014 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bu sayede leasing yoluyla KOBİ yatırımları finanse edilerek KOBİ’lerin büyümesine destek verilirken, leasing sektörünün orta ve uzun vadeli fonlama imkanına ulaşmasına da katkı sağlanmaktadır.

Teminat ve başlangıç sermayesine ihtiyaç duyan yeni kurulmuş girişimci firmaların ve esnafın desteklenmesini sağlayan proje 2014 yıl sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

KOBİ ve Daha Büyük Ölçekli İşletmelere yönelik Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı krediler
Ziraat Bankası 2012 yılında Avrupa Yatırım Bankası (AYB)’ndan KOBİ finansmanı için sağladığı 100 milyon Euro tutarındaki kaynağın tamamının müşterilerine aktarımını 2014 yılı içerisinde tamamlamıştır. Bu suretle KOBİ’lerin üretim, verimlilik ve istihdamlarını artırarak büyümelerine destek vermiş ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunmak üzere KOBİ’lerin Türkiye’de yaptıkları yatırımları ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmiştir.

Projede sağlanan başarı sonucunda, AYB tarafından 200 milyon Euro tutarında yeni bir kaynağın Banka’ya aktarılması onaylanmış ve bu kaynağın ilk 100 milyon Euro’luk kısmı için Eylül 2013 tarihinde bir anlaşma imzalandıktan sonra KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelere aktarımı 2014 yılı içerisinde tamamlanmıştır. Kaynağın ikinci dilimini oluşturan 100 milyon Euro’luk kısım için ise Temmuz 2014’te bir anlaşma imzalanarak, bu kısım da KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmek üzere kullanıma açılmıştır.

Ziraat Bankası, gerçekleştirilen bu başarılı projeleri takiben, AYB ile işbirliğini farklı alanlara taşıma gayesiyle, bu defa kırsal kalkınma projelerinin finansmanı için Eylül 2014’te 14 yıl vadeli 100 milyon Euro tutarında IPARD kredi anlaşması imzalamıştır. Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şartlarına uygun projelerin finansmanı için kullandırılacak olan bu kredi, hem AYB’nin bugüne kadar Türkiye’de bir bankaya sağladığı ilk IPARD kredisi, hem de bir Türk bankasına verdiği en uzun vadeli kredi niteliğini taşımaktadır. Mikro işletmeler, KOBİ’ler ve daha büyük ölçekli firmaları da kapsayacak şekilde kullandırılacak olan kaynak ile kırsal bölgelerin finansmana erişim güçlüklerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Avrupa Yatırım Fonu Teminat Destekli “İlk İşim İlk Bankam” ve “Genç Girişim” kredisi
Proje, KOBİ’lerin finansmana erişiminde ilave bir teminat sıkıntısı çekmeden, faaliyetlerinin uygun maliyetler ile finanse edilmesi için, Avrupa Yatırım Fonu (AYF) ile Ziraat Bankası arasında 2011 yılında imzalanan 300 milyon TL tutarında Banka kaynaklı nakdi kredilerin teminatını oluşturmak üzere şekillendirilmiştir. Söz konusu proje Banka tarafından başarılı bir şekilde uygulanarak 2013 yılında 1,3 milyar TL’ye; 2014 yılında yapılan 800 milyon TL’lik ek bir anlaşma ile de 2,1 milyar TL’ye çıkarılmıştır. Teminat ve başlangıç sermayesine ihtiyaç duyan yeni kurulmuş girişimci firmaların ve esnafın desteklenmesini sağlayan proje 2014 yıl sonu itibarıyla tamamlanmıştır.

SEP (Suudi İhracat Programı) kredisi
Suudi Arabistan menşeli malların ithalatı için SEP’ten 2013 yılında sağlanan 50 milyon ABD doları tutarındaki finansman hattı kapsamında yapılan kullandırımlar, 2014 yılında da başarı ile devam etmiştir. Söz konusu ülkeden ham petrol dışında kalan pek çok ürünün ithalatını yapan müşterilere 3 yıla kadar vade ve uygun maliyetlerle finansman sağlanmıştır.

Alman Kalkınma Bankası (KfW) kredisi
Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile kırsal kesimde veya tarımsal değer zincirinde yer alan KOBİ’lere kullandırılmak üzere, Haziran 2014’te 10 yıl vadeli 150 milyon Euro tutarlı bir kredi anlaşması imzalanmıştır. Proje ile kalkınmada öncelikli yöreler ve anlaşmada belirlenen diğer bölgelerde faaliyet gösteren mikro, küçük ve orta ölçek segmentindeki müşterilere işletme ve yatırım kredisi imkanı sağlanacaktır. Bu sayede bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunulması ve tarımsal değer zincirinde faaliyet gösteren firmalara orta ve uzun vadeli finansman desteği verilmesi hedeflenmektedir.

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) kredisi
Fransız Kalkınma Ajansı ile Aralık 2014’te imzalanan 12 yıl vadeli 100 milyon Euro’luk kaynak ile tarım sektöründeki hayvansal gıda işleyen KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmektedir. Gıda sektörünün birincil üretim dışındaki hayvansal üretimle ilgili bölümlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin hijyen ve çevre uygulamaları konusunda AB standartlarına ve Türkiye’de yürürlükte bulunan 5996 sayılı Kanuna uyumlu hale gelmesini sağlayacak modernizasyon projelerine finansman sağlanması amacı taşıyan proje ile nihai tüketicinin daha sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşımına destek verilecektir.

Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) kredisi
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile Aralık 2014’te 7 yıl vadeli, 50 milyon Euro’luk kısmı Ziraat Finansal Kiralama A.Ş. aracılığıyla kullandırılmak üzere toplam 100 milyon Euro tutarlı kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kaynak ile mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere finansman sağlanarak, bu işletmelerin istihdam yaratma ve mevcut istihdamlarını koruma yetilerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu yolla ayrıca pozitif sosyal etki yaratılacak ve leasing sektörüne de destek verilecektir.

Ziraat Bankası, müşteri odaklı iş modeli kapsamında müşterilerine doğru ve değer yaratan finansal çözüm önerileri sunmak amacıyla uluslararası finansal kuruluşlarıyla işbirliklerini artırarak devam ettirmektedir. Banka bu alandaki hizmetlerini ürün yelpazesini genişleterek ve müşterilerinin finansal rekabet avantajı sağlamasına imkan verecek şekilde sürdürmektedir.

Ziraat Bankası, kredi portföyünün önemli bir kısmını oluşturan bireysel kredilerde, 2014 yılında da sektör payını artırmaya devam etmiştir.

Perakende Bankacılık

Ziraat Bankası perakende bankacılık faaliyetlerini; şubeler, ATM’ler, internet ve mobil bankacılık ile çağrı merkezini kapsayan geniş bir dağıtım ağı üzerinden yürütmektedir. Farklı müşteri gruplarının gereksinimlerine en uygun ürün ve hizmetleri, en doğru kanallar aracılığıyla sunabilmeyi amaçlayan Banka, yenilikçi uygulamaları, yetkin personeli ve yaygın hizmet ağıyla müşterilerinin ilk tercihi olmaya 2014 yılında da devam etmiştir.

Yıl içinde gerçekleşen perakende bankacılık yapılanması dâhilinde, farklı perakende bankacılık segmentlerinin gereksinimlerine ve eğilimlerine yönelik çalışmalar ile müşteri odaklı faaliyetler başarıyla yürütülmüştür.

Perakende Bankacılık iş kolunda 2014 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerden satırbaşlarına aşağıda yer verilmiştir.

  • 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve BDDK tarafından yürütülen Finansal Tüketicilerden Tahsil Edilecek Ücretlere İlişkin Yönetmelik hükümleri kapsamında yapılan geliştirmeler ile düzenlemeye tam olarak uyum sağlanmıştır.
  • Bedelli Askerlik uygulamasından yararlanmak isteyen müşterilere sunulmak amacıyla Bedelli Askerlik Kredisi Ürün Paketi hizmete sunulmuştur.
  • Projeli Konut Kredisi süreçlerinde yapılan düzenlemeler ile birlikte 2014 yılında konut kredilerinde %36 büyüme sağlanmıştır.
  • Konut Projeleri kapsamında 24 yeni proje için firmalar ile sözleşme imzalanarak, ürünler hizmete sunulmuştur.
  • Tarımsal faaliyeti bulunan gerçek kişilere yönelik, faaliyet döngülerine uygun olacak şekilde yeni esnek ödeme planları uygulamaya alınmış ve çiftçilere yönelik özel konut kredisi ürünleri hizmete sunulmuştur.
  • Emekli maaşını Ziraat Bankası’ndan alan müşteriler için çeşitli avantajlar içeren sadakat programı oluşturulmuştur. Bu kapsamda, gerek Banka’nın iştirakleri (Ziraat Hayat ve Emeklilik, Ziraat Sigorta ve Ziraat Yatırım) gerekse turizm, seyahat ve benzeri sektörlerde faaliyet gösteren çeşitli firmalar ile anlaşmalar yapılarak emekli maaş müşterilerine yönelik indirim kampanyaları oluşturulmuştur.
  • Banka müşterilerine en etkin hizmetin verilebilmesi ve müşteri memnuniyet seviyesinin yükseltilmesini teminen, müşterilerin en uygun şubeden hizmet almalarına yönelik rasyonalizasyon çalışmalarına devam edilmiştir.
  • Analitik Bankacılık yaklaşımı çerçevesinde müşteri segmentasyon çalışmaları sürdürülmüştür.
  • Banka 2014 yılında da Bankasürans üretiminde lider konumunu korumuş, kredi bağlantılı ve serbest sigorta işlemleri sonucunda 1.621.334.389 TL prim üretimi gerçekleştirilmiş, 203.463.259 TL komisyon geliri elde edilmiştir.
  • Banka ve Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş. işbirliğiyle, 05.11.2014-31.12.2014 tarihleri arasında geçerli olmak üzere öğretmenlere yönelik ferdi kaza sigortası hediyeli BES kampanyası düzenlenmiştir.
  • Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş. işbirliğiyle düzenlenen eğitimler sonucunda 2014 Aralık sonu itibarıyla 3.608 Banka personelinin BES Aracılık Lisansı alması sağlanmıştır. Söz konusu eğitimler 2015 yılında da devam edecektir.
  • Şubelerde bulunan BES lisanslı personel tarafından online ekranlardan 2014 yılında toplam 55.520 adet BES üretimi gerçekleştirilmiştir.
  • 28.05.2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 29. ve 38. maddelerine istinaden, kredi bağlantılı hayat sigortaları azalan bakiye esasına göre tanzim edilmeye başlanmıştır.

26.566 adet

haftada ortalama bireysel kredi tahsisi

5.396 adet

günlük ortalama bireysel kredi tahsisi

674 adet

saatlik ortalama bireysel kredi tahsisi

Bireysel kredi hacminde kaydedilen gelişim
Ziraat Bankası, kredi portföyünün önemli bir kısmını oluşturan bireysel kredilerde, 2014 yılında da sektör payını artırmaya devam etmiştir. Ülke geneline yayılmış çok büyük bir bireysel kitleye hizmet sunan Banka, şubelerinin yanı sıra elektronik hizmet kanalları üzerinden de müşterilerine ulaşmaktadır.

2014 yılında Ziraat Bankası’nda toplam 20.020.184.619 TL ve 1.381.424 adet bireysel kredi kullandırımı yapılmıştır. Bu tutarın 6.246 milyon TL’si konut finansmanı kapsamında, 13.961 milyon TL’si diğer taksitli bireysel kredi ürünleri kapsamında kullanılmıştır.

Yıl içinde;

  • haftada ortalama 26.566 adet ve 385.003.550 TL,
  • günde ortalama 5.396 adet ve 78.203.846 TL,
  • saatte ortalama 674 adet ve
  • 9.775.480 TL

tutarlı bireysel kredi tahsis edilmiştir.

2014 yılı Tahsis Merkezi yapısında toplamda 225.248 adet ve 6.305.900.353 TL,

  • haftada ortalama 4.332 adet ve 121.267.314 TL,
  • günde ortalama 880 adet ve 24.632.423 TL

tutarlı bireysel kredi başvurusu değerlendirilmiştir.

Müşterilerin bireysel kredilerinin yeni bir ödeme planına bağlanması ve/veya vade uzatımı suretiyle sorunsuz geri dönüşlerin sağlanması için 2014 yılında toplam 6.669 adet ve 98.485.446 TL tutarlı bireysel kredi ürünü yapılandırılmıştır.

Girişimci mikro işletmelere özel ürün ve hizmetler
Günümüzde Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan ve KOBİ olarak tanımlanan girişimcilerin toplam istihdam, katma değer, yatırım, vergi, ihracat ve krediler içindeki payları önemli boyutlara ulaşmaktadır. KOBİ’ler; istihdamın %78’ini, katma değerin %55’ini, yatırımların %50’sini ve ihracatın %59’unu üstlenmiş dinamik bir yapıya sahiptir. Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ekonominin motoru olarak tanımlanan mikro girişimcilere, bankacılık sektörü tarafından kullandırılan nakdi krediler %22,79 artarak 333.283 milyar TL’ye yükselmiştir. Aynı dönemde Ziraat Bankası’nın girişimci mikro ve kitle segmentlere kullandırdığı krediler ise %32,58 artış göstermiştir.

Türkiye ve dünyada KOBİ’lerin öneminin gittikçe artması ile birlikte, KOBİ’lere özel ürün ve hizmetlerin tasarımı ve koordinasyonu amacıyla, 2014 yılının son çeyreğinde Ziraat Bankası Girişimci Mikro İşletme Pazarlama bölümü kurulmuştur. Bu kapsamda, ürün ve hizmet standartları oluşturularak, Girişimci-KOBİ bankacılığında profesyonel yaklaşımlar sunulması hedeflenmektedir.

Analitik müşteri ilişkileri yönetimi çalışmalarıyla, müşteri verileri modellenerek hangi müşteriye hangi ürün/ürün bileşimi önerisi ile ne zaman ve hangi kanaldan hizmet sunulacağı belirlenmektedir. Bu kapsamda, müşterilerin finansal market ihtiyaçları üzerinde analitik çalışmalar yapılmaktadır. Bazı sektörlere yönelik olarak hazırlanan “Ürün/Hizmet Paketleri”nin yaygınlaştırılmasında son aşamaya gelinmiştir.

KGF teminatı kapsamında, “PGS Mikro Kobilere, Mikro Krediler” ürünü ile KÖY kapsamında yer alan müşteriler için ayrılan 5 milyon TL tutarındaki kaynak 2 gün içerisinde kullandırılmıştır.

“Taahhütsüz YP Kredisi” ile ihracat taahhüdü veremeyen, ancak kira vb. sebeplerle döviz geliri bulunan müşterilere YP kredi kullandırılması hedeflenmektedir.

Elektronik hizmet kanalları
Geniş şube ağının yanı sıra elektronik hizmet kanalları üzerinden de müşterilerine etkin ve kaliteli hizmet götüren Ziraat Bankası, 2014 yılında bu alanda da başarılı sonuçlara imza atmıştır.

Kredi Kartı
2014 yıl sonu itibarıyla kredi kartı adedi 3.133.588’e ulaşan Ziraat Bankası’nın yıllık ciro pazar payı %2,99 olarak gerçekleşmiştir.

Bankkart
Banka’nın 2014 yıl sonu itibarıyla banka kartı adedi 23.377.408 olarak gerçekleşmiş, %17,54 yıllık alışveriş ciro pazar payı ile sektör liderliği devam etmiştir.

Ziraat Bankası operasyonel verimliliğin artırılması ve standardizasyonun sağlanması ile şubeler üzerindeki iş yükünün azaltılması hedefiyle çalışmalar yürütmektedir.

113.026 adet

üye iş yeri

11,3 milyar TL

2014 yıllık üye iş yeri cirosu

TSK Akıllı Kart Projesi
TSK e-Cüzdan projesinde, toplamda sistem kurulan birlik sayısı 415’tir. 2014 yıl sonunda;

  • TSK Kredi Kartı sayısı 49.014
  • TSK Çipli Banka Kartı sayısı 1.214.678
  • TSK Geçici Kart Sayısı 978.537

olarak kaydedilmiştir.

Genç Bankkart ve Kampüs Kart
31.12.2014 tarihi itibarıyla,

  • Genç Bankkart (Çipli Banka Kartı) sayısı 1.333.434
  • Kampüs Kart (Çipli Banka Kartı) sayı 214.908
  • Kazandıran aktif müşteri adedi 429.693’tür.

Üye İş Yeri ve POS
2014 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın;

  • Üye İş Yeri sayısı 113.026
  • POS sayısı 123.291
  • 2014 Yıllık Üye İş Yeri cirosu 11.272.099.877 TL

olmuştur.

Operasyonel verimliliği yükselten uygulamalar
Ziraat Bankası operasyonel verimliliğin artırılması ve standardizasyonun sağlanması ile şubeler üzerindeki iş yükünün azaltılması hedefiyle çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda Operasyon Merkezinde gerçekleştirilen işlemlere 2014 yılında;

  • Kredi sözleşme giriş/güncelleme işlemleri
  • Eşleşmeyen EFT aktarımları
  • Bireysel kredilere ilişkin ihbarname ve muacceliyet ihbarnamesi gönderimleri
  • Senet ihbarnamesi gönderimleri
  • İpotek fek işlemleri
  • Tüketici Hakem Heyeti işlemleri

eklenmiştir.

İş akış sürecinde sağlanan verimin halihazırda Merkezde gerçekleştirilmekte olan diğer işlemlere de yansıtılması amacıyla; ihracat işlemleri, ithalat işlemleri ve güvenlik ofisi işlemleri de Operasyon Merkezi iş akış yapısına entegre edilmiştir.
2014 yılı içinde toplam 142.730.726 adet işlem merkezden yapılmış, genel merkezileşme oranı %96 seviyesine yükselmiştir. Artan verimlilik esasına göre faaliyet gösteren Operasyon Merkezi, İnternet Bankacılığı ve ATM’nin ardından en düşük maliyetli hizmet kanalı olmuştur.

Müşteri İletişim Merkezi (MİM)
“Müşteri İletişim Merkezi”, 2014 yılı Eylül ayında İstanbul-Maltepe lokasyonuna taşınarak koltuk kapasitesi artırılmıştır.

Çağrı merkezinin “Ulaşılabilir, Kaliteli, Verimli” hizmet vermesini sağlamak stratejisi çerçevesinde; Bolu ve Çorum illerinde 150 koltuk kapasiteli çağrı merkezi Eylül ayında hizmete açılmıştır. Böylelikle, hem gençlere yeni iş imkânı tanınmış, hem de şehrin ekonomisinin canlanmasına önemli katkılar sağlanmıştır.

2014 yılında çağrı merkezinde aşağıdaki uygulamalar devreye alınmıştır:

  • Müşterilere, 444 00 00 Sesli Yanıt Sistemi’nde kendilerini tanıttıkları bir bilgi tuşladıklarında, ismi ile hitap edilmesi sağlanmıştır.
  • Müşterinin 444 00 00’ı arama nedeni tahminlenerek, Sesli Yanıt Sistemi’nin müşterilere göre kişiselleştirmesi sağlanmıştır.
  • Müşterilerden sıkça gelen başvuru akıbet konulu çağrılar için Sesli Yanıt Sistemi üzerinde ayrı bir seçenek eklenmiş, müşterilerin daha kısa sürede müşteri temsilcisine bağlanması sağlanmıştır.

Banka genelinde yürütülen “Alacak Tahsil ve Takip Sistemi” projesi kapsamında, kredi kartı ve kredilerin borç takip/tahsilat yönetimi merkezileştirilmiştir. Bu çerçevede tahsilat aramalarında ürün bazlı yapıdan müşteri bazlı yapıya geçilmiştir. Böylelikle, müşteri aramalarının şubeler üzerinde yarattığı operasyonel yük azaltılmıştır.

Müşteri etkinliğini artıran nakit yönetimi çözümleri
Ziraat Bankası, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik nakit yönetimi çözümleri kapsamında kaliteli hizmet ve teknoloji odaklı ürünler sunmaktadır. Müşterilerinin etkinliğini ve verimliliğini artıran bu çözümler, müşteri memnuniyetine ve sadakatine katkıda bulunmakla birlikte Banka’nın kârlılığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Ziraat Bankası, ürün altyapısındaki değişiklikler ve yenilikler sayesinde etkinliği yükseltilen Doğrudan Borçlandırma Sistemiyle 2014 yılında sisteme dahil anlaşmalı firma sayısını artırmıştır. Banka, müşterilerine şubelerinin yanı sıra ATM, İnternet Bankacılığı, mobil bankacılık ve otomatik ödeme kanallarından ödeme kolaylığı sağlamaktadır. Ayrıca müşteri ihtiyaçlarına özel ödeme ve elektronik çek/senet tahsilat çözümleri, hesap hareketleri entegrasyonları, web üzerinden online işlemler, havuz hesap ve nakit toplama hizmetleri de sunulmaktadır.

Ziraat Bankası’nda operasyonel işlemler

Ödeme ve Tahsilatlar

EFT/PÖS
Banka’dan diğer bankalara 2.423.119.882.869,27 TL tutarında toplam 20.696.910 adet mesaj gönderilmiş, diğer bankalardan Banka’ya ise 2.778.995.938.405,58 TL tutarında toplam 27.542.913 adet mesaj gelmiştir.

Western Union
Western Union sistemi ile toplam tutarı 539.282.928,38 ABD doları olan 628.984 adet para ödeme işlemi ve toplam tutarı 88.990.785,03 ABD doları olan 141.267 adet para gönderme işlemi gerçekleştirilmiş, Banka’ya toplam 7.030.711,86 ABD doları komisyon geliri aktarılmıştır.

Müflis T. İmar Bankası T.A.Ş. Ödemeleri
Müflis T. İmar Bankası T.A.Ş. ödemeleri kapsamında 01.01.2014-31.12.2014 tarihleri arasında toplam 133 kişiye 1.941.737,58 TL aktarılmış ve söz konusu dönemde 231 kişiye 2.735.957,92 TL ödenmiştir.

TTH
199 kişiye 148.900,05 TL TTH ödemesi yapılmıştır.

KEY
28.429 kişiye 6.640.834,25 TL KEY ödemesi yapılmış ve yapılan ödemelerden 66.407,90 TL komisyon alınmıştır.
İcra dairelerinden gelen 697 adet haciz müzekkeresine haciz işlemi uygulanmış, 67.408,18 TL İcra Dairelerine gönderilmiştir.

Tarımsal Destekleme
4.413.082 adet işlemde 8.617.037.635,62 TL destekleme ödemesi yapılmış, 17.234.203,15 TL komisyon elde edilmiştir.
Muhtelif kararnameler kapsamında Banka ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birlikleri’nin kullandırdığı kredilerden dolayı oluşan toplam 1.131.001.453,81 TL tutarındaki gelir kayıplarının mahsup işlemi yapılmıştır.

Sosyal Güvenlik
54.974.079 adet 62.816.656.176,61 TL, 790.503 adet 318.413.358,4 Euro gelir/aylık ödemesi ve 6.577.160 adet 4.145.581.401 TL diğer ödeme yapılmıştır.

Sıra Çağrı Sistemi
Banka tarafından satın alınan yeni nesil sıra çağrı sistemlerinden 31.12.2014 tarihi itibarıyla şubelere toplam 1.301 adet sıra çağrı sistemi kurulumu yapılmıştır.

Diğer

  • Müşteri İmza Örneğinin Bilgisayar Sistemine Taşınması
  • 01.01.2014 ile 31.12.2014 tarihleri arasında toplam 1.677.052 müşteri imzası sistem üzerine taşınmıştır.
  • Müşteri Kimlik Belgesi Örneğinin Taranarak Bilgisayar Sistemine Taşınması 01.01.2014 ile 31.12.2014 tarihleri arasında toplam 3.425.806 adet kimlik belgesi taranmıştır.

Ziraat Bankası uzun kurumsal tarihi boyunca tarım kesiminin ülkemizdeki en büyük finansörü olmuş, sektöre sağladığı destekle tarımsal üretimin gelişmesinde ve modernleşmesinde sürekli rol oynamıştır.

6.043 adet

faal ATM sayısı

Ziraat Mobil

27,8 milyar TL

tarım sektörüne sağlanan finansman

 Alternatif Dağıtım Kanalları

Ziraat Bankası geniş fiziki hizmet ağının yanında, sayısal anlamda daha da büyük müşteri kitlelerine ulaşımda alternatif dağıtım kanallarını yoğun olarak kullanmaktadır.

2014 yılında, alternatif kanalların şube kanalı kadar tercih edilmesini sağlayacak ve bu kanalların etkin kullanımını artıracak yenilikçi uygulamalara Banka çapında hız verilmiştir.

2014 yıl sonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın faal ATM sayısı bir önceki yıla göre %12,89 artış göstererek 6.043’e, para yatırmalı ATM sayısı ise 3.706 adede ulaşmıştır.

ATM’den internet şubesi başvurusu, kredi kartıyla SGK tahsilatı, Ziraat Sigorta prim tahsilatı, ATM’den havale işlemine kira, işyeri kira, diğer vb. şablon açıklama eklenmesi, mono devri yapılmış olan müşterinin yeni hesabına para yatırma işlemi yapabilmesi, tuttur.com ve nesine.com tahsilatlarının yapılmasına yönelik geliştirmeler tamamlanmıştır.
ATM kurulum süreçlerini sağlıklı bir şekilde takip edebilmek adına Anahtar Teslim ATM Kurulumu Uygulaması devreye alınmıştır.

ATM tahsis kriterleri çerçevesinde tasarlanmış olan Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulaması devreye girmiştir.

Banka ATM’leri segmentlere ayrılmış, ATM Yönetimi için Banka içi birimlere de SLA sistemi uygulanmasına başlanmıştır.

iOS ve Android cihazlar için Ziraat Mobil uygulaması kullanıma açılmıştır. Uygulama kapsamında;

  • Kullanıcı dostu arayüzleri ve basit işlem adımlarıyla kolay ve hızlı işlem imkanı,
  • Kişiselleştirilebilir ana ekran ile müşteri ihtiyaçlarına göre düzenlenebilen esnek yapı,
  • Müşteri ihtiyaçlarına göre genişletilmiş ve detaylandırılmış işlem seti

müşterilere sunulmuştur.

Ziraat Mobil uygulamasına entegre olarak yüklenen Ziraat Onay teknolojisi ile güvenlik standartlarının çıtası yükselmiştir. Hem internet bankacılığında hem de Ziraat Mobil’de kullanılabilecek Ziraat Onay teknolojisi sayesinde, işlemler tek bir PIN ile güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

iOS ve Android cihazların dışındaki akıllı telefonlar ve tabletlere ilişkin geliştirmelerin 2015 ilk çeyreğinde uygulamaya alınması planlanmaktadır.

Tarım Sektörünün Finansmanı

Tarım sektörünün gelişimine odaklı uygulamalar
Ziraat Bankası uzun kurumsal tarihi boyunca tarım kesiminin ülkemizdeki en büyük finansörü olmuş, sektöre sağladığı destekle tarımsal üretimin gelişmesinde ve modernleşmesinde sürekli rol oynamıştır.

Hem tarım üreticilerinin hem de endüstriyel tarım sektörünün güçlenmesini ve dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşmasını öncelikli hedefleri olarak belirleyen Banka, tarımsal üretimin nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisini çağdaş finansal araçlarla desteklemektedir.

Ziraat Bankası, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile sanayi kuruluşları arasında organik bağ oluşturarak üretimde standardizasyon, maliyetlerde düşüş, verimlilik artışı, sürdürülebilirlik sağlayacak ve katma değer yaratacak finansman modellerini müşterilerinin hizmetine sunmaktadır.

Katma değeri yüksek ürünlerin üretimine finansman desteği
Ziraat Bankası, ülkemiz tarım politikaları paralelinde, yeni teknoloji ile donatılmış, ölçek ekonomisine katkıda bulunacak büyüklükte işletmelerin kurulumu ve modernizasyonu yönündeki finansman desteğini sürdürmeyi, tarımsal finansman kaynaklarını çeşitlendirerek katma değeri yüksek ürünlerin toplam üretim içerisindeki payını artırmayı hedeflemektedir.

Banka, bu amaca yönelik ürünlerini çeşitlendirmeye, mevcut ürünlerini ihtiyaçlar ile uyumlu olacak şekilde yenilemeye, tarım sektöründe faaliyet gösteren müşterileri için finansman ihtiyaçlarında ilk başvuru adresi olmaya devam edecektir.

Tarım sektörünün finansmanına 27,8 milyar TL kredi
Ziraat Bankası’nın tarım sektörünün finansmanına yönelik kredileri 2014 yılsonu itibarıyla 27,8 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Başakkart ile finansman kolaylığı
Tarımsal işletmelere; akaryakıt, tohum, gübre, ilaç, yem, veterinerlik hizmetleri gibi tüm tarımsal girdileri; 5 aya varan faizsiz dönemlerle,18 aya varan vadelerle kredili olarak edinme imkanı sunan Başakkart, üretim süreçlerindeki finansman yükünü azaltmaktadır.

Tarımsal sanayi-üretici işbirliğine finansal model katkısı
2014 yılında tohumluk, şeker pancarı ve kanatlı hayvan sektörlerinde faaliyet gösteren 18 firma ile protokol imzalanmış, firmaların sözleşmeli üreticilerine uygun koşullu işletme ve yatırım kredisi kullanma imkanı sunulmuştur.

Sıfır faizli hayvancılık kredileri
Ziraat Bankası, mevcut büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı damızlık ve besi işletmelerinin modernizasyon ve kapasite artırımı ihtiyaçlarının karşılanması ve yeni kurulacak hayvancılık işletmelerinin desteklenmesi amacıyla 2010 yılının Ağustos ayında Sıfır Faizli Hayvancılık Kredilerini müşterilerinin kullanımına sunmuştur.

Ziraat Bankası, kaynak yapısını çeşitlendirme ve uzun vadeli borçlanma stratejisi kapsamında, 30 Haziran 2014 tarihinde 750 milyon ABD doları tutarında, 5 yıl vadeli, yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracı gerçekleştirmiştir.

Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık

Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık kapsamında; aktifte kredi ağırlıklı büyüme stratejisini benimseyen Ziraat Bankası’nın finansman ihtiyacı, risk-getiri dengesi gözetilerek özellikle tabana yaygın mevduatla ve mevduattan daha uzun vadeli diğer kaynaklarla karşılanmaktadır.

Banka tasarruf dengesine katkıda bulunmak için ihtiyaçlara uygun olarak çeşitlendirilmiş mevduat ürünlerini müşterilerinin kullanımına sunmaya devam etmektedir. 2014 yılında ağırlıklı olarak reel sektöre kullandırılan kredilerin finansmanı için uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklar temin edilerek, kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılmasıyla riskin düşürülmesinin yanı sıra maliyet yönetimi de gerçekleştirilmiştir.

Banka’nın Türk Lirası ve yabancı para cinsinden kısa ve uzun vadeli likidite planlaması çerçevesinde zorunlu karşılık yükümlülüğünün yerine getirilmesi, likidite ihtiyaçlarının veya fazlalıkların piyasalardan karşılanması veya değerlendirilmesi için repo-ters repo, swap, bankalararası mevduat ve alınan kredi ürünleri ile menkul kıymet ihraçları etkin şekilde kullanılmıştır.

Ziraat Bankası’nın temel aktif yönetim stratejisi; reel sektöre kullandırılanlar başta olmak üzere kredilerin bilanço içindeki payının artırılması, menkul kıymetlerin payının ise azaltılması olarak tasarlanmıştır. Banka’nın menkul kıymetler portföyü risk-getiri dengesi gözetilerek yönetilmekte, bu çerçevede kredilerde büyüme sağlanırken, daha dengeli bir aktif yapısı oluşturulmaktadır.

Temel pasif yönetimi stratejisi, mevduat tabanının genişletilmesinin yanı sıra, mevduat dışı kaynakların çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi üzerine kurulmuştur. Ziraat Bankası kaynak yapısında çeşitliliğin sağlanması ve ortalama fonlama vadesinin uzatılmasının desteklenmesi çerçevesinde Türk Lirası cinsi bono ve tahvil ihraçlarını sürdürmüş ve 2014 yılında yaklaşık 5,8 milyar Türk Lirası tutarındaki itfaya karşılık 4,4 milyar Türk Lirası tutarında borçlanma gerçekleştirmiştir.

Banka’nın 2012 yılında yurt içinde ihracına başlamış olduğu Türk Lirası cinsi bono ve tahvil ihraçları ile halihazırda Banka tarafından ihraç edilmiş olan ve dolaşımda bulunan bono ve tahvil büyüklüğü nominal 1,6 milyar TL tutarındadır.

Önümüzdeki dönem için ise;

  • Yurt içinde 15 milyar TL’ye kadar farklı tür ve vadelerde Türk Lirası cinsinden bono ve/veya tahvil ihraç edilmesi,
  • Bir veya birden fazla ihraç yoluyla yurt dışında gerçekleştirilecek, toplamda azami 4 milyar ABD doları veya muadili yabancı para veya Türk Lirası tutarına kadar tahvil, bono veya benzeri türden borçlanma aracı ihracı yapılması,
  • Tahvil ihraç programı kurulması

konusunda Yönetim Kurulu’ndan yetki alınmıştır.

Ziraat Bankası, kaynak yapısını çeşitlendirme ve uzun vadeli borçlanma stratejisi kapsamında, 30 Haziran 2014 tarihinde 750 milyon ABD doları tutarında, 5 yıl vadeli, yurt dışı tahvil (Eurobond) ihracı gerçekleştirmiştir. 3 Temmuz 2019 itfa tarihli ihraç %4,341 getiri oranı ve %4,25 kupon oranı ile 6 ayda bir kupon ödemeli olarak fiyatlanmıştır. Söz konusu işleme ihraç tutarının 5 kat üzerinde talep gelmesi ve işlemin borçlanma maliyeti Türk Bankalarının ikincil piyasada işlem gören benzer tahvillerine kıyasla daha düşük olması, uluslararası piyasalarda Ziraat Bankası’na duyulan güvenin göstergesidir.

Ayrıca Banka’da kurulan ve farklı para birimi ve farklı vadelerde ihraç yapmaya imkan sağlayan GMTN (Global Medium Term Notes) programı çerçevesinde, 2014 yılının son çeyreğinde gerçekleştirilen 30 adet işlemle ortalama 270 gün vadeli, %1,48 faiz oranından toplam 430,5 milyon ABD doları tutarında “private placement” şeklinde işlemlerle yurt dışı kaynak sağlanmıştır.

Altın cinsi mevduatın büyümesi hedefi doğrultusunda, “Altın Vakti” ürünü ile müşterilerin fiziki altın varlıklarının tasarruf ürününe dönüştürülmesi ve 2014 yılında bankacılık sistemine 1,5 ton altın kazandırılması sağlanmıştır. Ziraat Bankası; vadeli, vadesiz ve biriken altın mevduat hesaplarının yanı sıra dönem ödemeli, birikimli ve vefalı mevduat hesapları gibi müşterilerin talep ve ihtiyaçlarına yönelik çeşitlendirilmiş mevduat ürünleri ile ülkemizde tasarrufların artırılması için çalışmalarını sürdürmektedir.

T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen Türk DİBS Piyasa Yapıcısı bankalardan biri olan Ziraat Bankası, piyasa yapıcılığı konumunu 2014 yılında da başarılı bir şekilde devam ettirmiştir. Banka, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasında gerçekleşen işlem hacmi içinde 2013 yılındaki 3. sıradaki yerini 2014 yılında 2. sıraya taşımıştır.

Yaygın şube ağı ve “Müşteri İlişkileri Yönetimi” anlayışı ile yürütmekte olduğu iş modeli sayesinde Ziraat Bankası’nın müşterileri ile gerçekleştirdiği döviz işlemleri hacmi, 2014 yılında %26 oranında artış göstermiştir. Banka, yeni ürün olarak müşterileriyle “Tam Teminatlı Opsiyon” işlemleri yapmaya başlamıştır.

4,4 milyar TL

TL bono ve tahvil ihraçlarından sağlanan finansman

GMTN

Global Medium Term Notes programı çerçevesinde 430,5 milyon ABD doları yurt dışı finansman

%26

müşteri döviz işlem hacmindeki artış

Menkul kıymet yatırım fonlarının toplam büyüklüğünde artış
“Biri mutlaka size göre” sloganı ile farklı risk-getiri profillerine sahip müşteri ihtiyaçlarının etkin şekilde karşılanması amacıyla oluşturulan Ziraat Bankası yatırım fonları, 2014 yılında da büyümeye devam etmiştir. Menkul kıymet yatırım fonu sektörü 2014 yılında %16,8 oranında büyürken, Ziraat Bankası’nın kurucusu olduğu menkul kıymet yatırım fonlarının toplam büyüklüğü aynı dönemde %76 oranında artış kaydetmiştir.

Bireysel emeklilik fonları ile birlikte dikkate alındığında yatırım fonu sektörünün 2014 yılındaki büyümesi %29,2 olmuştur. Ziraat Bankası, Ziraat Yatırım Menkul Değerler ile Ziraat Hayat ve Emeklilik şirketlerinin içinde bulunduğu Ziraat Finans Grubu yatırım fonlarının toplam büyüklüğü aynı dönemde %80,7 oranında artmıştır.

Yatırımcıların Ziraat Bankası’ndaki hesabı ile diğer banka, aracı kurum, katılım bankası ve portföy yönetim şirketlerine ait yatırım fonlarına erişebilmesi için Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFDP)’na tam entegrasyon altyapısı tamamlanmıştır. Anılan entegrasyon ile sayılan kurum müşterilerinin de Ziraat Bankası fonlarına ilgili kurum nezdindeki hesaplarından erişebilmeleri mümkün olabilmektedir.

Ziraat Finans Grubu yanı sıra diğer tüm kurumların kurucusu oldukları kolektif yatırım kuruluşlarına portföy saklama hizmeti verilebilmesi için gerekli yetki, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınmıştır.

Ziraat Bankası’nın güçlü fonlama yapısını çeşitlendiren sendikasyon
Mevduat alanındaki lider konumunu uluslararası piyasalardan temin ettiği fonlarla çeşitlendiren ve güçlendiren Ziraat Bankası dış ticaretin finansmanı alanında müşterilerini genişleyen ve çeşitlenen finansal ürün ve hizmetlerle etkin bir şekilde desteklemeyi hedeflemektedir.

Ziraat Bankası 01.04.2014 tarihinde, 211,5 milyon ABD doları ve 430 milyon Euro olmak üzere toplam 800 milyon ABD doları tutarındaki 1 yıl vadeli LIBOR + 90 bps ve EURIBOR + 90 bps maliyetli dış ticaretin finansmanı amaçlı sendikasyon işlemine imza atmıştır. Toplam 21 ülkeden 39 adet bankanın katılımcı olarak yer aldığı işlemde, Bank of America Securities Limited koordinatör olarak görev almıştır.

İşlem, Ziraat Bankası’nın uluslararası piyasalardan sendikasyon yöntemi ile temin ettiği ikinci borçlanma işlemidir.

Uluslararası alanda güçlü ilişkiler
Ziraat Bankası, uluslararası finansal kurum ve kuruluşlarla sağlam temeller üzerinde yer alan, güçlü işbirlikleri kurmuştur.
Ziraat Bankası’nın 2014 yılsonu itibarıyla yaklaşık 120 ülkede, sayıları 1.700’e yaklaşan muhabir banka ile muhabirlik ilişkisi bulunmaktadır. Geniş muhabir banka ağı, müşteri talepleri, dünya ekonomisindeki konjonktür ve trendlere paralel olarak sürekli değişmekte ve gelişmektedir.

Hermes, Coface, Serv, Sace gibi ihracat sigorta kuruluşları ile yakın işbirliği içinde çalışan Ziraat Bankası, ihracat sigorta kuruluşlarından müşterilerine kullandıracağı kredilere aracılık etmek üzere çeşitli muhabir bankalarla çerçeve anlaşmaları imzalamıştır.

Ziraat Bankası’nın ABD Tarım Bakanlığı’na bağlı Commodity Credit Corporation tarafından kullandırılan GSM programı kapsamında, US Exim, Tayvan Exim, İslam Kalkınma Bankası gibi bankalardan sağlanan orta ve uzun vadeli kredi olanakları da bulunmaktadır.

Küresel hizmet noktaları
Ziraat Bankası, 16 farklı ülkede 85 noktadaki şube, temsilcilik ve iştirak bankaları ile uluslararası alanda en yaygın hizmet ağına sahip Türk bankası konumunu güçlendirerek sürdürmektedir.

Bulundukları ülkelerde yeni ürün ve projeleri uygulamaya geçirmek suretiyle daha kaliteli hizmet sunmak misyonu ile çalışmalarına devam etmekte olan global hizmet noktaları,

  • ABD’de New York Şubesi,
  • İngiltere’de Londra Şubesi,
  • Gürcistan’da Tiflis Şubesi ve Batum Altşubesi,
  • Bulgaristan’da, Sofya Şubesi ile Filibe (Plovdiv), Kırcaali ve Varna Altşubeleri,
  • Yunanistan’da, Atina, Gümülcine, İskeçe ve Rodos Şubeleri,
  • Irak’ta Bağdat ve Erbil Şubeleri,
  • Suudi Arabistan’da Cidde Şubesi,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, Gönyeli, Akdoğan, Yakın Doğu Üniversitesi, Karaoğlanoğlu, Karakum ve İskele Şubeleri,
  • İran’da Tahran Temsilciliği,

ile 7 yurt dışı iştirak bankası ve 59 hizmet noktasından oluşmaktadır.

Global hizmet noktaları, Banka’nın uluslararası bankacılık stratejisi ve vizyonuna bağlı olarak, faaliyet gösterdikleri ülkelerde her geçen gün etkinliğini artırmak, bu ülkeler ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak, dış ticaretin finansmanında güçlü rol ve yüksek pay almak, ülkemiz girişimcileri ve firmaları başta olmak üzere faaliyet gösterilen coğrafyalarda tüm müşterilerine hızlı, modern ve kaliteli hizmet sunmak, “Ziraat Finans Grubu” temel anlayışımız çerçevesinde etkin bir sinerji oluşturmak amacıyla yapılanmaya devam etmektedir.

Ziraat Bankası’nın global hizmet noktaları, uluslararası bankacılık stratejisi ve vizyonuna bağlı olarak, faaliyet gösterdikleri ülkelerde her geçen gün etkinliğini artırmaktadır.

Batum

Tiflis şubesine bağlı Batum alt şubesi faaliyetlerine başlamıştır

15,46 saat

2014 yılında personel başına ortalama 15,46 saat eğitim verilmiştir

Etkinlik ve yaygınlaşmaya yönelik projeler
Ziraat Bankası, küresel ve yerel piyasalardaki gelişmelerin oluşturduğu dinamikler temelinde faaliyet gösterdiği her noktada muhtemel fırsatları değerlendirerek, gelecek dönemde de Türkiye’nin ve bölgenin en güçlü ve etkin bankası olmak hedefi ile çalışmalarını sürdürmektedir. Banka, bu amaçla, önümüzdeki döneme ilişkin projeksiyonlarda, yakın coğrafya başta olmak üzere, iş hacmi ve ticari ilişki gelişme potansiyeli temelinde bankacılık imkanı ve fırsatı sunan her noktada faaliyetlerini genişletmek hedefi doğrultusunda sürekli incelemelerde bulunmakta ve değerlendirmeler yapmaktadır.

Kosova’da Priştine ve Prizren’de 2 şube, Çin’de temsilcilik kuruluş süreci ile birlikte diğer muhtemel coğrafyalarda fizibilite çalışmaları devam etmektedir.

Bulgaristan’da, Ziraat Müşterisi İş Modeline geçiş kapsamında Bulgaristan Yöneticiliği faaliyetlerine başlamış olup Sofya şubesi ile Filibe (Plovdiv), Kırcaali ve Varna altşubeleri olmak üzere 4 şube ile hizmet sunulmaktadır. Şubesiz bankacılık ve alternatif dağıtım kanalları alanında son dönemdeki gelişim sürdürülerek hizmete sunulmuş olan debit kart, ATM, internet bankacılığının yanı sıra, yakın zaman içerisinde kredi kartları ve POS ürünlerinin de hizmete sunularak faaliyet alanının genişletilmesine devam edilmesi planlanmaktadır.

Yunanistan’da, Atina, Gümülcine, İskeçe ve Rodos’ta 4 şube hizmet sunmaktadır.

1974 yılından bu yana faaliyette olunan KKTC’de Ziraat Müşterisi İş Modeline geçiş kapsamında KKTC Yöneticiliği kurulmuş, alt şubeler şubeye dönüştürülmüştür. KKTC Yöneticiliği, 10 şubeli yapısıyla istikrarlı gelişme trendi paralelinde, ürün yelpazesi ve hizmet kalitesini artırarak müşteri ve piyasa odaklı bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedir. 2011 yılında kullandırımına başlanan tarımsal kredilerde büyük bir ilgi ile karşılaşılmış ve 2014 yılı sonunda yaklaşık 65 milyon TL hacme ulaşılmıştır. Toplam kredi kullandırımı ise 736 milyon TL civarında gerçekleşmiştir. Türkiye’de sunulan her türlü bankacılık hizmetini sunmakta olan KKTC şubeleri, ülkede faaliyet gösteren bankalar arasında hem büyüklük hem de kârlılık açısından ilk sıralarda yer almakta, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.

Gürcistan’da, 2001 yılından bu yana faaliyetlerine devam etmekte olan Tiflis şubesinin yanı sıra Banka’nın bölgesel gücünü artırma ve yakın coğrafyada büyüme temel hedef ve stratejisi doğrultusunda, 11 Mart 2013 tarihinde Tiflis şubesine bağlı Batum alt şubesi faaliyetlerine başlamıştır. İstikrarlı bir büyüme trendinde olan Banka, müşteri ve piyasa odaklı iş modeli ile faaliyetlerine devam etmektedir.

Suudi Arabistan’da, Cidde şubesi 14 Mart 2011 tarihinde faaliyete başlamıştır. Başta Türk müteahhitlik firmalarının teminat mektubu ihtiyaçları olmak üzere, ülkede faaliyet gösteren iş adamları ile Hac ve Umre sebebiyle Suudi Arabistan’da bulunan vatandaşlarımızın bankacılık ihtiyaçlarının karşılanması çerçevesinde çalışmalar devam etmektedir. Banka’nın ürün ve hizmet yelpazesinin artırılarak faaliyet alanında gelişim ve genişleme çalışmaları da sürdürülmektedir.

Irak’ta, 2008 yılında Bağdat’ta olağanüstü koşullarda hizmet sunmaya başlamış olan Banka, 14 Şubat 2011 tarihinde Erbil’de ilk Türk bankası şubesini açarak hizmete başlamıştır. 2014 yılında da bölgede faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarının teminat mektupları ile Türk firma ve işçilerinin havale/transfer işlemlerine giderek artan seviyede aracılık edilmeye devam edilmiştir.

İnsan Kaynakları

Ziraat Bankası, şeffaflık, katılımcılık, verimlilik ve stratejik vizyon ilkeleri doğrultusunda Banka’nın misyonunu gerçekleştirecek çağdaş bir İnsan Kaynakları Yönetim Sistemini benimsemiştir. Rekabet ortamında fark yaratan en önemli unsur olan insan kaynağı, Banka’nın en önemli varlığıdır.

Çağdaş bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerini yerine getirmek adına Türk Bankacılık sektörüne 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla 23.617 personel ile hizmet vermekte olan Banka’nın insan kaynakları alanında temel misyonu, sektörde en iyilerin çalışmak istediği ve en çok tercih edilen banka olmaktır.

Banka’nın oluşturulan kariyer yollarındaki temel prensibi, Banka’nın yönetici kadrolarının kurum içinden yetiştirilmesidir. Bu amaçla, fırsat eşitliği göz önüne alınarak, objektif kriterlere dayalı kariyer planlaması oluşturulmakta, personeli uzun soluklu bir çalışma hayatına özendiren insan kaynakları politikaları yürütülmektedir.

Ziraat Bankası, işe alım süreçlerinde teknolojik altyapıyı etkin kullanabilen, genç, dinamik, ekip çalışmasına yatkın, yüksek iletişim becerilerine ve analitik düşünme yeteneğine sahip adayların seçilmesini gözetmektedir. Bu çerçevede, 2014 yılı içerisinde toplam 406 personel Ziraat Bankası ailesine katılmıştır.

Eğitim Faaliyetleri
Ziraat Bankası çalışanların görev pozisyonlarının gerektirdiği yetkinliklere ulaşması hedefiyle sürekli eğitim programları düzenlemektedir.
2014 yılında eğitim faaliyetleri kapsamında;

  • Banka’ya yeni alınan personelin Banka’yı tanıması, kurum kültürüne adapte olması ve gerekli temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla “Bankacılık Okulu ve Oryantasyon”,
  • Personele görev pozisyonunun gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amacıyla “Kariyer Eğitimleri”,
  • Yetkili görev pozisyonunda çalışan yönetmen unvanlı personelin şube yöneticiliğine/yöneticiliğe hazırlanması amacıyla “YÖNAP (Yönetici Aday Programı) Eğitimleri”,
  • Banka’nın hedef ve stratejileri doğrultusunda eğitim ihtiyaçlarını karşılamak veya yeni ürün/hizmet/mevzuat bilgisini aktarmak amacıyla “Gelişim Eğitimleri”,
  • Mevzuattan kaynaklanan “Yasal Zorunluluk Eğitimleri”,
  • Ulusal ve uluslararası lisanslama/sertifika sınavlarına hazırlık amacıyla “Lisanslama/Sertifika Eğitimleri”

ana başlıklarında eğitimler düzenlenmiştir.

2014 yılı içerisinde toplam 14.719 personele eğitim verilmiş, personel başına ortalama 15,46 saat eğitim gerçekleştirilmiştir.

Diğer Faaliyetler
2014 yılında mesleki beceri eğitimi kapsamında 970 meslek lisesi ve 20 üniversite öğrencisine, staj kapsamında ise 2.080 üniversite öğrencisine eğitim imkanı tanınmıştır.

Banka’ya yeni başlayan çalışanlara Banka’yı ve Banka kültürünü tanıtmak, işlerini kolaylaştıracak bilgileri bir arada sunmak amacıyla “Ziraat’e Hoşgeldiniz” kitabı hazırlanmış ve dağıtılmıştır. Ayrıca Operasyona Etkin ve Hızlı Bakış El Kitabı ve Firma Analiz Uygulama Esas ve Usulleri kitaplarının tasarım, içerik, basım ve dağıtımı için ilgili birimlere destek verilmiştir.