2014 Faaliyet Raporu
Genel Müdür'ün Değerlendirmesi

Ziraat Bankası, 2014 yılında sektörden daha hızlı kredi büyümesi kaydetmiş; Banka’nın toplam aktifleri %19 oranında artış göstererek 247,6 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır.

Değerli paydaşlarımız,

Dünya genelinde ekonomik ve finansal dalgalanmaların yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı, zorlu bir yılı Ziraat Bankası başarılı bir şekilde geride bırakmıştır. Ziraat Bankası 2014 yılında, yeniden yapılanma projesinin ana safhalarını tamamlamış ve müşteri odaklı iş modeli ile müşterileri adına bankacılık sektöründeki rekabete daha hazırlıklı hale gelmiştir.

Müşterilerin bütün finansal ihtiyaçlarının Ziraat Finans Grubu çatısı altında karşılanmasını sağlamak amacıyla, yurt içi ve yurt dışı tüm şubelerimizin yeniden yapılandırılması tamamlanmıştır. Bankamız kendi kaynaklarını kullanarak tarım sektörünün finansal ihtiyaçlarının karşılanmasındaki önceliklerinden ödün vermeden, reel sektöre desteğine devam etmiştir.

Ziraat Bankası, 2014 yılında sektörden daha hızlı kredi büyümesi kaydetmiş; Banka’nın toplam aktifleri %19 oranında artış göstererek 247,6 milyar TL büyüklüğe ulaşmıştır. Bu büyüklüğün içerisinde %57 oranında paya ulaşan krediler 2014 yılında %28 artarken, gayrinakdi kredilerde büyüme %36 oranında gerçekleşmiştir. Operasyonel ve finansal olarak altyapısını güçlendiren ve bu gücü Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlamak amacıyla kullanan Ziraat Bankası, nakdi kredilerini %28 artırarak 142 milyar TL’ye yükseltirken, gayrinakdi krediler dahil toplam büyüklüğü 183 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Tarımsal nitelikli kredilerde de lider olan Ziraat Bankası, gerek üreticinin gerekse endüstriyel tarımın güçlenmesi ve dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşması için tarımsal üretimin nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisinin ana ve etkin bankası olmayı, tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Banka bu amaç kapsamında tarım sektörüne 2014 yılsonu itibarıyla 27,8 milyar TL kaynak sağlamıştır.

2013 yılsonu itibarıyla 142 milyar TL olan toplam mevduat bakiyesi, tabana yaygın mevduat yapısı korunarak 2014 yılsonu itibarıyla 153 milyar TL’ye yükseltilmiştir. Kaynak çeşitliliğinin artırılıp derinleştirilmesi çalışmaları çerçevesinde, vadesi dolan sendikasyon kredisi dönüşün üzerinde bir tutarla (800 milyon ABD doları) yenilenmiş, Banka tarihinde ilk defa olmak üzere 750 milyon ABD doları tutarında 5 yıl vadeli Eurobond ihracı gerçekleştirilmiş, ayrıca yurt içi yatırımcılara yönelik bono ihraçlarına da devam edilmiştir. Bunların dışında uluslararası kuruluş ve bankalardan kredi temini sürdürülerek 14 milyar TL’lik kaynak elde edilmiştir. Bu kaynağın 7 milyar TL’lik kısmı Banka’da ilk defa gerçekleştirilen post finansman yoluyla sağlanmıştır.

Banka sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik stratejisi çerçevesinde 2012 yılında 2.650 milyon TL net kâr elde etmesinin ardından 2013 yılında %26 artışla 3.330 milyon TL ve 2014 yılında %22 artışla 4.051 milyon TL net kâra ulaşmıştır.

Özkaynakların güçlendirilmesi stratejisi çerçevesinde; uygulanmakta olan iş modelinin bir sonucu olarak 2013 yılsonu itibarıyla 18,3 milyar TL olan özkaynaklar, 2014 yılsonu itibarıyla 28,5 milyar TL seviyesine yükselmiştir.

Ziraat Bankası, 16 farklı ülkede 85 noktadaki şube, temsilcilik ve iştirak bankaları ile uluslararası alanda en yaygın hizmet ağına sahip Türk bankası konumunu güçlendirerek sürdürmektedir. Banka yaygın şube ağının etkinliğini artırmak için yeni şubeler açmaya devam ederken mevcut şubelerini de müşteri odaklı bir anlayışla yapılandırmaktadır. 2014 yılsonu itibarıyla yurt içi şube sayısı 1.682’ye, ATM sayısı ise 6.043’e yükselmiştir. Orta vadede Banka’nın hedefi 2.000’li şube sayısına ulaşarak, her yerleşim noktasında müşterilerin Ziraat Bankası ile finansal hizmetlere kolay, hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Ayrıca şube ağında daha az çalışanı olan, daha teknolojik ve daha butik şubelerin ağırlığının artırılması planlanmaktadır.

Türkiye ekonomisine sürdürülebilir olarak ve artan tempoyla destek veren Ziraat Bankası, yenilenen yapısı ve müşteri odaklı bankacılık anlayışıyla kendi bilançosunu etkin şekilde yönetirken, ülkemizin önemli bir aktifi olarak ülke bilançosuna ve büyümesine katkısını sürdürecektir.

Saygılarımla,

Hüseyin Aydın
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür