2014 Faaliyet Raporu
Bankanın Mali Durumu, Kârlılık ve Borç Ödeme Gücüne İlişkin Değerlendirme

Finansal yapının güçlendirilmesi kapsamında hedeflerini istikrarlı büyüme, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik olarak belirleyen
Ziraat Bankası, 2014 yılında izlediği aktif-pasif yönetimi stratejileri ile özkaynaklarla uyumlu bilanço yapısını güçlendirmiş, sermaye yeterliliği, kârlılık ve verimlilik kapsamında olumlu seyri devam ettirmiştir.

Banka’nın toplam aktifleri 2014 yılsonunda 247,6 milyar TL, özkaynakları ise 28,5 milyar TL’ye yükselmiştir. Banka’nın özkaynağına uygun büyüklükte bilanço yapısına sahip olarak yoluna devam etmesiyle özkaynakların 2013 yılsonunda %8,9 olan payı bu dönem %11,5’e yükselmiştir.

Özkaynak yönetiminde önemli bir husus olan kârlılığın sürdürülebilir olmasını amaçlayan Banka net kârını 2014 yılında %22’lik bir artışla 4.051 milyon TL’ye yükseltmiştir. Özkaynak ve aktif kârlılıkları 2014 yılsonunda sırasıyla %16,4 ve %1,8 olarak gerçekleşmiştir. Banka’nın sermaye yeterlilik oranı sektör ortalamasının üzerinde, 18,22 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Banka bilançoda menkul kıymetlerden kredilere dönüşüm stratejisi çerçevesinde kredilendirme faaliyetlerine ağırlık vermiştir. Faaliyetleri sonucunda 2014 yılsonunda toplam krediler %28 artarak 141,9 milyar TL olmuş, aktifteki payı %57 olarak gerçekleşmiştir. Menkul değerler portföyünün 2013 yılında %30 olan aktif payı %26’ya gerilemiştir. Menkul değerlerin bilanço içerisindeki payının sektör normlarına çekilmesi çalışmaları önümüzdeki yıllarda sürdürülecektir. Banka’nın 2014 yılında takipteki krediler oranı %1,9’a düşmüştür. Banka’nın takipteki alacakları ile ilgili aktif varlıklarında herhangi bir satış yapmaksızın takip rasyosunu sektör ortalamasının altında tutması, iyi bir aktif kalitesine sahip olduğunun göstergesidir.

Banka’nın ülkenin tasarruf dengesine katkıda bulunmayı amaçlayan anlayışı, tabana yaygın ve düşük maliyetli kaynak sağlama hedefi doğrultusunda, toplam mevduat 153,2 milyar TL seviyesine yükselmiştir. Ziraat Bankası toplam mevduattaki sektör liderliğini 2014 yılında da devam ettirmiştir. Mevduatın pasifteki payı %61,9, fonlar dahil mevduat dışı kaynakların payı ise %22,8 olmuştur. 2014 yılında kaynak çeşitliliği ve derinliğini sağlamaya odaklı yönetim anlayışı çerçevesinde uluslararası kuruluş ve bankalardan alınan krediler, post finansman kredileri, banka tahvil-bono ihraçlarıyla kaynak yapısındaki çeşitlendirmeye devam edilmiştir.

Banka’nın 2014 yılında da en önemli gelir kalemini 18,1 milyar TL ile faiz gelirleri oluşturmaktadır. Yıl içinde gerçekleştirilen kredi faaliyetleri sonucunda kredilerden alınan faizlerin toplam faiz gelirleri içindeki payı %66’dan %70’e çıkmıştır. Net faiz marjında iyileştirmelerin yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmiş, net faiz gelirinde 2014 yılında %11 artış gerçekleşmiştir. Banka’nın faiz dışı gelirlerin artırılmasına yönelik çalışmalarının sonucunda, 2014 yılında net ücret ve komisyon gelirlerinde %12’lik bir artış gerçekleşmiştir.