2014 Faaliyet Raporu
İnsan Kaynakları Uygulamaları

2014 Faaliyetleri

Bankamız uluslararası sermayenin de faaliyet gösterdiği rekabet yoğun bir sektörde, en güçlü ulusal banka konumunu her yıl daha da ileriye taşımaktadır. Bankamız, sektöründeki çok özel ve seçkin konumunu; rakipsiz pazar bilgisi ve deneyimi ile müşterilerine doğru zamanda, doğru kanaldan, doğru değer önerileri sunan üst düzey insan kaynağına borçlu olduğunun bilinciyle, benimsediği çağdaş insan kaynakları yönetim sistemini 2014 yılında da uygulamaya devam etmiştir.

Yetkinlik Bazlı Performans Yönetimi çalışmaları kapsamında Görev Pozisyonu ve Birim bazında yetkinlik tanımlamaları ile değerlendirme sistemi tasarımı ve yazılım çalışmaları 2014 yılsonu itibarıyla büyük oranda tamamlanmıştır.

2014 yılı içerisinde ücret ve ödemeler konusunda sistemsel uygulamalara geçilmiştir. Bu kapsamda;

  • Nisan ayında uygulamaya alınan Mesai Dışı Çalışma Bildirim/Raporlama uygulaması ile hem fazla mesailere ilişkin bildirimlerin sistem üzerinden yapılabilmesi sağlanmış, hem de personelin hangi sebeple fazla mesai yaptığının anlık olarak kontrol edilebilmesi, izlenmesi ve böylece fazla mesailerin minimize edilmesi yönünde aksiyonlar alınabilmesi sağlanmıştır. Bu kapsamda 2014 yılı tüm Banka genelinde fazla mesaiye kalan çalışan oranı ortalama %1,6’ya düşmüştür.
  • Harcırah işlemlerinin hızlı ve standart bir şekilde sonuçlandırılması amacıyla, Finart sistemi üzerinden Harcırah Modülü oluşturulmuş ve Haziran ayında tüm Banka personelinin kullanımına açılmıştır. Böylece şubeler tarafından manuel işlem yapılmasına gerek kalmadan uygulamada standartlaşma sağlanmış ve personelin hak edişleri otomatik olarak, gecikmeden hesaplarına yansıtılmaya başlanmıştır.
  • Banka çalışanlarının ücret kalemlerini ayrıntılı olarak ve sadece kendi şifresi ile izleyebileceği web tabanlı E-Bordro sistemi Temmuz 2014 itibarıyla personelin kullanımına açılmıştır. Sistem sayesinde hem ücretler manuel müdahaleye gerek kalmaksızın otomatik olarak hesaplanmakta ve aktarımı sağlanabilmekte, hem de yasal bildirimler daha kolay yapılabilmektedir
  • Ziraat Finans Grubu üyeleri arasındaki sinerjinin ve yurt dışı birimlerin operasyonel etkinliğinin artırılması hedefiyle yapılan dönüşüm çalışmaları çerçevesinde, belirlenen proje takvimi kapsamında tüm yurt dışı birimlerin, personel-görev pozisyonu eşleştirmesi, ücret sistemi ve diğer özlüklerin revizyonu çalışmaları 2014 yılı içerisinde büyük ölçüde tamamlanmıştır. İK mevzuatlarının güncellenmesine ilişkin çalışmaların 2015 yılı içerisinde devam etmesi planlanmaktadır.

23.08.2013 tarihinde kurulan ve 09.09.2014 tarihinde Bankamızla Toplu İş Sözleşmesi yapmaya yetkili kılınan Öz Finans - İş Sendikası ile Bankamız arasında yürütülen görüşmeler, 31.12.2014 tarihi itibarıyla sonuçlanmış ve Banka tarihinde ilk defa Toplu İş Sözleşmesi imzalanmıştır.

Ziraat Bankası Bireysel Performans Prim Sistemi

2013 yılında, Banka’nın pazarlama ve satış odaklı yeni organizasyon yapısı ve stratejisi ile uyumlu olarak oluşturulan bireysel performans prim sistemi; başarıyla artan kazanç prensibi doğrultusunda, artan performans ve verimliliği ödüllendiren bir yapı ile üstün performans gösteren çalışanların daha yüksek kazanç elde etmesini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bireysel performans değerlendirmelerine göre yapılan dönemsel performans prim ödemeleri ile; müşteri odaklı iş modelimizin güçlendirilmesi, pazarlama ve etkinlik odaklı çalışma anlayışının yerleştirilmesi, çalışanlarımızın motive edilerek kurumsal bağlılıklarının artırılması, kurum hedefleri ile uyumlu bireysel başarıların maddi olarak ödüllendirilmesi amaçlanmıştır.

Uygulama kapsamında; 2014 yılında Bankamızın kârlılığı ve faaliyet sonuçları dikkate alınarak, dönemsel prim bütçesi toplam aylık ücret ödemelerinin %8’ini geçmeyecek şekilde oluşturulmuştur. Söz konusu bütçe, objektif olarak belirlenmiş, somut ve sayısal olarak ölçülebilir kriterler doğrultusunda, üçer aylık dönemlerde Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında çalışanlara bireysel performans primi olarak ödenmektedir. Banka strateji ve hedefleri doğrultusunda pazarlama ağırlıklı olarak kurgulanan sistemde primler, daha fazla katkı sağlayan çalışanların daha yüksek kazanç elde etmesine imkan sağlayacak şekilde;

  • Şube segmenti ve ölçek grubu,
  • Üçer aylık dönemler sonundaki sayısal performans ölçüm sonuçları doğrultusunda belirlenen bireysel performans karnelerine göre oluşturulan sıralamalar,
  • Performans prim katsayıları esas alınarak çalışanlara dağıtılmaktadır.

Prim hesaplamalarında, şube segment ve ölçeğine, bireysel performans sırasına ve görev pozisyonuna göre, iş birimlerinin ortak çalışması ile belirlenmiş farklı katsayılar kullanılmaktadır. 2014 yılının 3. çeyreğinden itibaren yapılan yeni düzenleme ile pazarlama grubu çalışanlarına, her dilimde sayısal performans puanları ile doğru orantılı olarak farklılaşan tutarda prim hesaplanmaktadır. 2014 yılı 4. çeyreğinden itibaren banko sorumlusu personele, görev aldığı bankonun performansı üzerinden prim hesaplanmaya başlanmıştır.

Sektördeki diğer bankalarda olduğu gibi Bankamızda da performans prim sistemi, yüksek performansın ödüllendirilmesi ve esas olarak satış kadrolarının verimliliğini artırmak amacı ile tasarlanmıştır. Bununla birlikte, şubelerdeki operasyon kadroları ve Genel Müdürlük çalışanlarına da belirlenen kriterler doğrultusunda bireysel performans primi ödenmektedir.

2015 Projeksiyonu

2015 yılında da Bankamız, görev pozisyonuna uygun kariyer olanakları ve çağdaş çalışma koşulları sunmayı sürdürecektir.

Unvanda yükselmenin yanı sıra, görev pozisyonunda yükselme uygulamaları ile Bankamız kariyer imkanının zenginleştirilmesine devam edilecektir. Bu çerçevede çalışanlarımızın görev pozisyonlarının gerektirdiği yetkinliklere göre değerlendirilebilmelerini sağlayacak Yetkinlik Değerlendirme Sisteminin tüm Banka genelinde uygulamaya alınması planlanmaktadır.

Yönetici Aday Programı kapsamında, 2015 yılında düzenlenecek programlar sonucu başarılı olan Yetkili görev pozisyonundaki personel, Şube Yöneticiliğine/Yöneticiliğe ihtiyaçlar dahilinde atanmaya devam edilecektir.
“Personel Görev Pozisyon ve Yer Değişikliği” ile ilgili talep ve görüşlerin Finart uygulaması üzerinden alınmasına yönelik çalışmalar kapsamında Haziran-Temmuz ve Aralık-Ocak dönemleri itibarıyla personelin nakil taleplerinin değerlendirilmesi sürdürülecektir.

Öz Finans - İş Sendikası ile 31.12.2014 tarihinde imzalanan Toplu İş Sözleşmesi ile İnsan Kaynakları süreçlerini etkileyen uygulamalara yönelik olarak İK mevzuatının güncellenmesi ve süreçlerin revize edilmesi planlanmaktadır.