2014 Faaliyet Raporu
Yönetim Kurulu Özet Raporu

Ziraat Bankası 2012 yılında başlattığı dönüşüm süreci ile organizasyon altyapısını güçlendirmiş, Ziraat Müşterisi İş Modeli projeleri ile 2014 yılında da Bankacılık sektörüne yön vermeyi sürdürmüştür. Banka 150 yılı aşan köklü geçmişi ve tecrübesiyle uluslararası piyasalara, ulusal piyasalara ve müşterilerine stratejik çözümler sunmaya devam etmiştir. Özkaynaklarla uyumlu bilanço yönetimi prensibi 2014 yılında da stratejik kararlarda önemli bir yol gösterici olmuştur. 2014 yılında ağırlıklı olarak reel sektöre kullandırılan kredilerin finansmanı için uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynaklar temin edilerek, kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılmasıyla riskin düşürülmesinin yanı sıra maliyet yönetimi de gerçekleştirilmiştir.

Kredi değerlendirme yetkinliğinin geliştirilmesi için mevcut kredi değerlendirme modüllerinin doğru analiz ile hızlı kredi tahsisi amaçlı kredi süreçlerinin geliştirilmesi çalışmaları 2014 yılında da devam etmiştir. Şube Bankacılığı stratejisi doğrultusunda kredi değerlendirme modüllerine Küçük İşletme Modülü eklenerek Ekim ayı itibarıyla devreye alınmıştır.

Müşterilerin şubelerde daha kaliteli zaman geçirmeleri, böylece finansal ihtiyaçlarının daha etkin tespit edilerek onlara uygun değer önerileri oluşturulması amacıyla; şubeler üzerindeki operasyonel iş yükünü azaltma çalışmaları 2014 yılında da devam etmiştir.

Ziraat Bankası reel sektörü her şartta destekleyen banka stratejisi çerçevesinde; kredilerinin aktif içerisindeki payını artırmakta ve müşteri ağırlıklı bilanço anlayışının gereklerini yerine getirmektedir. 2014 yılında banka stratejisi kapsamında ülkenin üreten gücü teşvik edilerek toplam kredi bakiyesi %28 oranında artarak 141,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Toplam kredilerin aktif içerisindeki payı da %54 seviyesinden %57 seviyesine yükselmiştir.

Banka’nın toplam aktifleri 2014 yılında 2013 yılına göre %19,3 artarak 247,6 milyar TL olmuştur. Menkul kıymet portföyü 64,5 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve aktif içindeki payı %26’ya gerilemiştir.

Ziraat Bankası 2014 yılında mevduat kaynaklarını tabana yaymasının sonucu olarak 153,2 milyar TL seviyesine yükseltmiştir. Toplam mevduat 2014 yılında Ziraat Bankası kaynak yapısında ağırlığını sürdürmüştür. Ziraat Bankası tabana yaygın mevduat yapısının yanı sıra kaynak yapısını çeşitlendirmek amacıyla 2014 yılında mevduat dışı kaynaklara da önem vermiştir. Uluslararası kuruluş ve bankalardan alınan krediler, post finansman kredileri, banka tahvil, bono ihraçları konusunda önemli gelişimler göstermiştir.

Banka, müşterilerine her kanaldan etkin bankacılık hizmeti vermek hedefi doğrultusunda “kanal optimizasyonu” çalışmaları ile şube ve şube dışı tüm kanallarda fark yaratan hizmet verilmesine yönelik projeleri tüm hızıyla sürdürmüştür. Ayrıca uzun vadeli, ödemesiz dönemli/esnek geri ödeme imkanına sahip, düşük maliyetli finansal çözümleri ile Ziraat Bankası 2014 yılı boyunca müşterilerinin yanında yer almıştır.

Ana misyonu tarım sektörünün desteklenmesi olan Ziraat Bankası, tarımsal üretimin nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisinin ana ve etkin bankası olmayı hedeflemekte, tarımın finansmanında tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Banka amaca yönelik olarak 2014 yılında ürün yelpazesini çeşitlendirmiş ve mevcut ürünleri müşteri ihtiyaçlarına uyumlu olacak şekilde yenilenmiştir.

2014 yılsonunda özkaynaklar toplam pasifler içinde %11,5 pay ile 28,5 milyar TL, sermaye yeterlilik oranı ise 18,22 olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılının en kârlı bankası olan Ziraat Bankası 2014 yılında da unvanını korumuş, yılsonu itibarıyla net kârını 4.051 milyon TL’ye yükseltmiştir.

2014 yılında Ziraat Bankası şube ağını genişleterek, müşterilere kolaylık sağlayacak daha fazla temas noktası oluşturmuştur. Bu kapsamda, 2014 yılında 53 yeni şube açılışı ile 24 Kurumsal, 80 Girişimci, 90 Girişimci Dinamik, 1.486 Şube ve 2 mobil olmak üzere şube sayısı 1.682 adete ulaşmıştır. 2014 yılsonu itibarıyla ATM sayısı bir önceki yıla göre %12,89 artış göstererek 6.043’e, para yatırmalı ATM sayısı ise 3.706 adede ulaşmıştır.

Sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik içerisinde büyüyen, bilanço yapısı güçlü ve müşteri odaklı yapılanma hedefi ile Ziraat Bankası, müşterilerine ve ülkemize en iyi hizmeti sunmak için ve bir bankadan daha fazlası olmanın yüklediği sorumlulukların bilincinde olarak çalışmalarına devam etmektedir.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ZİRAAT BANKASI A.Ş.

Hüseyin AYDIN
Genel Müdür

Muharrem KARSLI
Yönetim Kurulu Başkanı