Sabah Avrupa’dan gelen PMI değerlerini gözlemledik.

Kasım ayı için geçici açıklanan imalat sanayisi PMI değerleri;

§  Almanya’da 60,6’dan 62,5’e ↑
§  Fransa’da 56,1’den 57,5’e ↑
§  Para Birliği’nin geneli içinse 58,5’den 60,0’a ↑

yükseldiler.

§  Yatırımların (+%0,4), ve
§  İhracatın (+%1,7)

pozitif katkısını gözlemledik.

Türkiye için Almanya’nın yatırım ve ihracatla büyümesi iyi haber (“Zincirin Halkası”, Güne Başlarken, 9 Eylül 2014, “Zincirin Halkası Yaklaşımımız”, Güne Başlarken, 15 Haziran 2016).

Geçen hafta açıklanan ZEW endeksi hem genel gidişat hem de beklenti kalemlerinde artış göstermişti. ZEW, finans analistleri ile yapılan bir anket. Bu nedenle reel ekonomiden ziyade piyasanın ruh halini yansıtıyor. Yarın IFO anketi açıklanacak. IFO reel sektörde 7bin üzerinde firmanın yöneticileriyle gerçekleştirilen bir anket. IFO, reel ekonominin nabzını ölçmek için birebir. IFO’nun genel gidişat endeksi tarihi zirvesinde. Genel gidişatın yüksek seviyesini koruması bekleniyor. Beklentilerde ise Alman siyasetindeki belirsizlik nedeniyle hafif gerileme mümkün. Şu aşamada Alman siyasetinde belirsizlik geçici görünüyor. Bu nedenle beklenti endeksinden ziyade genel gidişata odaklanmak daha anlamlı. Yılın son çeyreğinde Avrupa ekonomisinin ivmelenmesini bekliyoruz. Açıklanan veriler, beklentimizi sınıyorlar. PMI sınavından geçtik. Yarın IFO endeksleri beklentimizi tasdikleyebilir.

G-4 dünyasında (ABD, AB, Japonya, İngiltere) şu ana kadar Avrupa’dan gelen veriler küresel ticaretin önümüzdeki dönem seyri için olumlu sinyal veriyorlar (Şekil 1 ve 2). Sınai endeks bugün yine pozitif ayrışıyor.

         Şekil 1: Gelişmiş Ülkeler ve Türkiye’de PMI’ın seyri.

        Kaynak: Bloomberg, Ziraat

  Şekil 2: Gelişmiş Ülkeler’de sınai üretim ile Dünya genelinde ticaret hacminin seyri.

        Kaynak: Bloomberg, Ziraat