2020 Yılı Kasım Ayı Sanayi Üretimi: ''Salgın Koşullarına Rağmen Sanayi Üretimindeki Yıllık Artış Trendi Devam Etmekte''


Türkiye Ekonomisi: Kasım Sanayi Üretimi

Salgın koşullarına rağmen sanayi üretimindeki yıllık artış trendi devam etmekte

Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi yıllık bazda beklentilerin üzerinde %11 artış, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise aylık %1,3 artış kaydetti. Ekim ayı yıllık verisinin de %10,2 artıştan %10,4 artışa revize olduğunu görüyoruz. Mevcut veriler 2020 yıl sonu için %0,3 olan YEP tahmininden daha iyi bir büyümeyi garantiledi, biz ise %1-1,5 aralığında bir büyüme beklemekteyiz.

Hatırda Kalması Gerekenler:

• Sanayi üretiminin ana kalemlerine baktığımızda ara malı, dayanıklı tüketim malı, sermaye malı ve enerji üretiminde aylık artışlar görürken, dayanıksız tüketim malları imalatında sınırlı azalış görülmekte. Ayrıca yüksek teknolojili ürünlerdeki aylık %13,7'lik artış dikkat çekici.

• Aralık ayı imalat PMI raporunda kısıtlamaların sonucunda siparişlerde azalma olduğu tespiti vardı. Bu tespitle uyumlu olarak aralık reel kesim güven endeksinin alt bileşenlerinde toplam siparişler endeksinde azalma görmekteyiz. Fakat gelecek 3 aya ilişkin ihracat siparişleri alt endeksi olumlu beklentilerin de etkisiyle yükselmekte.

• Ayrıca raporda pandeminin tedarik zincirindeki etkilerine yönelik olarak teslimat sürelerinin uzadığı ve firmaların ham madde temininde yaşadığı zorlukların maliyet baskısı yaratarak fiyat artışlarına neden olduğu tespiti yer almakta.

•Salgına rağmen imalat sanayi sektörünün istihdama katkısı sürmekte. Olumlu bir nokta olarak ekim dönemi istihdam verisinde de sanayi istihdamının artmaya devam ettiğini gözlemlemiştik.

• Aralık ayında imalat PMI 51,4'ten 50,8'e gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde kalmaya devam etti. Ayrıca sanayi üretimi açısından bir diğer öncü gösterge olan elektrik tüketimi aralık ayında da ortalamasının üzerinde seyretti. KKO'daki sınırlı düşüşe rağmen diğer öncü göstergeler aralık ayında da olumlu seyrin süreceğini göstermekte fakat aralık ayındaki yüksek baz etkisiyle yıllık bazdaki artış hızının azalması muhtemel.

• İhracattaki olumlu görünüm de devam etmekte. En büyük ticaret ortağımız AB'de imalat PMI verilerinin genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesi ve aşılama sürecinin başlaması ihracatımıza olumlu katkı yapacaktır fakat mutasyona uğramış virüsün yaratacağı yeni kısıtlamalar ihracat için aşağı yönlü risk yaratmaya devam etmekte.

• TCMB geçen ay faizleri 200 baz puan artırarak finansal sıkılaşmayı artırmıştı. Artan faiz ortamı da imalat sanayi üzerinde ilerleyen dönemlerde etkili olabilir.

2.png3.png4.png