Türkiye Ekonomisi: Kasım Enflasyonu

Yıllık TÜFE 3 yılın en yükseğinde. 

Kasım ayında TÜFE piyasa beklentisi üzerinde aylık %3,51 arttı, yıllık bazda artışını sürdürerek %21,31'e yükseldi. TÜFE'nin bütün alt gruplarında aylık bazda artış görmekteyiz. Kasımda da gıda ve alkolsüz içecekler, taze sebze ve meyve grubunda görülen düşüşe rağmen, TÜFE'ye en çok etki eden grup oldu. Küresel ölçekte artan enerji fiyatlarının ve kur gelişmelerinin yansımalarıyla ulaştırma kalemi de belirgin etki etti. Konut grubunda ise kış ayı nedeniyle artan enerji ihtiyacı ile fiyat artışları enflasyona belirgin etki ederken, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki yatay seyir konut ve ulaştırma grubundaki fiyat artışlarını sınırlandırmış. Kur gelişmeleri ile ev eşyası grubu da enflasyona belirgin etki ederken, lokanta ve otel grubundaki maddelerin tamamının fiyatı açılmanın ve gıda fiyatlarındaki seyrin de etkisiyle artmış. Diğer grupların TÜFE sepeti içindeki ağırlığının az olması nedeniyle etkileri sınırlı kalmakta. Aralık ayında küresel enerji ve gıda fiyatlarındaki seyir ve TL'nin performansı enflasyonda yıllık artışın süreceğine işaret etmekte. Önümüzdeki dönemde ise arz sıkıntıları sonucu uluslararası emtia, küresel gıda fiyatları ve döviz kuru gelişmeleri enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmekte.

B ve C endeksleri aylık ve yıllık bazda arttı. Çekirdek C endeksi yıllık %16,82'den %17,62'ye, çekirdek B endeksi ise %18,50'den %19,75'e geldi. 

ÜFE ise aylık %9,99 arttı ve yıllık bazda %54,62'ye yükseldi. ÜFE'deki aylık artışa bütün alt kalemler etki ederken, artışta gıda, tekstil ve elektrik, gaz üretim ve dağıtım kalemi en belirleyici gruplar oldu. Ana sanayi grupları bazında bütün alt gruplar artarken, enerji fiyatları aylık %13,33 artış ile başı çekmekte. Ara malı ise aylık %11,55 arttı. Kasımda ÜFE ve TÜFE arasındaki fark, rekorunu yeniledi. Neticede gerek kur etkisi gerekse uluslararası emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla yaşanan arz kısıtları ÜFE kanalıyla TÜFE üzerinde risk oluşturmayı sürdürüyor. Küresel emtia fiyatlarında gördüğümüz yüksek seyir ve kur gelişmeleri ise ÜFE'deki baskının devam edebileceğine işaret etmekte.

378.pngEnflasyona; mallar ve hizmet enflasyonu olarak iki ana kalem olarak baktığımızda iki grupta da aylık artışın hızlandığını görmekteyiz. Taze meyve ve sebzedeki aylık düşüşe rağmen işlenmemiş gıda grubunda aylık enflasyon arttı. İşlenmiş gıda da ekmek ve tahıllardaki fiyat artışı aylık %7,2'ye yükseldi. Hizmetler kaleminde aşılama süreciyle artan mobilitenin de katkısıyla aylık artış hızı %1,88'e yükselirken, mallar enflasyonuna göre ise fiyat artışı sınırlı kaldı. Hizmetler grubunda bütün alt kalemler arttı. 

379.png 

381.png