2021 Yılı Nisan Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Nisan Ayında Anket Göstergelerinde Düşüş"

Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Nisan ayında anket göstergelerinde düşüş. 

Anket göstergelerinde en belirgin düşüş perakende ticaret sektöründe görülürken, imalat sanayinde faaliyet gösteren profesyonellerin nabzını tutan reel sektör güven endeksi (RKGE)'nde arındırılmış verilere göre %2,5 düşüş görmekteyiz. RKGE'de olumlu olarak endeks salgın öncesi döneme göre yüksek kalırken, arındırılmamış verilere göre Nisan 2018'den beri en yüksek seviyede. İnşaat sektörü güven endeksi geçtiğimiz seneye göre düşük seyreden konut satışları ve sıkılaşan finansal koşuların da etkisiyle düşmeye devam etmekte ve mayıstan bu yana en düşük seviyede. İhracattaki olumlu seyrin desteğiyle arındırılmış kapasite kullanım oranı, 0,6 puan artışla %76,2 seviyesinde. KKO oranındaki yükseliş ve diğer anket göstergelerinin cari durum ile beklentilerdeki ayrışma kısmi veya tam kapanma beklentisinin yansıması olarak görülebilir.

Bileşenlerinin açıklanmasıyla nisan ayında ekonomik güven endeksinin ağustos ayından beri en düşük seviye olan 93,9'a gerilediğini hesaplıyoruz.

42.png 

Hatırda Kalması Gerekenler

  • Hizmet, perakende ticaret ve reel kesim güven endeksleri iyimserlik eşiği olan 100'ün üstünde kalmaya devam etmekte. Tüketici ve inşaat sektörü güven endeksleri iyimserlik eşiğinin altında.
  • Arındırılmış RKGE, nisan ayında 107,4 seviyesine gerilemesine rağmen iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmaya devam etti. Sabit yatırım harcamalarındaki yükseliş ve ihracat sipariş beklentilerindeki düşüş dikkat çekici.
  • Sektörel güven endekslerinde fiyat beklentisi alt endekslerinin bu ay da arttığını görmekteyiz ki bu da fiyat baskılarının devam edeceğine işaret etmekte. İktisadi Yönelim Anketi (İYA)'nde de 12 ay sonraki yıllık ÜFE beklentisinin %1,7 artarak %19,2'ye çıktığı vurgulanmakta.
  • GAİB günlük ihracat verilerine göre 1-25 Nisan arası 13,2 milyar USD ihracat yapılmış ki bu da aylık düşüş olsa da 18 milyar USD'ye yakın güçlü bir ihracata işaret etmekte fakat RKGE alt bileşenlerinden ihracat sipariş beklentilerinde düşüş var. Bunun da özellikle tedarik zincirindeki sıkıntılarla ilişkili olabileceğini düşünmekteyiz.​

43.png44.png