Türkiye Ekonomisi: Nisan Ayı İstihdam

İkinci çeyreğe zayıf bir başlangıç

Nisan ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı, sanayi ve hizmet sektörlerindeki istihdamın azalması ve işsiz sayısının artmasının etkisiyle %13'den %13,9'a yükseldi. Kısa vadede, kapanma önlemleri ve kısa çalışma ödeneğindeki düzenlemeler istihdam piyasasında net bir yön çizmek için koşulları zorlaştırmakta. Mayıs ayında tam kapanmanın istihdam verileri üzerine yansımasını izleyeceğiz, nisan ayının başlamasıyla birlikte kısa çalışma ödeneği sonlandırılmış, 23 günlük aradan sonra tekrar başlatılmıştı.
Nisan ayında tarım ve inşaat istihdamında aylık artışa karşılık sanayi ve hizmet istihdamındaki düşüşün daha çok olması toplam istihdamı azalttı. İşsiz sayısı ise ardı ardına 4 aydır artış gösteriyor. Pandemi sürecinde birçok kişi iş aramaktan vazgeçerken, bu kişilerin, normalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte iş gücü piyasasına geri dönüşünün iş gücüne katılım oranlarında artışı beraberinde getirebileceği görülüyor. Neticede sadece Türkiye'de değil dünya genelinde gücüne katılım oranlarında artışla birlikte işsizlik oranlarının pandemi öncesine dönüşünün ise gecikebileceği görülüyor.
Nisan ayında işsiz sayısı aylık 275 bin kişi artışla ''pandemi öncesi dönem'' olan Eylül 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, istihdamın 193 bin kişi azalması (sanayi istihdamı 212 bin azalışla büyük çoğunluğunu oluşturuyor) işsizlik oranını yukarı çekti. İş gücüne katılma oranı %51,2'den %51,3'e çıkarak salgın öncesi seviyelerindeki görünümünü sürdürdü ve işsizlik oranlarındaki artışta belirleyici oldu.

120.png 

Nisan ayıyla birlikte ikinci çeyreğin başlangıcında istihdamın görünümüne dair fikir edinebiliyoruz. İlk çeyrekte iktisadi faaliyetteki güçlü performansa karşılık zaman zaman pandemi kısıtlamalarının artırılması ve iş gücüne katılma oranındaki artışın etkisiyle dar tanımlı işsizlik oranlarında sınırlı artış görmüştük, ikinci çeyreğin başlangıcında da artış sürüyor.

İlk çeyrekte erkek işsizlik oranındaki düşüşe karşılık kadın işsizlik oranındaki artış dikkatimizi çekmişti. İkinci çeyreğin başlangıcında ise kadın işsizlik oranında düşüş ve erkek işsizlik oranında artışla tam tersi bir görüntü görüyoruz. İlk çeyrekte geniş tanımlı işsizlik göstergelerinde ise genel olarak iyileşme dikkatimizi çekmişti, ancak ikinci çeyreğin başlangıcında iş bulmaya gönüllü veya daha fazla çalışmak istediğini belirten kişi sayısındaki artış nedeniyle geniş tanımlı işsizlik göstergelerinde artış görmekteyiz

3.png4.png