2021 Yılı Ocak Ayı Cari İşlemler Dengesi: "Kümülatif Cari Açık Eylül 2019’dan Bu Yana İlk Kez Düşüş Kaydetti"


Türkiye Ekonomisi: Ocak Ayı Cari İşlemler Dengesi 

Kümülatif cari açık, Eylül 2019'dan bu yana ilk kez düşüş kaydetti.

Cari işlemler açığı, ocak ayında 1,87 milyar USD ile 1,6 milyar USD civarında olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Bununla birlikte cari açık, dış ticaret dengesinin geçen seneden daha iyi performans sergilemesiyle 2020 yılı Ocak ayındaki 2 milyar USD'nin altında kaldı. 2020 yılını 36,8 milyar USD ile sonlandıran cari açık, ocak ayında kümülatif olarak 36,6 milyar USD'ye sınırlı geriledi ve Eylül 2019'dan bu yana ilk kez düşüş sergiledi. Cari açık/GSYH oranı %5,1 seviyesinde yatay kaldı. 2020 yılı Ocak ayında 3 milyar USD fazla veren altın ve enerji hariç cari işlemler dengesi bu ayda 1,2 milyar USD fazla verdi.

  • Hizmetler dengesi başta turizm ve taşımacılık kaynaklı olarak zayıf görünümünü sürdürüyor, ancak salgının derin yansıdığı nisan-haziran döneminde gibi bir açık vermiyor ve ardı ardına 7 aydır sınırlı da olsa fazla veriyor.
  • Dış ticaret açığı, ithalatın hız kesmesiyle geçen seneye göre daha iyi bir görünüme işaret ediyor. Net altın ithalatının ocak ayında geçen seneye göre %45 azalması ithalattaki azalışta belirleyici oldu. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre de Türkiye`nin şubat ayında altın ithalatının yıllık %50 ve aylık %18 düştüğü görülüyor.

21.png 

Birincil gelir dengesi: Çalışan ücretleri, faiz ve kar payları ile temettü transferleri, yatırım geliri.

İkin​cil gelir dengesi: Karşılıksız olarak yapılan transferler (hibe, yardımlar vb.) ve işçi gelirleri.

Hatırda Kalması Gerekenler:

  • 2021 Ocak ayında cari denge 1,87 milyar USD açık verdi. Finansmanı ise pozitif bir görünüm sergiledi ve güçlü portföy yatırımları ile net hata noksanla sağlandı. 1,6 milyar USD net yabancı sermaye girişi oldu ve net hata noksan da 3,8 milyar USD giriş yönünde gerçekleşti. Bunların sonucunda rezervlerde 3,6 milyar USD artış gözlendi.
  • Küresel imalat sektörünün gücünü koruması tarihi yüksek bir seviyede şubat ayı ihracatını da beraberinde getirdi. Ticaret Bakanlığı'nın geçici verilerine göre dış ticaret açığının şubat ayında 3,4 milyar USD gerçekleştiğini görüyoruz. Bu da şubat ayında yaklaşık 2 milyar USD seviyelerinde bir cari açıkla karşılaşabileceğimizi işaret ediyor, bu durumda kümülatif cari açık 37 milyar USD'nin hafif üzerine çıkabilir.
  • Bu sene büyümenin dengeli bir kompozisyon sergileyeceğini ve sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle ithalatın hız keseceğini değerlendirmekteyiz. Küresel finansal koşulların da desteğiyle TL varlıklara yönelimin arttığı bir ortamda dolarizasyon eğiliminin de azalacağını öngörmekteyiz, bu durumun da altın ithalatını yavaşlatacağı düşünülebilir. Aşılanma süreciyle birlikte özellikle turizm gelirlerinin bu sene V tipi güçlü bir toparlanma sergileyeceğini ve hizmet gelirlerini de artıracağını öngörmekteyiz. Son dönemde yukarı yönlü bir seyir izleyen emtia fiyatlarının seyrine de bağlı olarak cari açığın geçen seneye göre belirgin daralacağını tahmin ediyoruz. Piyasa beklentisi, 2020 yılında 36,8 milyar USD gerçekleşen cari açığın, bu sene 24 milyar USD civarında gerçekleşebileceği yönünde. 

22.png23.png25.png