2021 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret Dengesi: "İhracatta Aylık Bazda Düşüş Olmasına Rağmen Ocak Ayları İhracat Rekoru Kırıldı"

Türkiye Ekonomisi: Ocak Dış Ticaret Dengesi

‘İhracatta aylık bazda düşüş olmasına rağmen ocak ayları ihracat rekoru kırıldı.’

Ocak ayında ihracat aylık %15,7 düştü ve küresel ölçekte devam eden kısıtlamalara rağmen geçen senenin aynı ayına göre ise %2,3 arttı. 15 milyar USD ile ocak ayları içinde en yüksek seviyeye ulaşıldı. Kümülatif 12 aylık rakamlara baktığımızda ise bir önceki aya göre %0,2 artış görmekteyiz. Geçen seneye göre ocak ayında iki iş günü eksik olmasına rağmen ihracattaki bu olumlu performans yılın geneli için de umut vermekte. İthalat ise aylık %19,2 düşerken, geçen senenin aynı ayına göre %5,9 geriledi. Böylece dış ticaret açığı da ocak ayında 3 milyar USD ile geçen senenin aynı ayına göre %32,8 azalarak geçen seneden daha iyi bir görünüm sergiledi. Altın hariç ihracata baktığımızda yıllık bazda yatay bir seyir görmekteyiz, altın hariç ithalatta yıllık değişim ise %4,4 azalış yönünde oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise geçen senenin aynı ayına göre %76,5'ten %83,2'ye yükseldi.

TCMB dün son para politikası toplantısına ilişkin özetinde ise dış talebin Avrupa'daki kısıtlamalar nedeniyle kısmi zayıfladığı, altın ithalatının ocak ayı ortası itibarıyla tarihsel ortalamalarına döndüğü ve finansal sıkılaşma ile kredilerdeki yavaşlamanın ithalatı sınırlayıcı etkisinin önümüzdeki dönemde belirginleşeceğini belirtti.

6.pngHatırda Kalması Gerekenler

• Şubat ayı günlük ihracat verilerine göre küresel ölçekte devam eden kısıtlamalara rağmen ihracatın aylık bazda yaklaşık %9,5 artarak 16,5 milyar USD'ye ulaşmasını beklemekteyiz. Beklentiler ise olumlu  seyretmekte. Şubat ayı reel kesim güven endeksinin gelecek 3 aydaki ihracat siparişleri alt endeksi arındırılmış ve arındırılmamış verilerde artarken, daha önce ocak ayında Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan yılın ilk çeyreğine ilişkin ihracat beklenti endeksi 108,4'ten 114,9'e yükselerek olumlu sinyal vermişti. İthalat beklenti endeksi de 105,9'dan 112,8'e yükselerek ilk çeyrekte artış sinyali vermekteydi

• TCMB, PPK toplantı özetinde kredilerdeki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde iç talebi ve ithalatı sınırlayıcı etkisinin belirginleşmesini beklediğini yinelemekte. Kredilerde yavaşlamanın sürdüğü ve kompozisyonun ticari krediler tarafına kaydığı bir ortamda ithal mallara olan talebin azalmasını beklemekteyiz. Enflasyon beklentilerinde gözlenecek iyileşmenin de desteğiyle ters dolarizasyonla altın ithalatının normalleşmesini ve cari açığın daralmasına katkıda bulunmasını beklemekteyiz. 

• Bu sene genelinde beklentilere bakıldığında ise aşılama sürecinin başarısına bağlı olarak turizmde ve ihracatta artış ve finansal sıkılaşma ile normalleşen iç talebin ithalatı azaltması beklentisiyle piyasada 2021 yılında cari açığın 24 milyar USD civarına iyileşebileceğinin değerlendirildiğini görüyoruz. 

8.png