2021 Yılı Ocak Ayı İş Gücü Piyasası: "İş Gücü Piyasasındaki Gelişmeleri Daha İyi Takip Edebilmek Amacıyla TÜİK Yeni Düzenlemelere Gitti"

​​


Türkiye Ekonomisi: Ocak Ayı İstihdam

İş gücü piyasasındaki gelişmeleri daha iyi takip edebilmek amacıyla TÜİK yeni düzenlemelere gitti.

İş gücü istatistikleri üçer aylık hareketli ortalamalar ile aylık olarak yayımlanmaktaydı, bugünkü ocak ayı verisiyle birlikte AB ülkeleri ile eş zamanlı olarak Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) kararlarına ve ilgili AB tüzüğüne uyum sağlamak amacıyla yeni düzenlemelere gidilmiştir. Ortalamalar yerine bağımsız aylık tahminlere ilişkin sonuçlar paylaşılırken, iş gücü piyasasındaki gelişmeleri daha iyi takip edebilmek amacıyla, istihdam ve işsizliğe ek olarak zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı, zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı gibi tamamlayıcı göstergeler paylaşılmıştır. 

17.pngTanımlardaki değişikliklerle birlikte toplam istihdamda farklılıkların oluştuğu görülmektedir, bu değişiklik 2020 yılının ilk yarısında toplam istihdamda yaklaşık 60 bin kişi azalmaya neden olurken, bu azalma 2020 yılının ikinci yarısında yaklaşık 200 bin kişi oldu.

  • Kendi tüketimine yönelik üretim yapan çiftçilerin istihdam kapsamından çıkarılması, sadece aktif iş arama kanallarının kullanılmaya başlanması ve işbaşında olmayan, ancak işiyle bağlantısı devam eden kişilerin belirlenmesindeki farklılaşma sonucu istihdamda farklılıkların oluştuğu vurgulandı. Pandemi koşullarında işten uzak olan kişilerin sayısı önceki yıllara göre belirgin olarak daha yüksek olduğu için, 2020 yılı ikinci yarısından itibaren farklılıkta daha fazla etki yarattığı ifade edildi.

Neticede ocak ayında, işsizlik oranları arasındaki ayrışma ve kısıtlamalara karşın hizmet ve tarım istihdamındaki artış dikkat çekti. İşsizlik oranı %13 seviyesinden %13,4 seviyesine çıktı, mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise istihdamdaki artışla birlikte %12,6 seviyesinden %12,2 seviyesine geriledi.

  • Arındırılmış verilere göre erkek ve kadın istihdamının aylık bazda arttığı, erkek işsiz sayısının azaldığı ancak kadın işsiz sayısının sınırlı arttığı görülüyor. Erkek işsizlik oranı %11,4 ile son 1 yılın en düşük seviyesinde, kadın işsizlik oranı sınırlı aylık artışa karşın %14,1 ile geçen sene ocak ayındaki %15,7 seviyesinden  daha iyi bir görünüme işaret ediyor.
  • Arındırılmış istihdam oranı ve iş gücüne katılım oranı, salgın öncesi döneme yaklaştı ve istihdam oranı %43,8 seviyesinde gerçekleşerek aralık ayına göre 1,2 puan artış kaydetti. İş gücüne katılım oranı da %49,9 ile Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

18.png19.png20.png